Hoofd van groendienst pleit voor belasting op gazon

Bart Backaert van de Aalsterse groendienst, in een veld met zeldzame orchideeën in het stadspark.
Foto RLA Bart Backaert van de Aalsterse groendienst, in een veld met zeldzame orchideeën in het stadspark.
Bart Backaert, hoofd van de Groendienst in Aalst, pleit ervoor om een 'gazontaks' in te voeren in de stad. "Een gazon is minder goed voor de natuur dan de meeste mensen denken", zegt hij.

"Heel Vlaanderen is volgebouwd en een groot percentage van het groen dat nog overblijft is privétuin. Daar valt nog veel natuur te winnen, maar dan moeten we onze tuinen anders beheren. Tachtig tot honderd procent van de tuinen zijn gazon, maar dat zijn groene woestijnen. Een honingbij, vlinder of kever vindt er geen voedsel en verhongert. Bovendien is het arbeidsintensief: sommige mensen maaien hun gras twee keer per week en bewerken het met giftige pesticiden. Die grasmachine stoot CO2 uit, om van de geluidsoverlast nog maar te zwijgen", zegt Backaert, die vindt dat de stad een belasting op gazon moet invoeren. "De belasting omzeilen is heel makkelijk: je gazon vervangen door een ecologisch paradijs, een siertuin vol bloemen of een bos vol fruitbomen. Ik pleit ook niet voor een volledige liquidatie van gazon. Kinderen moeten kunnen spelen in de tuin. Maar we zijn te veel geïndoctrineerd door het idee dat een tuin pas mooi is met een mooi gazon."

Orchideeën

Backaert geeft met zijn groendienst het goede voorbeeld. "Op sommige plaatsen kunnen we niet anders dan gazon aanleggen, zoals aan de speeltuin in het stadspark. Langs wegen maaien we het gras ook, maar waar het kan laten we de natuur zijn gang gaan. Het levert een diverser natuurleven op. Zo hebben we een gazon in het stadspark, kunnen omvormen tot een bloemenveld waar zeldzame orchideeën bloeien. De bos-, riet-, bergnacht- en keverorchidee zijn hier al gezien. En we hebben ze niet gezaaid, allemaal het werk van Moeder Natuur. Dit kan iedereen. Je moet alleen maar het maaien te beperken tot een maaibeurt in juni en een voor de winter, en het maaisel afvoeren zodat de grond armer wordt. Een arme grond is de habitat van kruiden en bloemen."


"Een gazontaks is een leuk idee", zegt schepen van Openbare Werken Ann Van de Steen (SD&P). "Maar een taks is iets bestraffends en ik heb het meer voor sensibiliseren. In het kader van het klimaatplan moeten we de mensen inderdaad zien te overtuigen hun gazons om te vormen in iets waar de natuur meer aan heeft." (RLA)