Geslaagd, maar werk is nog niet af

BESTUURSAKKOORD DOORGELICHT | AALST

Het imposante atrium van bibliotheek Utopia, zonder meer het paradepaardje van het laatste jaar van deze legislatuur.
Rutger Lievens Het imposante atrium van bibliotheek Utopia, zonder meer het paradepaardje van het laatste jaar van deze legislatuur.
Het Aalst van 2018 ziet er compleet anders uit dan dat van 2012. Het bestuur realiseerde belangrijke en dure investeringen: Utopia, Schotte, drie woonzorgcentra,... De ruzies over het crematorium stopten en er rijden auto's onder de tunnel van de Boudewijnlaan. Er werd voor het eerst ook geïnvesteerd in een positief imago: stadsmagazine Chipka valt in de smaak en burgemeester D'Haese prijst Aalst overal aan als 'de meest charmante stad van Vlaanderen'. Toch is het werk zeker nog niet af.

GELUKT

1 Bestuur nieuwe stijl, geen ruzies meer

Christoph D'Haese maakte komaf met de 'riezje en krakiejl' van politici waardoor de stad tien jaar had stilgestaan. In tegenstelling tot de vorige legislatuur liepen schepenen niet meer naar de pers om een andere schepen te tackelen. Er werd ook niet meer met handtassen gegooid naar elkaar op schepencolleges. Een verademing, en vooral heel goed nieuws voor de Aalstenaar.

2 De realisatie van een nieuw administratief centrum

Dit stadsbestuur heeft het geluk een van de meest talentrijke stadssecretarissen van het land in dienst te hebben: Wim Leerman. Onder zijn bewind moderniseerden de stadsdiensten en dat komt helemaal tot zijn recht in het nieuw administratief centrum aan het Werfplein. Eind 2015 vond de verhuis van de stadsdiensten naar hun nieuw gebouw plaats.

3 Verwerving van De Pupillen en realisatie van een nieuwe bibliotheek

8,5 miljoen euro betaalde de stad voor de site De Pupillen. Zonder die aankoop zou het veelgeprezen Utopia er nooit zijn gekomen. In Utopia vonden zowel de bibliotheek als de academie voor podiumkunsten een nieuwe thuis. De stad moet nu wel nog een invulling vinden voor de rest van De Pupillen-site.

4 Betere stadscommunicatie

Het is toch niet te onderschatten wat een modern stadsmagazine en een nieuwe website kunnen doen voor het imago van de stad. In 2012 lazen we nog met zijn allen 'Denderend Aalst' en surften we naar de oude stadswebsite. Niemand die daar nog naar terugwil nu we stadsmagazine Chipka hebben en een hedendaagse website.

5 Toeristisch kantoor op de Hopmarkt

De paviljoenen op de Hopmarkt blijven tot op vandaag gecontesteerd. De nieuwe meerderheid wilde in een paviljoen een nieuw toeristisch infokantoor en zo geschiedde. Bezoekers van de stad moeten niet meer zoeken naar een onvindbaar infokantoor, weggestopt in het belfort

6 Realisatie sportcomplex Schotte

Een dossier dat Bart Van Lysebeth als sportschepen in de vorige legislatuur op de rails zette, maar het waren zijn opvolgers die de lintjes knipten. Door Schotte is het oppervlakte sportvloer verdubbeld, heeft de Koninklijke Turnkring eindelijk een aangepaste zaal en is er plaats voor buitenrecreatie. Van aan Schotte ga je met de kajak de Dender op.

7 Ruimte om te fuiven en repetitieruimtes

De realisatie van zaal Cinema lag lange tijd onder vuur, zowel door meerderheidspartij N-VA als door Open Vld. Of een stad een fuifzaal moet uitbaten, blijft een vraagteken, maar Cinema is wel een architecturale parel en samen met Utopia the place to be. Muziekgroepjes oefenen er in repetitieboxen.

8 Inburgering door taalonderwijs

Het is te zeggen, het werk is zeker nog niet af, maar er is alvast een beleid. Taalbubbels, huiswerkklassen voor kinderen met een andere thuistaal,... De stad zet volop in op inburgering door middel van taalonderwijs.

