Evi en Dieter houden kinderen bij de les

AUXILIA AALST ZOEKT VRIJWILLIGERS VOOR HUISWERKBEGELEIDING

Evi De Maeseneire en Dieter Debruyn zoeken vrijwilligers voor het project.
Foto Rutger Lievens Evi De Maeseneire en Dieter Debruyn zoeken vrijwilligers voor het project.
Evi De Maeseneire (37) en Dieter Debruyn (43) starten met aan Aalsterse tak van Auxilia. Vrijwilligers van Auxilia begeleiden kinderen in kansarmoede met hun huiswerk en helpen hen zo bij de les te blijven. Zowel Evi als Dieter verdienden hun sporen in de privé en spenderen hun vrije uren nu aan de goede zaak.

Auxilia is in zowat alle centrumsteden van Vlaanderen actief. Van Hasselt en Genk, Leuven, Mechelen, Antwerpen, Sint-Niklaas en Lokeren, Gent, Kortrijk en Brugge, tot in de Westhoek zijn er vrijwilligers van Auxilia actief. De streek van Aalst tot Geraardsbergen is een blinde vlek in de werking van Auxilia. Daar komt binnenkort verandering in. Auxilia, van wie de vrijwilligers (bij)les geven aan kinderen maar ook aan volwassenen in kansarmoede, kan een Aalsterse afdeling oprichten dankzij Evi Maeseneire en Dieter Debruyn. De enige voorwaarde om het in Aalst te laten slagen is het vinden van genoeg vrijwilligers.


"Ervaring is uiteraard welkom, maar eigenlijk heb je geen enkel pedagogisch diploma nodig om Auxilia-vrijwilliger te worden. Iedereen kan in aanmerking komen als vrijwilliger. Wat de kleintjes betreft, is het is een beetje zoals ouders die thuis hun kinderen begeleiden bij het schoolwerk", zegt Dieter Debruyn. "Er wordt wel verwacht dat je met kinderen kan omgaan en je elke week een of twee uren vrij kan maken. De lessen vinden bij de kinderen thuis plaats voor een periode van zes maanden tot een jaar", zegt Dieter. "Het is dus iets anders dan huiswerkklassen. Dit is begeleiding op individuele basis, bij de mensen thuis maar als dat niet kan, gebeurt het soms ook op school."

Boer zkt. Vrouw

Dieter en Evi beginnen eraan met het optimisme van een startende ondernemer, een eigenschap die ze meenemen uit hun professionele activiteiten. "We zijn best wel complementair. Ik ben acht jaar actief geweest in de marketing en product management, bij Beiersdorf en Proximus. Maar ik wilde mij voor iets engageren en zag op 11.be dat Auxilia mensen zocht", zegt Evi. Zo ontmoette ze Dieter, die zich ook had ingeschreven als vrijwilliger. "Ik heb altijd in de televisiesector gewerkt en maakte programma's als Kinderpraat, Boer zkt. Vrouw, X-Factor, Taxi Vanoudenhoven en de Beste Bakker van Vlaanderen. De tijd die ik over heb, wil ik nuttig besteden en dus zocht ik een engagement. Het is Auxilia geworden omdat ik onderwijs enorm belangrijk vind."

Gezocht: vrijwilligers

Om Auxilia te laten slagen in Aalst zijn er een pak vrijwilligers nodig. "We zullen erin slagen om de mensen te vinden. Hoeveel we er nodig hebben is moeilijk te zeggen. In Gent hebben ze er 70, maar ze hebben ons gezegd dat de nood altijd groter is dan het aantal vrijwilligers. Het zal een beetje afwachten worden hoeveel mensen ons contacteren maar we hopen zoveel mogelijk. Er zullen ook contacten worden gelegd met Aalsterse scholen", zegt Dieter.


Wie meer info wil over Auxilia of zich wil inschrijven als vrijwilliger stuurt een mail naar auxilia.aalst@gmail.com. Website: www.auxilia-vlaanderen.be.