Crematorium kan 3.500 crematies aan

BOUW MOET - NA MEER DAN TWINTIG JAAR - TEGEN JUNI 2018 KLAAR ZIJN

Het crematorium gezien vanuit de lucht. Tegen juni 2018 moet het klaar zijn.
Foto RLA Het crematorium gezien vanuit de lucht. Tegen juni 2018 moet het klaar zijn.
De ruwbouw van het crematorium in de Siesegemlaan in Aalst moet eind deze maand klaar zijn. Vanaf september 2018 zullen 3.500 crematies per jaar plaatsvinden en moeten Aalstenaars niet meer naar andere crematoria, zoals Lochristi, om afscheid te nemen van hun geliefden.

Wie herinnert zich nog het politiek gekissebis over het crematorium in de periode dat Anny De Maght burgemeester was? Aalst heeft er lang over gedaan om een crematorium te kunnen bouwen. Er was meer dan twintig jaar discussie voor nodig, want in 1996 hadden stad en intercommunale al plannen voor een crematorium. Op de Hoezekouter, in het verlengde van een begraafplaats weliswaar, niet op de Siesegemkouter. Actiecomités - gesteund door CD&V - konden de bouw van het crematorium op de Hoezekouter echter verhinderen. Na een politiek akkoord in 2008 werd besloten een crematorium te bouwen op de Siesegem.

Ruwbouw

Tien jaar later zal Aalst het crematorium hebben dat bij haar status van centrumstad hoort. "Eind oktober zal de ruwbouw af zijn", zegt Kris Coenegrachts van intercommunale Westlede. "Daarna start de eindafwerking, die klaar zal zijn tegen juni. Dan zullen we het crematorium officieel openen. We verwachten de eerste crematies in het begin van september."

Capaciteit

Met zesduizend vierkante meter oppervlakte is het crematorium een van de grootste van Europa. "In het crematorium van Lochristi voelen we de noodzaak aan afscheidsplechtigheden voor grote groepen mensen. De grote zaal daar is voorzien op vijf- tot zeshonderd mensen en die zit regelmatig vol. Als het om een bekend persoon gaat, zijn er uitschieters tot duizend mensen", weet Coenegrachts. "Daar willen we in Aalst op inspelen, zo is de grote zaal voorzien op zeven- tot achthonderd mensen."


Momenteel vinden er meer dan tienduizend crematies in de crematoria van intercommunale Westlede. "In Sint-Niklaas, Lochristi en Westlede samen zijn er per jaar 10.300 crematies. Dat zal de komende jaren stijgen naar 11.500 per jaar. In het crematorium van Aalst zullen volgens onze prognoses jaarlijks 3.500 crematies gebeuren. Dat zal niet van in het eerste jaar zo zijn, maar op termijn wel", zegt hij. "We verwachten dat mensen uit de Denderstreek zich zullen laten cremeren, maar ook in de brede regio. Ook vanuit Vlaams-Brabant zullen mensen het crematorium van Aalst weten te vinden", besluit Coenegrachts.