Ga naar de mobiele website
^ Top

Nerds troef op BK Kop of Munt

512 KANDIDATEN STRIJDEN VOOR TWEE FINALEPLAATSEN

Lievens Scheire bepaalt met muntworp wie naar de finale mag. Kandidaten Sofie Van Lysebeth, Nicolas De Corte en Kim Van Cauwenberghe kijken vol spanning toe.
Rutger Lievens Lievens Scheire bepaalt met muntworp wie naar de finale mag. Kandidaten Sofie Van Lysebeth, Nicolas De Corte en Kim Van Cauwenberghe kijken vol spanning toe.
De Florahallen in Aalst waren zaterdag het decor voor het allereerste Belgisch kampioenschap 'Kop of Munt'. Lieven Scheire tekende voor de organisatie. Hij werd bijgestaan door een team van wetenschapsnerds. 512 kandidaten waagden hun kans in de meest democratische sport ter wereld.

De Flora ontving zowel mensen die je in de categorie 'voor het geluk geboren' zou kunnen onderverdelen als in de categorie 'wandelende pechmagneten'. Uw journalist behoort volgens zij die het kunnen weten tot de eerste, maar dat was nog nooit echt wetenschappelijk vastgesteld. Het BK 'Kop of Munt' was the place to be om daar voor eens en altijd uitsluitsel over te krijgen.


Het was al slecht begonnen bij de korte repetitie thuis. Op de tien keer dat ik de munt opgooide en raadde of het kop of munt was, had ik het maar drie keer juist. Ik kwam dus aan de start van het BK in de veronderstelling dat mijn kansen minder dan 50 procent waren. Mijn tegenstanders waren overtuigd van een kans van één op twee om door te gaan.

Clint Van Maercke, Joël Weyers en Bart Waterschoot als Darth Vader en twee stormtroopers.
Rutger Lievens Clint Van Maercke, Joël Weyers en Bart Waterschoot als Darth Vader en twee stormtroopers.

Armbandje

Nadat ik nog voor de start bijna gediskwalificeerd was doordat ik mijn armbandje verloren was - nog een voorteken dat het niet mijn dag ging worden - startte het kampioenschap. Ik nam het op tegen een man die ouder was en dus mocht ík kop of munt kiezen. De scheidsrechter gooide op, ik riep 'munt', de scheids toonde het resultaat van de tos en het bleek 'kop' te zijn. Mijn tornooi zat er na minder dan twee minuten op.


Ook Clint Van Maercke - die verkleed kwam als Darth Vader - zou de wedstrijd niet winnen. Joël Weyers en Bart Waterschoot - in stormtrooperkostuum - al evenmin. "Lieven Scheire is een übernerd en een beetje ons idool. Dus mochten wij van de vereniging 501ste Legion Belgian Garrison niet ontbreken", klonk het. Het verlies relativeren ze. "Wie Darth Vader wat kent, weet dat hij altijd wint. Ook als hij verliest."


Je kon meedoen van 8 tot 128 jaar en zo was Jente Steenhoudt met zijn 8 lentes bij de allerjongste deelnemers. De jongeman sneuvelde net voor de finale. "Kop of Munt is echt leuk. Ik doe het thuis soms ook en ik win vaak. Meestal kies ik voor kop", zegt Jente.


Scheire was in zijn nopjes met het experiment. "Het draait allemaal rond 'randomness'. Die willekeur regeert de wereld. We houden vandaag alles bij. Telkens een kandidaat doorgaat naar een volgende ronde, noteren we of hij voor kop of munt koos. Achteraf zullen we het op een wiskundige manier bekijken", zegt Scheire, die de conclusies in De Schuur van Scheire op tv-zender één uit de doeken zal doen.


In de voormiddag werden de meeste wedstrijden gewonnen door zij die kozen voor 'kop'. Toch is Kim Van Cauwenberghe uit Aalst een van de twee finalisten dankzij 'munt'. "In het begin speelde ik altijd tegen jongere spelers en dus mocht ik niet kiezen. Daarna koos ik altijd voor munt. Dat was een beetje tegendraads. Maar ik had een geheim wapen, de aanmoedigingen van mijn vriendin aan de kant", zegt Kim, een leerkracht die in de buurt van de Flora woont en pas op het laatste nippertje besliste om mee te doen. Kim zal de finale spelen op televisie tegen Gentenaar Nicolas De Corte. De eerste vrouw was Sofie Van Lysebeth, die net naast de finale pakte.

Jente Steenhoudt was met zijn 8 jaar een van de jongste deelnemers.
Rutger Lievens Jente Steenhoudt was met zijn 8 jaar een van de jongste deelnemers.
Meer over


Meld een bug