Nieuw stadion (weer) topprioriteit

STEM 2018 | DIT MOET BETER IN AALST

De Gouden Schoen van Gilles De Bilde, trainer Jan Ceulemans op de bank, de Europese topmatchen, de dikke jassen met 'Banden Coppens' op de rug... De fans van Eendracht Aalst die nu trouw de wedstrijden van hun club in de Eerste Amateurliga bijwonen, dromen van een revival die moet worden ingezet met een nieuw stadion.

Open Vld vindt het een taak van de stad om uit te zoeken waar het nieuwe stadion van Eendracht Aalst kan komen. "Al jaren dringen we aan op een plaats voor een nieuw stadion, maar buiten het schermen met studies is er geen beweging in het dossier", zegt Jean-Jacques De Gucht (Open Vld). "Bereikbaarheid is hierbij cruciaal, zeker in een stad waarbij de mobiliteit problematisch is. Het is voor alle duidelijkheid niet de bedoeling dat er een nieuw stadion met belastinggeld wordt gebouwd, de omkadering en begeleiding daarentegen zijn wel de taak van de stad en daar heeft deze meerderheid duidelijk in gefaald", zegt De Gucht.

Burgemeester Christoph D'haese (N-VA) is ervan overtuigd dathet kan: "Het huidige stadion is uitgeleefd en een nieuw Eendracht Aalst-stadion is een topprioriteit voor mij. We willen dat in het volgend stadsbestuur realiseren. De eerste fase - de professionalisering van de club - is volop aan de gang. Fase 2 is een nieuw stadion, waarvoor er gewestplannen moeten gewijzigd worden. We hebben een locatie op het oog en werken er achter de schermen hard aan. Het is mijn persoonlijke droom dit te realiseren, Eendracht verdient het."

Dat het dossier niet stilstaat, blijkt uit de reactie van Caroline Verdoodt (N-VA) en schepen van Ruimtelijke Ordening. "Ik zoek discreet achter de schermen naar oplossingen. Volgende week maandag 1 oktober zitten we samen met de club om opnieuw stappen vooruit te zetten. Dit lijkt misschien een explosief dossier, maar we werken heel gericht aan ontmijnen zodat er een gepaste oplossing komt."

Ilse Uyttersprot (CD&V), schepen van Sport, zegt dat er al pogingen zijn gedaan om een locatie voor een nieuw stadion vast te leggen, maar dat in het verleden het bestuur van Eendracht Aalst er niet klaar voor was. "Ik blijf voorstander van een nieuw stadion. Een dat door vele clubs kan worden gebruikt, niet alleen door Eendracht Aalst. Polyvalent dus. In 2008 hebben we meegedaan aan een subsidieaanvraag, maar het dossier is toen niet aanvaard omdat Eendracht geen degelijk businessplan kon voorleggen. Bij onze dienst Ruimtelijke Ordening moet men een beslissing nemen over een gepaste locatie", zegt Uyttersprot.

Lander Wantens van Groen heeft niet alleen een mening over fietspaden, maar ook over de toekomst van Eendracht Aalst: "De voetbalclub maakt nog kans op een nieuw stadion als het een privépartner vindt die de bouw van een voetbaltempel wil bekostigen", zegt hij. "Indien mogelijk in samenwerking met enkel kleine bedrijven en met baanwinkels die je in het stadion integreert. De parkeerplaatsen van een stadion kan je gebruiken als randparking voor pendelaars, die naar de stad komen. De taak van de stad bestaat er in om ruimtelijk een bestemming mogelijk te maken. Een gemiste kans is wel de integratie van stadion en evenementenhal op één locatie. Dat had ons kosten en infrastructuur kunnen besparen, zoals in Oostende het geval is."

Michel Van Brempt (VB), aan de andere kant van het politieke spectrum, is het eens met Wantens. "Ik zie enkel mogelijkheden als de club een privépartner kan vinden om het samen met die partner te realiseren. Maar het wordt een loodzware opdracht." (RLA)

Het stadion van Eendracht Aalst loopt tegenwoordig zelden vol, behalve voor beladen derby's als tegen FCV Dender, zoals hier vorig jaar.
Het stadion van Eendracht Aalst loopt tegenwoordig zelden vol, behalve voor beladen derby's als tegen FCV Dender, zoals hier vorig jaar.
Het Pierre Cornelisstadion in de Bredestraat heeft zijn beste tijd gehad, maar door de ligging pal in een woonwijk zijn de mogelijkheden beperkt.
Rutger Lievens Het Pierre Cornelisstadion in de Bredestraat heeft zijn beste tijd gehad, maar door de ligging pal in een woonwijk zijn de mogelijkheden beperkt.3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Bart Van De Keer

    Wie gelooft jullie nog? Dikke verkiezingspraat!! No way. Van een echte! Oiljst supporter

  • Dirk De Cock

    Verkiezingen, verkiezingen,....hengelen naar de stem van de supporters.

  • Stadtfeld Luc

    Topprioriteit, persoonlijke droom, discreet zoeken naar oplossingen, enz... Yeah right. Straks gaan onze heren en dames politiekers nog vechtend over straat rollen over wie het eerst een stadion mag bouwen. Deja-vu, geleden van voor de vorige gemeenteraadsverkiezingen. Krak dezelfde beloftes, en kijk waar we nu staan...