Meer diversiteit in de gemeenteraad: verkozenen hebben Poolse, een Spaanse, Rwandese en Turkse roots

Fatma Yildiz
Kos Fatma Yildiz
Tot de verkiezingen van 14 oktober was Fatma Yildiz (Groen) de enige met buitenlandse roots in de gemeenteraad, maar daar is nu verandering in gekomen. Er zitten nu vijf verkozenen met buitenlandse roots in de Aalsterse gemeenteraad.

Theo Nsengi haalde van alle mensen met buitenlandse roots op Aalsterse lijsten het meeste stemmen binnen: 1.110. Hij stond op de vierde plaats bij CD&V en is geboren in Rwanda. Ex-prins carnaval Raf Sidorski, met een Poolse achtergrond, is verkozen van op de 18de plaats bij N-VA met 1.037 stemmen. De Turks-Aalsterse Fatma Yildiz van Groen kreeg op plaats 2 een mooi aantal stemmen achter haar naam: 1.010. Ze is niet de enige met Turkse wortels in de gemeenteraad, want voor sp.a is Deniz Özkan van op de derde plaats verkozen met 549 stemmen. Ook Vlaams Belang zette iemand met buitenlandse wortels op de lijst. De Spanjaard Raf Moraleda-Barona haalde van op de laatste plek 742 stemmen binnen.

Raf Sidorski (N-VA) behaalt een opvallende score. Hij slaagde erin om vanop de 18de plek verkozen te worden. Dat is niet iedereen gegeven. "Ik had dit totaal niet verwacht. Eerlijk gezegd was ik enorm tevreden geweest met 500 stemmen, maar het is het dubbele geworden. Heel straf", zegt Sidorski. In Aalst zijn er wel wat Polen, maar Raf denkt niet dat de Poolse gemeenschap voor hem gestemd heeft. "Ik heb weinig of geen contact met de Polen in Aalst. Ik weet het niet goed. Waarschijnlijk zijn mijn kiezers toch vooral mensen die me kennen via het carnaval."

Raf Sidorski
Kos Raf Sidorski

Fatma Yildiz (Groen) vindt het een goede zaak dat zij niet meer de enige in de gemeenteraad is met een migratieachtergrond. "Het is nu meer een weerspiegeling van de straat", zegt ze. Al is ze wel onder de indruk van de uitslag van Vlaams Belang en N-VA. "Dat is een klop op onze kop. Ik moest mijn dochter uitleggen dat ze geen schrik moet hebben, dat we het land niet gaan uitgezet worden. 'Ik wil niet naar Turkije gaan wonen, mama. Zijn wij geen Belgen?', zei ze tegen mij. Je voelt je een vreemde in je eigen land", zegt Fatma Yildiz.

Zij denkt dat het harde zes jaren zullen worden. "Ik heb daarover al contact gehad met Theo Nsengi van CD&V en Deniz Özkan van sp.a. Elkaar haten helpt niemand, iedereen wil gelukkig zijn, niemand wil zich een vreemde voelen in Aalst. Ik probeer mensen te helpen, of ze nu naar de kerk of de moskee gaan. We gaan ons in de gemeenteraad inzetten voor een vriendelijke Aalsterse samenleving", zegt ze.

Theo Nsengi
Kos Theo Nsengi
Raf Moraleda Barona
Kos Raf Moraleda Barona
Deniz Özkan
Kos Deniz Özkan15 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Sam Bosmans

  Pff ,ik lees een weerspiegeling van de straat ...en wat wil dat zeggen ...na 18h blijven de meeste brave burgers binnen ,want dan komt de rest buiten ...

 • Robert Van Garderen

  vind het erger dat Groen steeds meer stemmen haalt.

 • Vera Franck

  Fatma Yldiz gaat dat weer goed doen . Heeft zich van kleins af ingezet voor Aalst . En vooral voor de minderbedeelde in Aalst . In de school geeft ze les aan de kinderen al jaren . Doe zo verder Fatma .

 • Jan Van Leive

  Zoals Fatma zegt , je voelt je een vreemde in eigen land

 • eric brack

  Een pluriforme samenleving waar een linkse extremist ( groen - spa- pvda) naast een democratische Belg zit ( vb en nva) , en die zit dan naast een moslima met haar hoofddoek. Dat gaat perfect werken.