Ondernemers maken gin van honing

DRIEHONDERD FLESSEN GEMAAKT VAN DERTIG KILO GEOOGSTE ZOETSTOF

Save The Queen, de nieuwe Aalsterse gin op basis van honing.
Foto Rutger Lievens Save The Queen, de nieuwe Aalsterse gin op basis van honing.
Save The Queen is een nieuwe Aalsterse gin op basis van honing. De gin werd gestookt bij stokerij De Moor, de honing geoogst op een dak in Aalst door twee jonge imkers-ondernemers Olivier Roels (27) en Michael Van Lent (25). Volgende maand halen ze hun honing bij Antwerpse 'urban beekeepers' voor een tweede reeks.

In april van dit jaar werden Olivier en Michael lid bij Imkersgilde De Vlijtige Bie, een vereniging van imkers uit de streek van Aalst. "Een nieuwe wereld voor ons. Het is begonnen als hobby. We leerden de kneepjes van het vak, kochten een koningin en werksters. Twee kasten, twee keer 60.000 bijen. Eind augustus hadden we 30 kilogram honing uit onze twee bijenkasten", zegt Olivier.

Op winkeldak

"De bijenkasten zetten we op het dak van mijn winkel The Frame Shop en lieten de bijtjes hun werk doen. Ze zoeken in een omtrek van drie kilometer naar bloemen. In de stad is er een heel divers aanbod van bloemen, terwijl je op het platteland vaker monocultuur hebt. We volgen het voorbeeld van andere 'urban beekeepers' in Antwerpen, Brussel, Berlijn, New York en Parijs."

5 euro per kilo

Maar honing is niet zo'n winstgevende zaak. "Het is zelfs niet zelfbedruipend. Voor een kilo honing krijg je 5 euro, en wij hadden 30 kilogram", zegt Olivier. Daarom staken de twee de koppen bij elkaar en kwamen ze op het idee om een honinggin te maken. "We zijn gaan aankloppen bij stokerij De Moor. Het is iets volledig nieuws, zo'n gin met honing erbij. Het is te zeggen, honing werd wel al in kleine hoeveelheden toegevoegd aan bepaalde gins, maar de onze bevat 8 procent honing. De Moor maakte enkele proevertjes. Manuel Wouters en een bevriende uitbater van een Gentse cocktailbar lieten ons weten welke ze de beste vonden. Van het winnende recept maakte De Moor 300 flessen gin. Welke garnituur het beste past bij onze gin, daar zijn we nog niet uit. Het is wel zo dat je hem best drinkt met een neutrale tonic, à la Schweppes Premium."

Urban beekeepers

Aan de eerste reeks flessen Save The Queen is de Aalsterse honing van Olivier en Michael toegevoegd. "Eind dit jaar zullen we een tweede reeks lanceren. Deze keer met gin waaraan honing vanuit Antwerpen is toegevoegd. We zijn volop aan het netwerken met andere stadsimkers uit Berlijn, Parijs en andere steden om hun honing te kunnen aankopen voor onze gin. Zo kunnen we telkens gin met honing van ergens anders op de markt brengen", zegt Olivier. "Save The Queen probeert de wereld rond te reizen op zoek naar collega-stadsimkers. Van al die honing leggen we ook het achtergrondverhaal vast in woord en beeld."


Een fles van 70 cl kost 43,95 euro.


Meer informatie kan je online terugvinden op www.savethequeengin.com.