Eerste middelbare steinerschool feestelijk geopend

SYMPATHISANTEN WERKTEN DONDERDAG TOT MIDDERNACHT AAN NIEUW GEBOUW

Ouders namen zaterdag een kijkje in de nieuwe school. De schoolborden kon één van de mama's gratis op de kop tikken.
Rutger Lievens Ouders namen zaterdag een kijkje in de nieuwe school. De schoolborden kon één van de mama's gratis op de kop tikken.
De vrijwilligers die ervoor zorgden dat de eerste middelbare steinerschool op 1 september de deuren konden openen, werden afgelopen weekend beloond voor hun harde werk met een feestje. De container op de weide aan de Affligemdreef werd in vijf dagen opgebouwd door ouders en sympathisanten."Toen ik hun enthousiasme zag, wist ik: 'dit komt goed', klinkt het dankbaar bij Tim De Backer, een van de drijvende krachten achter de school, die voorlopig 24 leerlingen telt.

Tim De Backer heeft er een spannende week opzitten. In het begin van de week was er nog niks, op zaterdag 2 september stond er een feestelijke opening gepland voor ouders en leerlingen, sympathisanten en leden van het stadsbestuur. "Vorige maandag stonden we hier op de weide bij 30 stenen die als fundering moesten dienen voor de school. Er was eigenlijk niks. Het kwam erop aan om de taken goed te verdelen", zegt Tim. De grondwerken, elektriciteit, de plaatsing van de klasunits, het gebeurde allemaal op een paar dagen. "Wanneer de aannemers vertrokken, konden we rekenen op een 25-tal ouders die vol enthousiasme zijn komen helpen om de school klaar te maken voor 1 september. "Toen ik dat enthousiasme zag, dan voelde ik: 'dit komt goed'. Wij kunnen wel het initiatief nemen, maar de mensen voor wie je het doet moeten ook mee zijn. En in een Steinerschool wordt er sowieso veel engagement van ouders verwacht. Op dat vlak zitten we met een topgroep", zegt Tim.

Elektriciteit

Is alles nu klaar? "Grotendeels wel. Op 1 september konden de lessen starten, maar één van de twee klaslokalen had nog geen elektriciteit. De elektricien moet daarvoor nog eens langskomen om een en ander te herbekabelen. Er zou ook nog een grotere verharding moeten komen aan de school en samen met de leerlingen willen we een grasveld zaaien en de tuin rondom de school inrichten", zegt Tim.

Bezig tot middernacht

Op de opening was Lieve Daem, ex-directrice van de lagere steinerschool, droomt al jaren van dit moment.


"Al zo'n 15 à 20 jaar droom ik van een middelbare steinerschool. De lagere school was echter nog niet groot genoeg, maar dat is ze nu met 180 leerlingen zeker wel. Ik had er vertrouwen in, ook al was er wat vertraging door de bouwvergunning. Er stond een sterk team van ouders klaar om te helpen. Weet je dat ze hier donderdag tot 00.30 uur waren om alles klaar te zetten voor 1 september? Prachtig", zegt Lieve Daem.

Schoolborden

Veerle is een van de mama's die is komen helpen. "Ik ben lerares in een hogeschool in Aalst en daar deden ze enkele schoolborden weg. Ik heb die gratis en voor niks op de kop kunnen tikken voor de steinerschool. En de grote tafel in de klas is bezig aan een derde leven, want ze deed nog dienst als vergadertafel in een bank voor ze door de hogeschool werd gebruikt en nu in de steinerschool terechtkwam. We hebben nog ons werk gehad deze week, want de klascontainers waren vrij vuil toen ze toekwamen. We hebben serieus mogen poetsen. Het is gelukt en onze kinderen kunnen goed starten, een fantastisch gevoel", zegt Veerle.