Online tickets prinsenverkiezing verdwijnen

WIE ERBIJ WIL ZIJN MOET RECHTSTREEKS AAN KANDIDATEN KAARTJES VRAGEN

Er zit voor de onafhankelijke carnavalist dit jaar niks anders op dan aan te kloppen bij een van de vier kandidaat-prinsen wil hij of zij op de prinsenverkiezing van Aalst binnengeraken. De online-ticketverkoop via CC De Werf is afgeschaft, op vraag van de kandidaten zelf. De ticketverkoop verloopt nu via de kandidaten en de carnavalsgroepen. "De facto verandert er niks", zegt schepen Ilse Uyttersprot (CD&V).

De neutrale toeschouwer maakte vroeger eigenlijk ook al geen kans bij de online-ticketverkoop, tenzij die de voorbije jaren binnen de zeven seconden na de start van de online-verkoop kon inloggen via de website van CC De Werf. In de praktijk was het zo dat de kandidaten zich zo organiseerden dat hun mannetjes alle kaarten opkochten nog voor het kwartier om was. "Ze organiseren zich erop. In de perceptie kon iedereen een kaart kopen, maar in de praktijk was dat niet zo. Als de neutrale toeschouwer al niet aan een kaart geraakte als er twee kandidaten in het spel zijn, wat moet het worden met vier kandidaten? We stellen ook elk jaar misbruik met rijksregisternummers vast (per rijksregisternummer mocht je een beperkt aantal kaarten kopen, nvdr.)", zegt schepen van Evenementen Ilse Uyttersprot (CD&V).

Vijfhonderd

De stad zal in eerste instantie kaarten verdelen via de carnavalsgroepen die in de vorige stoet officieel waren ingeschreven en die ook zullen deelnemen in 2017. Kleine groepen maken aanspraak op 20 kaarten, middelgrote groepen op 25 kaarten, grote groepen mogen er 30 reserveren. De groepen krijgen eerstdaags een brief in de bus waarbij de werkwijze wordt uitgelegd. Op carnavalsblogs is te lezen dat de kandidaten maximaal vijfhonderd tickets krijgen, maar een bevestiging daarvan is er nog niet.

"Het aantal kaarten dat de kandidaten zullen mogen verdelen is niet bekend", zegt Raf Sidorski, kandidaat-prins. "Het is positief dat het op deze manier verloopt. De nieuwe regeling komt er op vraag van de vier kandidaten zelf. Elk jaar moeten zij die een ticket willen door een wachtrij om dan ontgoocheld zonder kaart achter te blijven na een kwartier aan de telefoon. Nu is het duidelijk, iedereen reserveert zijn kaart via een van de kandidaten."

Neutrale toeschouwer

Er zit dus maar één ding op voor de tot nu toe neutrale toeschouwer: kleur bekennen en aankloppen bij Raf, Chris, Ronny of David. "Eigenlijk was dat vroeger ook al zo. Wie naar de prinsenverkiezing wou, sprak een kandidaat aan. In de perceptie lijkt het alsof er iets verandert, in de praktijk verandert er niks", zegt Uyttersprot. "Natuurlijk zullen ook mensen die niet per se op de kandidaten stemmen een kaart kunnen bemachtigen", zegt Raf Sidorski.

Prins Dennis met de vier kandidaten Ronny, Raf, Chris en David.
Rutger Lievens Prins Dennis met de vier kandidaten Ronny, Raf, Chris en David.