Geveltuinactie van stad groot succes: 150 nieuwe groene gevels

Het nieuwe geveltuintje op de hoek van de Acaciastraat en Watertorenstraat.
Rutger Lievens Het nieuwe geveltuintje op de hoek van de Acaciastraat en Watertorenstraat.
Op de hoek van de Acaciastraat en Watertorenstraat is het eerste van 150 nieuwe geveltuintjes in Aalst aangelegd. De stad Aalst wil meer groen in de straten, want de klimplanten filteren fijnstof, isoleren het huis en reduceren CO2.

In totaal zullen 150 geveltuintjes worden aangeplant in samenwerking met SWP De Loods en Groep INTRO. "In 2017 organiseerde de dienst Milieu en Natuur in samenwerking met Aalst Boomt en In Bloom een wedstrijd rond gevelgroen waarbij drie deelnemers een ontwerp van een geveltuin en de volledige uitvoering ervan konden winnen", zegt schepen van Leefmilieu Iwein De Koninck (CD&V). "Door de grote interesse werd er beslist om in 2018 een nieuw geveltuinproject op te starten, maar dan grootschaliger."

Buurtbewoner Bart De Spiegeleer en schepen De Koninck plantten de klimplant.
Rutger Lievens Buurtbewoner Bart De Spiegeleer en schepen De Koninck plantten de klimplant.

Geveltuinen zijn belangrijk voor een stad. "Geveltuinen maken de straat mooier, brengen meer natuur in de stad en zijn goed voor het klimaat en de luchtkwaliteit", aldus de dienst Leefmilieu van de stad Aalst. "In de zomer koelen planten de stad af en helpen zo mee het hitte-eilandeffect en hittestress aan te pakken. Daarnaast produceren de planten zuurstof en filteren ze fijnstof. Op die manier verbeteren ze de luchtkwaliteit in de stad. Gevelplanten beschermen bovendien de woning tegen weer, wind en hitte en dragen op die manier bij tot het isoleren van de woning. Tot slot capteert een geveltuin ook CO2. In kader van het klimaatplan, en meer specifiek klimaatadaptatie, is het dan ook van belang dat de aanleg van geveltuinen in onze stad wordt gestimuleerd."

Inwoners uit Aalst die graag een geveltuin zouden hebben, konden zich afgelopen zomer inschrijven. Het project ‘Aalst Kimt Op!’ werd een succes en alle 150 geveltuinen werden toegekend. In de loop van de maanden oktober en november zullen de geveltuinen in het straatbeeld verschijnen.

Buurtbewoner Bart De Spiegeleer en schepen De Koninck plantten de klimplant.
Rutger Lievens Buurtbewoner Bart De Spiegeleer en schepen De Koninck plantten de klimplant.2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Marc Casier

    Hier in de Rietstraat te Erembodegem staat het mooiste geveltuintje op het voetpad. Ik nodig iedereen uit om er eens naar te komen kijken. Het is werkelijk uniek. Wandelaars, moeders of vaders met kinderkoets moeten wel de auto's trotseren en op de drukke straat lopen.

  • pierre De Smet

    En verder worden alle pleinen volgestort met betonklinkers en fonteintjes , plaats voor wat groen is er niet dit terwijl er geweten is dat bomen in de zomer de temperatuur in steden doet dalen