Einde in zicht voor vzw ROEL?

VOORZITTER BESCHULDIGD VAN FRAUDE, MAAR DAGVAARDT ZELF OOK BESTUURSLEDEN

Het ROEL-huis in de Korte Zoutstraat.
Rutger Lievens Het ROEL-huis in de Korte Zoutstraat.
Het zit er bovenarms op bij vzw ROEL in Aalst. Voorzitter Vincent Minne heeft een klacht aan zijn been. Volgens de andere bestuursleden van de vereniging voor kansarmen heeft Minne zich verrijkt met giften en lidgelden. Hij dagvaardt op zijn beurt zijn bestuursleden voor laster en eerroof, maar ontkent dat de ruzies binnen het bestuur het einde betekenen van vzw ROEL.

ROEL staat voor Recht Op Een Leven en werd opgestart als vereniging die opkomt voor kansarmen. In de missietekst van de vereniging staat het vol goede bedoelingen: 'ROEL biedt kansen op persoonlijke ontwikkeling binnen de vereniging en naar buiten toe. In de vereniging nemen mensen die het slachtoffer zijn van onze maatschappij het woord, individueel en collectief' en 'Dankzij Roel wordt de stem versterkt van iedere burger die leeft in armoede en uitsluiting in de samenleving.'

Voorzitter Vincent Minne.
Rutger Lievens Voorzitter Vincent Minne.

Politieke partij

Het hoofdkwartier bevindt zich in de Korte Zoutstraat in Aalst en daar werd met de Vlaamse en federale verkiezingen ook de politieke partij ROEL opgericht. De verkiezingen vorig jaar werden geen succes, de Vlaamse lijst van de kersverse partij haalde in Aalst 114 stemmen, zo'n 0,14 procent van de kiezers. Een jaar later wordt er fel geruzied binnen ROEL en op sociale media. Dat iemand een anonieme brief heeft gestuurd naar de redactie over ROEL-voorzitter Vincent Minne, bewijst dat het echt niet meer goed zit binnen de vereniging die strijdt tegen armoede. "Vzw ROEL, die opkomt voor de kansarmen en tevens een politieke partij is, is momenteel in ontbinding", staat er. "Het bestuur is opgestapt en alleen voorzitter Vincent Minne is nog aan boord. De andere bestuursleden beschuldigen hem zich te hebben verrijkt met talloze giften en lidgelden van mensen. De schulden stapelen zich op met meer dan 1.000 euro per maand. Op 23 september heb ik daarom klacht neergelegd bij de politie tegen deze praktijken", zegt de briefschrijver.

Lastercampagne

De lokale politie van Aalst ontkent, noch bevestigt dat er een klacht is neergelegd. "Dat is vertrouwelijke informatie die we niet communiceren", klinkt het bij Katrien Ottevaere van de politie. Het staat wel vast dat Vincent Minne zijn bestuursleden gedagvaard heeft. "Ik heb een strafklacht ingezet en een onderzoeksrechter aan het werk gezet voor laster en eerroof en valse aanteigingen tegen mij. Er is een ware lastercampagne op touw gezet door personen die hun contractuele verplichtingen gewoon niet willen nakomen. Vandaar de hetze", zegt hij. "ROEL blijft bestaan en zal zich verder blijven inzetten om mensen te helpen en het onrecht aan te kaarten. Een nieuw bestuur zal aangeduid worden. Zij die laster verspreiden, zullen gedagvaard worden."