Leo Gheeraerdtslaan tijdens herfstvakantie onderbroken door snoeiwerken

De Leo Gheeraerdtslaan.
Google Maps De Leo Gheeraerdtslaan.
De platanen langs de Dender in de Leo Gheeraerdtslaan in Aalst worden tijdens de herfstvakantie gesnoeid. Om de werken veilig te laten verlopen, wordt de laan volledig afgesloten voor het verkeer, dus ook voor fietsers en voetgangers.

“De snoeibeurt is noodzakelijk zodat De Vlaamse Waterweg nv vervolgens werken kan uitvoeren aan de oevers. Deze infrastructuurwerken zijn belangrijk voor de waterbeheersing van de Dender. Tijdens de snoeiwerken wordt veel rekening gehouden met de ecologische waarde van de oude bomen”, zegt  De Vlaamse Waterweg.

Waterwegbeheerder De Vlaamse Waterweg nv is in Aalst volop bezig met de bouw van een nieuwe stuw en sluis. “De werken maken deel uit van het grotere project ‘Stuwen op de Dender’. De Vlaamse Waterweg nv wil het risico op wateroverlast in het Denderbekken verkleinen en daarom moeten onder andere de huidige stuwen op de rivier dringend worden vernieuwd. Omdat de huidige stuw in Aalst verplaatst wordt, zal het waterpeil tussen de huidige en de nieuwe stuw dalen”, zegt de waterwegbeheerder. “Daarom is het noodzakelijk om in deze zone ook de oevers aan te passen. De platanen in de Leo Gheeraerdtslaan moeten eerst gesnoeid worden vooraleer de aannemer kan starten met deze werken.”

Omleiding via de Burchtstraat

Op maandag 29 oktober 2018 begint een gespecialiseerde firma met het snoeien van de bomen. “Om de werken vlot en veilig uit te voeren, is het noodzakelijk om de Leo Gheeraerdtslaan volledig af te sluiten voor alle verkeer, dus ook voor fietsers en voetgangers. Er is een plaatselijke omleiding voorzien via de Burchtstraat op de andere oever van de Dender. Zonder onvoorziene omstandigheden duren de werken ongeveer een week. De snoeibeurt staat bewust tijdens de herfstvakantie gepland om de hinder zoveel mogelijk te beperken”, klinkt het.

Symmetrisch snoeien

De methode van het snoeien werd vastgelegd na grondig onderzoek. “Er wordt een takvrije zone gemaakt door de takken op ongeveer drie meter van de stam te snoeien. De bomen kunnen vervolgens op een afgezaagde tak terug uitlopen”, zegt de Vlaamse Waterweg. “Om de bomen de beste groeikansen te geven gebeurt het snoeien zo symmetrisch mogelijk. Dit wil zeggen dat er bijvoorbeeld ook vanboven en aan de kant van de weg gesnoeid wordt. Ook de bomenrij die niet langs het water staat krijgt een snoeibeurt. De bomen worden tijdens en na de werken goed in de gaten gehouden. Zo is er nog een corrigerende snoeibeurt voorzien eenmaal de bomen opnieuw uitlopen.”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.