Honderd agenten voor derby

OOK GLASVERBOD VOOR CAFÉS OP DAG VAN RISICOMATCH

Dirk Roelandt van De Vrede mag geen bier in glazen tappen. "Overdreven.".
Foto Mozkito Dirk Roelandt van De Vrede mag geen bier in glazen tappen. "Overdreven.".
Niet de gebruikelijke vier, maar wel een honderdtal agenten worden zondag ingezet voor dé derby van de Denderstreek: FCV Dender EH tegen Eendracht Aalst. Ze worden bijgestaan door tientallen stewards. Een opmerkelijke ontplooiing voor een voetbalmatch in derde nationale. Cafés mogen ook geen drank in glas serveren. "Overdreven", vindt Dirk Roelandt van café De Vrede op het Dorp.

De gemeente Denderleeuw heeft voor 31 januari de cafés in het centrum, rond het station en rond het Van Roystadion een verbod opgelegd voor het serveren van drank in glas. De maatregel geldt van 10 uur tot 18 uur. Uitbaters die de regel overtreden, riskeren een GAS-boete tot 250 euro. "Zwaar overdreven", zucht Roelandt die café De Vrede op het Dorp uitbaat. Een rustige zaak die niets met voetbal te maken heeft. "Zeker voor een match in derde nationale. Door de voetbalmatch worden we gestraft. Absurd dat we bijvoorbeeld een Duvel of Westmalle in een plastic bekertje aan onze klanten moeten verkopen. En wat moeten we dan doen met koffie?"


Dirk Roelandt is ervan overtuigd dat dit veel beter geregeld had kunnen worden. "De kalender ligt al sinds augustus vorig jaar vast", zegt de uitbater. "Maar we werden pas woensdag op de hoogte gebracht. Men had beter ruim op voorhand een vergadering georganiseerd met alle cafébazen. Dan kon er iets degelijks uitgewerkt worden, konden we onderling afspraken maken of eventueel samen plastic bekertjes kopen. Mijn pinten verkoop ik aan anderhalve euro en daar komt nu de kostprijs van de bekers bij. Ongehoord dat zoiets op het laatste moment beslist wordt. Ik vermoed dat ik minder klanten zal zien."


De maatregel komt er na een risicoanalyse. Door de rivaliteit tussen beide ploegen en de recente incidenten - het stelen van de middenstip en een supportersvlag, red. - krijgt de derby het etiket van een risicomatch. "Normaal zetten we drie tot vier personen in voor de matchen van Dender", zegt commissaris Wim Van Vaerenbergh van de zone Denderleeuw/Haaltert. "Maar nu zullen dat er een honderdtal zijn. Wijzelf schakelen meer dan tien personeelsleden in, de andere politiemensen worden gevorderd via de federale politie. Hopelijk gebeurt er niets en wordt het een mooie voetbalnamiddag."


Er worden ook meer dan twintig stewards ingezet, een deel daarvan zijn leerlingen van het zevende jaar veiligheidsberoepen van het Koninklijk Atheneum in Geraardsbergen. "Nieuw voor ons is het niet, want toen Dender nog in eerste klasse speelde, werden we er vaker mee geconfronteerd", zegt Van Vaerenbergh.

Duizend bezoekers

Er zijn al ruim drieduizend tickets in voorverkoop verkocht voor de thuissupporters. Er zullen ook meer dan duizend bezoekers zijn. Enkele honderden 'Ajuinen' komen met de trein naar Denderleeuw en trekken van het station te voet onder politiebegeleiding naar het stadion. Langs die route geldt een parkeerverbod. De supportersbussen worden verzameld op het Walleken.De Denderleeuwse supporters vertrekken te voet vanaf café The Shake op het Dorp. De match start om 14.30 uur.