Nieuwe Sint-Annabrug staat al op 'probleemlijst'

Vlaamse waterweg trof schade aan op funderingspalen brug

De Sint-Annabrug. Op de koppen van de funderingspalen is er ernstige schade vastgesteld.
Rutger Lievens De Sint-Annabrug. Op de koppen van de funderingspalen is er ernstige schade vastgesteld.
De nieuwe Sint-Annabrug in Aalst staat op de 'probleemlijst' van de Vlaamse Waterweg. Opmerkelijk, want de opening van de kantelbrug dateert nog maar van 2011. Ook de E40-brug over de spoorweg in Erpe-Mere staat op de lijst. Het 'viaduct van Aalst', gebouwd in 1977, voldoet nog aan alle veiligheidsvoorwaarden.

De meeste Aalstenaars herinneren zich nog de groene hefbrug over de Dender tussen Werfplein en Rechteroever.  De hefbrug werd gebouwd in 1942 en hield het vol tot 2011, toen ze vervangen werd door de huidige kantelbrug met een doorvaarhoogte van 5,95 meter. Of deze brug het even lang zal volhouden, is af te wachten, want er zijn al kosten aan.

Aan de huidige Sint-Annabrug werd ernstige schade vastgesteld ter hoogte van de koppen van de funderingspalen. De Vlaamse Waterweg heeft nu een onderzoek ingesteld naar de oorzaak van de schade. Er wordt gezocht naar mogelijke oplossingen. In de loop van 2018 wordt een herstelprocedure voorbereid.

Afgebroken beton

Claudia Van Vooren van de Vlaamse Waterweg nuanceert. "Na een inspectie hadden we gemerkt dat er een beetje beton was afgebroken van één van de brugpijlers. Wat daar de oorzaak van is, weten we niet. Vermoedelijk is er een boot tegen gebotst. Niemand heeft er alleszins melding van gemaakt. Sindsdien houden we de brug extra in het oog", zegt ze.

Er is echter geen gevaar dat de brug zou instorten zoals in Genua is gebeurd. "Er is geen enkel gevaar. De brug is stabiel en werkt goed. We houden de invloed van het water op het beton nauwgezet in de gaten. De schade is heel miniem, maar we willen geen risico's nemen, vandaar dat ze op die lijst is terechtgekomen."
Omdat het niet om een structurele fout gaat in de brug kan er ook geen aannemer of architect aansprakelijk worden gesteld.

Viaduct

De brug van de E40 over de spoorweg Brussel -Oostende staat ook op het lijstje van bruggen die in het oog worden gehouden. Niet op het lijstje, maar wel sterk verouderd is het 'viaduct van Aalst', de brug tussen Ledebaan en rotonde 't Neuzeke. "Die brug is gebouwd in 1977, dus het is een brug met een zekere ouderdom", is te horen bij Agentschap Wegen en Verkeer. "De sanering is voorzien voor 2019, de werken zouden in het voorjaar moeten starten. Die volgen op de tunnelwerken. Het is het sluitstuk van de werken aan de ring van Aalst. Het wordt een volledige sanering, met een nieuw wegdek, fiets- en voetpaden, nieuwe leuningen en ook de onderbouw wordt volledig vernieuwd. De brug vormt zeker geen gevaar en voldoet aan alle veiligheidsvoorwaarden", zegt Agentschap Wegen en Verkeer.

Het viaduct van Aalst.
Rutger Lievens Het viaduct van Aalst.
Het viaduct van Aalst voldoet nog aan alle veiligheidsvoorwaarden.
Rutger Lievens Het viaduct van Aalst voldoet nog aan alle veiligheidsvoorwaarden.51 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Tamara Tavernier

  Het ligt aan die aanbestedingen! Deze werken gaan steeds naar de goedkoopste en geen garantie van kwaliteit!

 • Kevin Noël

  @zeki Waarom dan naar België komen wonen? In Turkije zal het vast beter zijn met een dictator aan de macht en een economie die in puin ligt. Oja Turken gaan enkel definitief terug naar hun land om er begraven te worden! Zal dus nog zo slecht niet zijn in België é. Zonder vluchtelingen was het hier inderdaad beter...

 • PLANCKAERT Johan

  neen, Geert Hebbrecht , de malafide aannemer die de brug gebouwd heeft zou ze op zijn kosten moeten afbreken en bouwen zoals het hoort!!

 • Melanie Degucht

  Marc Lehaen, toen reden dagelijks geen duizenden zware voertuigen over die bruggen. Waar nog zo een brug staat zal er waarschijnlijk een beperking in gewicht zijn om er over te mogen rijden.

 • Fred Fourgon

  Wat een onzin om viaduct van Genua te koppelen aan viaduct Aalst, of erger nog St Annabrug Aalst. Paniekzaaiers.