Is buitenzwembad nu echt nodig ?

Het nieuwe zwembad moet een pareltje worden met een uitstraling tot ver buiten Aalst.
Repro Rutger Lievens Het nieuwe zwembad moet een pareltje worden met een uitstraling tot ver buiten Aalst.
Bij de start van de zomer besliste het Aalsters stadsbestuur door te gaan met de bouw van een nieuw 'superzwembad', maar tot ontgoocheling van veel Aalstenaars werd het buitenzwembad geschrapt uit de plannen. 29 handtekeningen van buurtbewoners, waarvan een aantal met een privézwembad, waren genoeg om het buitenzwembad af te voeren.

Eerst en vooral wat cijfers over het nieuw te bouwen stedelijk zwembad. De stad investeert in totaal 25 miljoen euro. Met personeelskosten en onderhoud komt het prijskaartje de komende 30 jaar op 1,7 miljoen euro per jaar. Iets meer dan de 1,3 miljoen euro die nu jaarlijks wordt gespendeerd aan een uiteindelijk verouderd zwembad.

In het nieuwe zwembadgebouw komt een bad van 50 meter met startblokken en lijnen op het plafond. Daarnaast een bad van 35 meter lang, met een beweegbaar ponton. Dat bad moet onder meer dienen om jonge zwemmers te leren zwemmen, want net die ruimte ontbreekt. Er komt ook een goed verwarmd zwembad van 150 vierkante meter, bedoeld voor de allerkleinsten, maar ook voor specifieke doelgroepen zoals zwangere vrouwen en voor revalidatie. Het laatste punt op het bestek is het recreatieve deel: een zwembad met glijbanen. Er komt ook een wellness.

Maar wat er dus niet in de plannen staat en waar veel discussie over bestaat, is de bouw van het buitenzwembad. Schepen van Sport Ilse Uyttersprot (CD&V) ziet het zo: "Hoewel uit bevragingen naar onze zwemmers en clubs de voorbije jaren geen vraag voor een buitenzwembad opdook, kunnen we stellen dat na de hete zomer van dit jaar een buitenzwembad in Aalst wel een 'nice to have' zou zijn", zegt ze. "Op de huidige plaats van het zwembad kan dit niet komen. Maar de Spiegelvijver van het stadspark is zeker de moeite waard om te onderzoeken. Immers, het werd vroeger gebruikt als zwemvijver en het BPA stadspark is momenteel in herziening."

Bij N-VA iets gelijkaardigs te horen. Ook daar spreekt men van 'onderzoeken', maar zegt men geen 'ja' tegen een buitenzwembad aan de Zwembadlaan. "N-VA is bereid te onderzoeken waar een buitenzwembad mogelijk is. We moeten snel handelen in het zwembaddosier aan de Zwembadlaan. Timings dienen gehaald te worden om subsidies binnen te halen", zegt schepen van Ruimtelijke Ordening Caroline Verdoodt (N-VA).

"Het klopt dat er geen buitenzwembad zal zijn in het nieuwe zwembad in Aalst, ik vind dit ook jammer", zegt Jean-Jacques De Gucht (Open Vld). "Zwemmen in het geld, doen we echter niet. Het was voor onze partij vooral belangrijk dat er een multifunctioneel, kwalitatief zwembad gebouwd zou worden dat past binnen het beschikbare budget", stelt Jean-Jacques De Gucht (Open Vld).

Sp.a'er Sam Van de Putte vindt dat alles moet worden voorzien voor een latere aanleg van een buitenzwembad aan de Zwembadlaan. "Daarnaast willen we ook dat de mogelijkheid van een badboot en/of een zwemzone in de Dender onderzocht wordt." Lander Wantens van Groen hoopt dan weer dat de stad wel degelijk zal onderzoeken waar zwemmen in open water op Aalsters grondgebied mogelijk is. Voor Michel Van Brempt van Vlaams Belang is het genoeg geweest: "Je mag dromen van een nieuwe auto of een groter huis, maar als je er geen geld voor hebt dan koop je die dingen niet. De stad is nu al leningen met leningen aan het afbetalen. Het is genoeg", zegt hij. (RLA)

De plannen om aan het nieuwe zwembad een buitenbad te bouwen, werden gekelderd door 29 handtekeningen van buurtbewoners van wie een groot aantal beschikt over een privézwembad .
Rv De plannen om aan het nieuwe zwembad een buitenbad te bouwen, werden gekelderd door 29 handtekeningen van buurtbewoners van wie een groot aantal beschikt over een privézwembad .
Lees hier meer over buitenzwembaden1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Jan Sierens

    Je hebt een stukje open ruimte en dat gaan ze volbouwen. Vroeger waren dat gewoon hoppe velden die in de winter overstroomd werden.