Marie (25) wint ‘Oscar van de designwereld’ met magnetische handvatten

Marie Van den Broeck
Thomas Lenaerts - Blowout: Marie Van den Broeck
Marie Van den Broeck (25), afkomstig uit Aalst, heeft met haar start-up ‘My Add On’ de Henry Van de Velde Award gewonnen. Ze wint de prijs voor haar uitvinding, de MySleeve. Dankzij dat siliconen kousje dat je over een krukhandvat rolt, hebben mensen die op krukken lopen geen zere handen meer. Als een kruk valt, kan je ze met een magneet in het handvat weer oprapen.

Marie Van den Broeck ontving de Henry Van de Velde Award in de categorie Health & Care. De Henry Van de Velde-award staat hoog aangeschreven bij Marie. “Ja, het is een heel belangrijke prijs. Tijdens mijn opleiding als industrieel ingenieur ontwerper hingen er in de gangen van de school kadertjes met ‘achievements’ van oud-studenten. Daar hingen ook enkele winnaars van de Henry Van de Velde Award bij en daar heb ik altijd naar opgekeken. Die awards worden ook wel de Oscars van de designwereld genoemd, dus het is een énorme eer om deze titel te mogen dragen”, zegt ze.

“We stonden daar naast heel grote namen zoals Axel Enthoven, Vincent Van Duysen, Lies Mertens en bedrijven zoals Barco, Studio Dott, NMBS, Pilipili, Extremis, Achilles Design en vele anderen. Het feit dat wij daar als kleine speler naast staan, is toch wel een groot compliment”, vindt ze.

Marie Van den Broeck op de prijsuitreiking van de Henry Van de Velde-award.
Marie Van den Broeck Marie Van den Broeck op de prijsuitreiking van de Henry Van de Velde-award.

Geen zere handen meer

Het bedrijf van Marie Van den Broeck heet My Add On, het product waarvoor ze de prijs krijgt heet MySleeve. “De MySleeve is een siliconen kousje dat je over je eigen krukhandvat rolt en waarmee je de grootste frustraties van krukgebruikers oplost, namelijk de zere handen en de vallende krukken”, zegt Marie. “Krukken zijn al decennialang onveranderd, net zoals de klachten die daarbij horen. Mijn oma moest een tijd met krukken lopen en klaagde nooit over iets, behalve over die krukken. Daarom werd een bredere rondvraag gelanceerd bij verschillende krukgebruikers om de specifieke problemen in kaart te brengen en zo een gepaste oplossing te bedenken.”

Iedereen die met krukken loopt, signaleert dezelfde problemen: pijnlijke handen. “Bovendien vallen de onhandige krukken zo’n 20 tot 30 keer per dag op de grond. Niet evident om ze terug op te rapen als je slecht te been bent. Eenvoudige taken zoals deuren openen, een gsm opnemen of sleutels meedragen, zijn met krukken plots heel wat moeilijker geworden. Krukgebruikers opteren dan om zoveel mogelijk thuis te blijven, of hulp te vragen.”

Dus vond Marie de MySleeve uit. “Voor de zere handen werd een gelpatch voorzien die de drukpunten van de hand gelijkmatig verdeelt, waardoor pijn en blaren verleden tijd zijn. Tegen de vallende krukken werd een magneet geïntegreerd in de top van de MySleeve. Hierdoor kunnen beide krukken snel tegen elkaar worden geklikt waardoor je ze makkelijk tegen de muur, stoel of eigen lichaam kan leunen om handen vrij te maken, zonder dat de krukken vallen. Het is een eenvoudig ontwerp dat grote problemen oplost”, zegt ze.

Marie Van den Broeck
Thomas Lenaerts - Blowout: Marie Van den Broeck

School gelopen in Aalst

Tegenwoordig woont ze in Kortrijk, maar haar zus en mama wonen wel nog in Aalst, dus Marie is nog regelmatig in de stad waar ze school liep. “Eerst heb ik Latijn-Wiskunde gevolgd op het Atheneum in Aalst. Vanaf het vijfde middelbaar ben ik dan naar het VTI gegaan om Industriële Wetenschappen te volgen, de ideale voorbereiding op mijn opleiding als industrieel ingenieur ontwerper”, zegt ze. “In juni 2017 startte ik met My Add On, maar ik was al langer bezig met het onderzoek en de ontwikkeling.”

“Voorlopig werk ik alleen in het bedrijf, samen met een persoon die de sales doet. Daar komt dit jaar verandering in, maar daarover kan ik nu nog niks kwijt”, zegt ze.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Carine Cornand

    Proficiat Marie er zullen er veel blij van worden