9 Vlaams karakter

Een veelbesproken beslissing in het begin van de legislatuur. Toen verdwenen alle Belgische vlaggen en portretten van het koningshuis uit Aalsterse stadsgebouwen. Een RTBF-cameraploeg zoemde in op het haakje in de muur van de gemeenteraadszaal waar vroeger een foto van het koningspaar hing. De 11 juli-viering werd opgewaardeerd, Nederlands is de voertaal bij alles wat de stad onderneemt.

10 Crematorium op Siesegemkouter

Ze hadden er nog eens zes jaar kunnen over discussiëren en vergunningen kunnen tegenhouden, maar de politieke klasse besloot na 20 jaar het gezond verstand te gebruiken en een crematorium in Aalst niet meer te boycotten.

11 Engagement voor ondertunneling Boudewijnlaan

Een realisatie van de Vlaamse overheid met de volle steun van de stad. Sinds 8 oktober rijden er effectief auto's in en uit de tunnels. Of de tunnels de file zullen oplossen, is afwachten.

12 Invoering van GAS-boetes

Een van de eerste beleidsdaden van dit schepencollege. Je kan nu beboet worden voor onder meer sluikstorten, lawaaioverlast en wildplassen. De burgemeester wil ook drugsbezit in de GAS-wetgeving laten opnemen.

NIET GELUKT

1 Strijd tegen drugs

In Aalst worden er meer dan 500 mensen met een heroïneverslaving begeleid. In de Moorselbaan werd een loods vol cannabis ontdekt met een straatwaarde van 1 miljoen euro. Drugs is big busines, Aalst zit er vol van. Ook dit stadsbestuur liep toch vooral achter de feiten aan.

2 Evenementenhal/sporthal voor Okapi Aalstar op de Tragel

Bijna, maar net niet: alle beslissingen zijn genomen en als alles goed gaat staat er tegen 2022 een nieuw gebouw op de Tragel. Okapi Aalstar kan er terecht, maar ook grotere events zoals de prinsenverkiezing

.

3 Uitbreiding en/of herlocalisatie carnavalshallen. Carnavalsbeleving het hele jaar door

De carnavalshallen waren zes jaar geleden al te klein, dat zijn ze nog steeds. Van een carnavalsmuseum is al lang sprake maar het is afwachten wat de partijen daarover vertellen in hun nieuw bestuursakkoord.

4 Nieuw stadion voor Eendracht Aalst

Al lijkt Eendracht Aalst daar op dit moment ook niet klaar voor. De club zet wel stappen vooruit na de financiële moeilijke jaren. D'Haese noemde de realisatie van een nieuw stadion een prioriteit voor de komende jaren, maar waar die nieuwe voetbaltempel dan zou moeten worden ingeplant, kan niemand zeggen.

5 Nieuwe brandweerkazerne

De brandweer, momenteel gehuisvest in de Vrijheidsstraat, heeft dringend nieuwe infrastructuur nodig. De burgemeester wil een 'veiligheidskazerne' voor politie en brandweer.

6 Verkeersluw stadscentrum

Een paar fietsstraten waar niemand zich aan de regels houdt en veel fietssuggestiestroken konden Koning Auto niet van de troon stoten. Een mobiliteitsplan werd opgemaakt en zou in januari 2019 in voege gaan, maar in debatten toonden verschillende (meerderheids)partijen zich niet meer zo enthousiast over de plannen.

7 Klimaatplan: terugdringen van CO2-uitstoot

De burgemeestersconvenant werd ondertekend, maar voorlopig zou Aalst aan 3 tot 4 procent reductie van de CO2-uitstoot komen, in plaats van de beoogde 20 procent.

8 Herontwikkeling Flora-site tot zorg-site

Tot grote frustratie van de eigenaar staat er nog altijd geen zorgwijk met zorghotel aan de Albrechtlaan. De voorbije jaren vonden in de Flora-hallen af en toe evenementen en de prinsenverkiezing plaats.

(RLA)
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.