Ga naar de mobiele website
^ Top

Oorlogsgruwel in 106 foto's

BOEK TOONT TIJDENS DUITSE OPMARS IN AALST

Peter D'Haeseleer en Walter De Swaef met hun boek 'Duitse oorlogsgruwel in Aalst'.
Foto Rutger Lievens Peter D'Haeseleer en Walter De Swaef met hun boek 'Duitse oorlogsgruwel in Aalst'.
Walter De Swaef uit Aalst en Peter D'haeseleer uit Haaltert vertellen aan de hand van 106 nooit eerder gepubliceerde foto's de gruwel in Aalst van september tot oktober 1914. Daarbij vielen 40 burgerslachtoffers. Het boek 'Duitse oorlogsgruwel in Aalst 26/28 september 1914' biedt een nieuwe kijk op onder meer de slachting van burgers in de Drie Sleutelsstraat.

"Aalst heeft wel degelijk zijn deel van de smart gehad tijdens Wereldoorlog I en de menselijke tol was zelfs zwaarder dan in de naburige 'Martelaarsstad' Dendermonde. Die stad was weliswaar voor 90 procent kapot door aanvallen van de Duitsers, maar er vielen bij de start van de oorlog maar een viertal doden omdat de meeste mensen konden ontkomen. Aalst heeft met zijn 40 doden een zwaardere tol betaald", zegt Walter De Swaef. "De meeste van de doden vielen tijdens het 'massacre' in de Drie Sleutelsstraat. De brandstichting, gijzeling en moord op die plaats worden belicht in het boek. Er vielen daar zoveel doden omdat de bruggen over de Dender goed verdedigd werden en de Duitsers hun woede bekoelden op de burgers en gijzelaars", vertellen Peter en Walter.

Een beschoten woning in de Hoveniersstraat in Aalst.
Repro Rutger Lievens Een beschoten woning in de Hoveniersstraat in Aalst.

eBay

De Duitse opmars is beschreven met 106 foto's waarvan de meeste nooit werden gepubliceerd en uit de verzameling van Peter D'haeseleer komen. "In 2006-2007 vond ik op eBay 180 foto's over de Duitse opmars door ons land. In chronologische volgorde kon je mooi alles volgen. Ik heb er de 64 mooiste uit geselecteerd en aan mijn verzameling toegevoegd. De naam van de fotograaf hebben we niet, maar het was iemand die vlak na de gevechten van de soldaten de schade en gebeurtenissen vastlegde met zijn fototoestel. Dankzij hem zien we wat de doortocht van de Duitsers hier teweegbracht. Van op de eerste rij kunnen we de vernielingen van huizen, openbare gebouwen en fabrieken zien. Het zijn beelden die nooit zijn getoond. Zo zitten er foto's tussen van een tijdelijk kerkhof voor Duitse soldaten in de verwoeste Drie Sleutelsstraat", zegt Peter. "De foto's hebben we van de nodige uitleg en citaten voorzien, waarbij we nooit gebruikte bronnen aan het woord laten", zegt Walter De Swaef.


Op vrijdag 11 maart vindt de voorstelling van het boek plaats in het stedelijk museum van Aalst om 20 uur. Het boek telt 184 pagina's en kost 35 euro. Wie intekent voor 5 maart, betaalt 30 euro. Meer informatie via deswaefwalter@gmail.com.

Om de opmars van het Duitse leger tegen te houden besluit het Belgische leger de spoorwegbrug over de Dender in Aalst te dynamiteren.
Repro Rutger Lievens Om de opmars van het Duitse leger tegen te houden besluit het Belgische leger de spoorwegbrug over de Dender in Aalst te dynamiteren.


Heb je even?

Sluiten

Wij zijn erg benieuwd naar je eerste indruk van de nieuwe HLN website. Heb je een minuutje tijd om enkele vragen te beantwoorden?

Meld een bug