De halve stad boos op Optimal Parking Control: “Zonder waarschuwing boete omwille van vervallen bewonerskaart”

Freya, een van de gedupeerden.
Rutger Lievens Freya, een van de gedupeerden.
Het was druk in de parkingshop van OPC in de Vlaanderenstraat in Aalst vandaag. De ene na de andere Aalstenaar kwam er zijn beklag doen over de boetes die werden uitgedeeld voor vervallen bewonerskaarten. “Er zijn fouten gemaakt door OPC”, zegt schepen van Mobiliteit Dylan Casaer (Lijst A).

Eind vorig jaar breidde de stad Aalst de blauwe zone uit. In de buurt van de Meuleschettestraat, Capucienenlaan en Parklaan moesten bewoners een bewonerskaart aanschaffen. De meesten vervulden hun plicht, maar zitten een jaar later toch met één of meerdere parkeerboetes.

“Plots moeten wij vorig jaar een parkeerkaart aanschaffen van 31,50 euro. Dit om gemiddeld één avond in de week ter hoogte van onze woning te kunnen parkeren”, zegt een bewoner van de Meuleschettestraat. “Want de straat staat telkens vol met voertuigen van de avondschool of bezoekers van de stad. Bij de heraanleg van onze straat zijn tevens de aantal parkeerplaatsen herleid naar ongeveer de helft van de capaciteit. Gisteren zie ik toevallig dat de kaart op 1/12/2018 is vervallen. Dus ben ik naar de OPC-shop geweest om mijn kaart te vernieuwen, maar OPC was uitzonderlijk gesloten. Groot was mijn verbazing dat er bij mijn thuiskomst een parkeerbiljet onder de ruitenwisser stak: 16 euro”, zegt een buurtbewoner.

Boetes annuleren?

Hij is niet de enige, aan de OPC-shop was het druk vandaag. “Ik heb al twee boetes ondertussen, omdat de OPC-shop gisteren niet open was", zegt Freya die in de Capucienenlaan woont. “Heel de straat heeft een boete. Erover praten met de parkeerwachters helpt niet”, zegt ze. Bewoners van de Valerius De Saedeleerstraat en Vakschoolstraat staan bij haar in de rij en bevestigen het verhaal.

Schepen van Mobiliteit Dylan Casaer (Lijst A) is op de hoogte van het probleem en nam al contact op met Optimal Parking Control, dat in opdracht van de stad het parkeren in Aalst controleert. “OPC heeft hier inderdaad een administratieve fout begaan. Het is de normale gang van zaken dat je een verwittiging krijgt dat je bewonerskaart bijna zal vervallen en dat het tijd is om een nieuwe aan te vragen”, zegt Dylan Casaer (Lijst A).

“Dat is niet gebeurd in de maand voor 1 december”, zegt de schepen van Mobiliteit. “Het zou dus normaal zijn dat die boetes worden geannuleerd. Ik ben daarover in overleg met OPC”, zegt de schepen.
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Wouter Mareels

  Is het niet je eigen verantwoordelijkheid de vervaldatum in de gaten te houden en niet op het laatste moment een nieuwe kaart ge gaan halrn?

 • Marc Pauwels

  Niet verwonderlijk van OPC. Ze zijn dikwijls verkeerd, maar wel steeds in hun voordeel. En niet vatbaar voor enige reden. Niet verwonderlijk dat hun parkeerwachters regelmatig bedreigd worden.

 • Jan Van Gent

  Op het einde van de rit draait het voor de stad alleen maar om het geld dat de brave burger er problemen mee heeft dat trekken ze hun amper aan als de kassa maar rinkelt het is in alle gemeenten hetzelfde verhaal . Moet je eens in Gent parkeren dan ben je zeker gedegouteerd.

 • Chris Philips

  Boetes worden door de politie uitgeschreven , parkeer overtredingen zijn parkeer retributies en geen boetes dus zelfs de bevoegde schepen weet het verschil niet blijkbaar als ik bovenstaande relaas van terecht misnoegde bewoners lees en reactie bevoegde schepen in Aalst .

 • johny goessens

  Dan moet je ook alle boetes annuleren die voorheen werden geschreven toen je nog niet werd verwittigd wanneer je kaart ging verlopen. Het OPC mocht zelfs niet verwittigen omdat het Stadbestuur dat in de gemeenteraad eerst moest beslissen en de boetes werden gegeven. Aalst is maar één van de drie steden in België waar bewonerskaarten bestaan. Ingevoerd door VLD waar D'Haese toen nog deel van uitmaakte !