Cafébazen pleiten unaniem voor politiepost

VOORSTEL OPEN VLD VALT IN DE SMAAK BIJ HORECA STATIEPLEIN

Deze meisjes vinden het Statieplein vooral een gezellig plein, waar je je boterhammetjes kan opeten.
Rutger Lievens Deze meisjes vinden het Statieplein vooral een gezellig plein, waar je je boterhammetjes kan opeten.
Een politiepost naast het station zou definitief een halt toeroepen aan de vechtpartijen aan het Statieplein van Aalst. Open Vld lanceerde vorige maand het voorstel en het idee valt in de smaak bij de horeca aan het Statieplein. "Ze kunnen het gebouwtje van de voormalige Lijnwinkel gebruiken voor een politiepost voor twee agenten. De problemen zullen meteen van de baan zijn", klinkt het.

Wie op een dinsdagmiddag een uurtje vertoeft aan het station ziet op die 60 minuten een drietal keer een politiecombi passeren, twee agenten met honden die patrouilleren en een wijkagent die het plein in het oog houdt. Het is duidelijk dat de stad alle registers opentrekt om een halt toe te roepen aan de opeenvolging van incidenten aan het station van Aalst.

Cafébaas Sven en klant Christel hebben al veel vechtpartijen gezien.
Rutger Lievens Cafébaas Sven en klant Christel hebben al veel vechtpartijen gezien.

Dode tegen nieuwjaar

Cafébaas Sven De Coninck van café Des Arcades zegt dat het nog nooit zo erg gesteld was met de veiligheid aan het station. "Je ziet hier jongeren van 15, 16, 17 jaar die stoer doen en tegen elkaar vechten, je ziet volwassenen met een pint te veel op die met mekaar vechten, en je ziet jongeren die het aan het vechten zetten tegen volwassenen met een pint op. Meestal gebeurt dat hier 's avonds, soms is het drie keer op een dag van dat. De politie patrouilleert vaak, maar die incidenten vinden natuurlijk niet plaats als er een agent op staat te kijken", klinkt het bij cafébaas Sven. En tegen dat de politie er is, zijn ze al gaan lopen", vult een klant in het café aan. Hij kent de buurt en heeft het nog nooit zo geweten. "Het is extreem. Als het zo voortgaat, aan dit tempo, valt er tegen Nieuwjaar een dode. Schrijf maar op", zegt hij.


Voor de deur van Des Arcades staan de taxi's. Benito Boualami is al taxichauffeur aan het Statieplein sinds 1988. "Toen ik hier begon te werken gingen de mensen naar de trein, zonder veel problemen. Nu zie je de mensen die van de trein komen naar links en rechts kijken. De pendelaars zien ruzies, lawaai", zegt Benito. Als taxichauffeur ziet hij wie voor problemen zorgt. "Gisteren stonden er drie mannen op het plein die hier dagelijks rondhangen. Als de politie passeert, gedragen ze zich, nadien begint het geruzie en geroep. Waarover ze ruziemaken? Niet aan mij om te zeggen. Als taxichauffeur geldt 'horen, zien en zwijgen'."

Benito Boualami is al taxichauffeur aan het Statieplein sinds 1988.
Rutger Lievens Benito Boualami is al taxichauffeur aan het Statieplein sinds 1988.

Perceptieprobleem

Volgens James Kavanagh van de Ierse pub kampt het plein met een perceptieprobleem. "Door die incidenten krijgt het plein een bepaald imago en als de Aalstenaars het plein beginnen mijden, dan is dat zeer slecht. Je moet ook de positieve kant belichten. Praat eens met die meisjes daar die hier gezellig hun boterhammetje opeten elke middag", zegt James. De meisjes hebben alleen van de vechtpartijen gehoord. "De filmpjes circuleren op internet, maar met onze eigen ogen hebben we hier nog nooit iets gezien. Wij voelen ons zeker niet onveilig", zeggen ze.


Opmerkelijk is dat zowel de cafébaas van Des Arcades, taxi Benito als James Kavanagh van de Ierse pub pleiten voor een permanente politiepost. "Twee agenten in de voormalige Lijnwinkel, en de problemen zijn meteen opgelost", zegt Benito. "Het is dé oplossing", beaamt James. "Een politiepost waar altijd agenten zijn, dan pas zal het gedaan zijn", zegt Sven.


De meerderheidspartijen staan eerder afwachtend tegenover de politiepost. "CD&V is voorstander van permanente aanwezigheid van politie, maar wel politie die op het plein is en niet achter een bureautje zit", zegt schepen Ilse Uyttersprot (CD&V). Voor schepen Ann Van De Steen (SD&P) mag een politiepost er komen. "Maar gefocust op wijkwerking", zegt ze. Burgemeester Christoph D'Haese (N-VA) zegt dat het Statieplein leeft bij de politie. "Goed dat CD&V mij nu ineens wel steunt in deze zaak. Er wordt op politioneel vlak nu al enorm op ingezet. Op de fiets, met de honden, patrouilles met combi, we zijn er en al zeker op cruciale momenten. Ik wil een politiepost zeker onderzoeken, maar het is niet zo eenvoudig. Het genoemde gebouwtje is eigendom van de NMBS en als de post er is, zullen de problemen niet opgelost zijn maar zich gewoon verleggen", zegt D'Haese.