Dirk De Nul: "Zwemmen in Spiegelvijver moet perfect mogelijk zijn"

De Aalsterse ondernemer Dirk De Nul, van het gelijknamige baggerbedrijf, heeft burgemeester Christoph D'Haese (N-VA) gevraagd om van de Spiegelvijver een zwemvijver te maken. "Technisch perfect mogelijk", klinkt het. Alleen staat De Nul alvast niet, want vorige week lanceerde Domien De Wit (Groen) hetzelfde idee op nagenoeg hetzelfde moment via onze online reeks 'Geniaalst'.
Dirk De Nul.
BELGA Dirk De Nul.

De firma De Nul bouwde in de voorbije weken het podium op de Spiegelvijver, in het stadspark van Aalst, voor Compagnie Gardavoe. En het was ook in die periode dat de discussie over het buitenzwembad in de stad aanzwol. Zo groeide bij Dirk De Nul het idee om van de Spiegelvijver een zwemvijver te maken.

"Er was die discussie over die 29 handtekeningen (buurtbewoners die tegen het buitenzwembad waren, haalden hun slag thuis met een al bij al beperkte reeks handtekeningen, red.)", legt De Nul uit. "Tijdens die polemiek waren we aan het werk aan de Spiegelvijver, en ik heb het toen al gezegd: maak hier een zwemvijver van. Blijkbaar werd datzelfde idee vorige week ook voorgesteld door die groene jongen. Wie eerst was? Ik ga ervan uit dat ik dat ben."

Betonnen kuip

"De Spiegelvijver is groot genoeg", meent De Nul. "Om precies te zijn: 221 meter lang, 19 meter breed en 2 meter diep — en dus niet 1,5 meter zoals die kandidaat van Groen verkondigde. Je zou perfect een deel ervan als zwemvijver kunnen inrichten. De Spiegelvijver is eigenlijk een betonnen kuip, met over de hele lengte een 'betonloze' band van twee meter breed op de bodem. Zo kan het grondwater de vijver bevoorraden."

"Mijn idee — dat ik per brief overmaakte aan de burgemeester — luidt als volgt: je moet niet de hele Spiegelvijver als zwemvijver inrichten. Vijftig tot tachtig meter volstaat. Daar sluit je de bodem dan af. Leidingen en filters kan je er perfect plaatsen. Het is een zwemvijver, dus de kwaliteit van het water is anders dan in een zwembad. Er zijn voorbeelden genoeg. Vroeger werd er gezwommen in de Dender, en tegenwoordig heb je de Gavers. Dit moet zeker kunnen."

Het enige probleem lijkt de ruimtelijke ordening te zijn. "Blijkbaar is het parkgebied, en dus geen recreatiegebied", zegt De Nul. "Maar ik denk dat hier met een beetje goede wil wel een mouw aan te passen valt."

De Spiegelvijver.
Rutger Lievens De Spiegelvijver.

Domien De Wit (Groen) is intussen blij dat er nog andere mensen achter een idee staan dat misschien wat vergezocht lijkt. "Uiteraard ben ik niet de eerste of enige die hieraan gedacht heeft. En het gaat me ook niet meteen om het vinden van een oplossing voor de problemen rond het buitenzwembad. Het idee van een zwemvijver ontstond al veel eerder."

Maar wat vindt het stadsbestuur? Schepen van Ruimtelijke Ordening Caroline Verdoodt (N-VA) ziet het plan wel zitten. En dat er dan één en ander aangepast moet worden, is voor haar het bekijken waard. "Het is letterlijk en figuurlijk een verfrissend idee", aldus Verdoodt. "Meneer De Nul heeft me er afgelopen vrijdag over aangesproken en het is zeker de moeite waard om het te onderzoeken."
5 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • johny goessens

  Dat een bedrijf en NV-A hier achter staat verwondert mij niet maar hoe kan je dit als Groen verdedigen?

 • Bart Van De Keer

  Dit wordt weer een dossier van(lange adem). Kijk maar naar hoe het is verlopen met een nieuw stadion voor onze iendracht, het zal er ook nooit komen

 • Roger Mortier

  Waar men nog naartoe kan om wat van de rustige natuur te genieten zal ook vernietigd worden. Er zal werk zijn om de dagelijkse rotzooi op te kuisen zoals aan de Belgische stranden. En wat met het lawaai? Het is te hopen dat het park blijft zoals het is.Genieten van het rustige park!

 • Dave Koninckx

  Hopelijk niet. Dwaas idee en vervangt zeker geen buitenzwembad.

 • Ben Strubbe

  De rust in het park moet eraan. Er is geen enkele objectieve reden om dit idee uit te voeren. Wie perse wil zwemmen in een zwemvijver, kan terecht aan het Donkmeer. Er zijn elders opportuniteiten genoeg.