Koppel overleeft in garagebox

VOLGENS OCMW KUNNEN JEAN-JACQUES EN SONJA INTREKKEN IN SOCIALE WONING

Op beelden van TV Oost is te zien hoe Jean-Jacques en Sonja moeten leven.
Repro Rutger Lievens Op beelden van TV Oost is te zien hoe Jean-Jacques en Sonja moeten leven.
Jean-Jacques Cloetens (53) en Sonja De Backer (53) wonen sinds donderdag in een garagebox in Aalst die ze huren voor 70 euro per maand. Genoeg geld om een appartement te huren hebben ze niet, Sonja lijdt aan de ziekte van Crohn en Jean-Jacques heeft zijn job opgegeven om voor haar te zorgen.

Het koppel woont al zeven jaar in Aalst en is oorspronkelijk afkomstig uit Vilvoorde. "We huurden een huis maar dan ben ik ziek geworden. Ik had ook net een scheiding achter de rug die financieel zwaar doorwoog. De ziekte van Crohn is niet te onderschatten. Jean-Jacques kon niet anders dan zijn job opgeven om voor mij te zorgen", zegt Sonja. "Ik kon ook gaan werken om dan iemand anders te betalen om voor Sonja te zorgen. Dan geef ik gewoon mijn loon aan die persoon en dat wou ik niet. Gevolg is wel dat we moeten rondkomen met een loon van 1.100 euro."


"Huren kost tegenwoordig stukken van mensen", zeggen ze. Sonja en Jean-Jacques werden vijf jaar geleden al eens dakloos. "Toen waren we negen maanden dakloos. Tot we mochten intrekken bij een kennis op leeftijd. Wij zorgden voor hem, deden de was en de plas en mochten daar wonen. Dat ging goed, tot enkele maanden terug. Jean-Jacques en ik hadden een akkefietje en ik had de politie gebeld. Daarna wilde die mens ons buiten. Via de rechter hebben we kunnen voorkomen dat hij ons meteen op straat zette, tot vorige week", zegt Sonja.

Jean-Jacques Cloetens en Sonja De Backer.
Rutger Lievens Jean-Jacques Cloetens en Sonja De Backer.

Garagebox

De wanhoop nabij zochten Sonja en Jean-Jacques naar een garagebox om in te slapen. "Op internet vonden we er een van 30 euro per maand maar die was uiteindelijk al verhuurd. Nu huren we een garagebox in de buurt van de Bredestraat voor 70 euro per maand. Beter dan de 700 euro die je tegenwoordig moet betalen als je huurt. We slapen in een zetel. Sonja ligt met haar benen op mij, ik zit recht en leg mijn benen op een tafeltje", vertelt Jean-Jacques. Hij is ontgoocheld in het OCMW en stuurde een brief naar de koning.

OCMW-woning

"Ze hebben ons zo lang laten wachten omdat we oorspronkelijk uit Vilvoorde komen. We hebben een document waarin staat dat we 'Walen uit Vilvoorde' zijn. Ik stuurde brieven naar Sarah Smeyers van het OCMW, burgemeester D'Haese en de koning. Weet je van wie ik al een antwoord heb gekregen? Van de koning, die stuurde een paar dagen later een brief terug dat hij het zou opvolgen en dat via minister Homans het OCMW om informatie is gevraagd." Gisteren lichtten ze de media in en kwam het dossier in een stroomversnelling. "We horen nu van een journalist dat de OCMW-voorzitster zegt dat er een OCMW-woning vrijkomt. Wij hebben zelf nog niks gehoord", zegt Jean-Jacques. Sarah Smeyers (N-VA) bevestigt dat ze niet langer in de garagebox hoeven te slapen. "Ze stonden al bovenaan de wachtlijst voor een sociale woning, het komt in orde", zegt Smeyers.