CD&V-voorzitter Wouter Beke bemiddelt bij Christoph D’Haese (N-VA) over bestuursdeelname Aalsterse CD&V-afdeling

Wouter Beke
BELGA Wouter Beke
Er is contact geweest tussen nationaal CD&V-voorzitter Wouter Beke en Aalsters burgemeester Christoph D’Haese (N-VA). Via een nationale omweg probeert de Aalsterse CD&V weer aan de onderhandelingstafel te geraken. D’Haese houdt nog alle opties open, maar wil wel over enkele dagen landen.

CD&V haalt alles uit de kast om opnieuw een volwaardige onderhandelingspartner te worden in de Aalsterse coalitievorming. Na een bitse discussie tussen CD&V en burgemeester Christoph D’Haese (N-VA) afgelopen dinsdag was de partij niet meer welkom in de onderhandelingen. Sp.a en Lijst A werden gecontacteerd, maar sp.a liet al weten niet te willen onderhandelen over een zogenaamd rechts akkoord. Bleven nog over aan de onderhandelingstafel: N-VA, Open Vld en Lijst A.

Nu zou de lokale afdeling via de connecties in het parlement weer aan tafel willen geraken. Burgemeester Christoph D’Haese (N-VA) bevestigt dat hij in contact staat met Wouter Beke, de nationale CD&V-voorzitter. “Maar ik hou alle lijnen open, met alle mogelijke partners”, zegt D’Haese. “Het heeft nu wel lang genoeg geduurd, ik wil deze week echt landen.”

Met Vlaams Belang?

De vraag met wie D’Haese in zee gaat, blijft tot op vandaag onbeantwoord. Twee opties lijken over te blijven: N-VA, Lijst A, Open Vld, samen goed voor 22 zetels op 43 of N-VA, CD&V en Open Vld, samen 26 zetels. Een coalitie met 22 zetels op 43 is erg krap, maar tussen N-VA, Lijst A en Open Vld is er op dit moment wel vertrouwen.

Er is ook het gerucht dat Vlaam Belang gecontacteerd zou zijn om als het nodig is gedoogsteun te leveren in ruil voor rechtse realisaties. Dat laatste kan geen enkele onderhandelaar bevestigen. Vlaams Belang blijft ook dromen van een deelname aan het bestuur. “Wanneer gebruikt D’Haese zijn verstand en wanneer respecteert hij de kiezer? Een telefoontje van twee minuten, een inhoudelijk gesprek van twee uur en de Vlaams-rechtse coalitie N-VA met VB kan starten”, zegt Steve Herman van Vlaams Belang.
19 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jurgen Vandevenne

  D'haese is zijn kiezers aan 't verkopen;Het zal de sukkel zuur opbreken in de toekomst

 • Patrick Rutten

  De tsjeven gaan met de billen bloot én buigen voorover voor een zitje...

 • Johan Blondeel

  C.D&V de partij met 3 aanzichten als ze maar overal aan de macht komen , maar de mensen worden jullie foefjes en leugens beu. Alles rechterlijk laten verjaren om de mensen om tuin te leiden.

 • staf De Laet

  Eerst roepen de nationale politiekers dat gemeenteraadsverkiezingen een plaatselijke gebeurtenis zijn. Tot die verkiezingen achter de rug zijn. dan kunnen ze niet vlug genoeg tussen komen. Na Trutte in Grimbergen, Crombez in oostende, gaat nu ook Markske van de CVP-kampioenen zich mengen in Aalst. Luister naar hun woorden, kijk niet naar hun daden...

 • Patrick Vanhoucke

  Hij had beter mee gewerkt tegen het hoge inschrijvings geld van de hoge scholen en unief het is maal 3 de hypokriet