Burgemeester blijft Aalst promoten als ‘charmantste stad van Vlaanderen’: “Volgens Van Dale betekent dat bekoorlijk en aantrekkelijk, exact wat onze stad is”

Christoph D'Haese (N-VA)
Swirko Christoph D'Haese (N-VA)
Burgemeester Christoph D’Haese (N-VA) zal Aalst blijven promoten als ‘charmantste stad van Vlaanderen’. Steven Van Herreweghe zei in De Zevende Dag nochtans dat hij ‘charmant’ associeert met een ongetrouwde tante waarbij je verder op geen enkel compliment kan komen wat betreft haar aantrekkingskracht. “Charmant betekent volgens het woordenboek ‘sierlijk en aantrekkelijk’, dat is toch wat we zijn?”, aldus de burgemeester.

Onder burgemeester Ilse Uyttersprot (CD&V), tien jaar geleden, werd er voor het eerst nagedacht over het imago van Aalst. We zijn meer dan carnaval, dachten de politici die toen aan het roer stonden. Uit die denkoefening kwam ‘Aalst, zorgstad’. Met de Health & Care Valley in de maak is Aalst zorgstad toch vooral een economisch verhaal. Met de komst van Christoph D’Haese (N-VA) als burgemeester werden de baseline ‘Aalst vergeet je nooit’, een nieuw logo en stadsmagazine Chipka gelanceerd. Hij begon Aalst te promoten als ‘charmantste stad van Vlaanderen’, al is het niet echt duidelijk of hij dat serieus meent of dat er enkele knipogen aan die uitspraak hangen.

Alleszins, door de komst van Chipka en het modernere imago van de stadsdiensten krijgt de Aalstenaar meer en meer het gevoel in de hipster der centrumsteden te verblijven. Voor de echt chauvinistische inwoners is Aalst trouwens altijd al de mooiste stad van de wereld geweest, alleen krijgt geen Aalstenaar dat verkocht buiten de stadsgrenzen.

Humor

Ook over.morgen ligt wakker van het imago van Aalst. Het burgerplatform organiseerde er vorige zomer een inspiratieavond over en tv-presentator Steven Van Herreweghe pleitte toen voor ‘Aalst, hoofdstad van de humor’. In De Zevende Dag vorige zondag liet Van Herreweghe verstaan niet zo’n fan te zijn van de term ‘Aalst, charmantste stad van Vlaanderen’. “Ik associeer charmant vooral met een ongetrouwde tante waarbij je verder op geen enkel compliment kan komen wat betreft haar aantrekkingskracht”, zegt hij.

“Tijdens de inspiratieavond in De Gendarmerie hebben we enkele suggesties gegeven. Er wordt veel gepraat over het DNA van de Aalstenaar. Humor, dat zich uit in carnaval en Cirk, zit zeker in dat DNA. We hebben luidop nagedacht over Aalst, stad van de humor, maar het is niet aan ons om daar keuzes in te maken”, zegt Steven Van Herreweghe.

Steven Van Herreweghe
Dieter Bacquaert Steven Van Herreweghe

D’Haese blijft erbij: Aalst is charmant

Burgemeester Christoph D’Haese blijft erbij: Aalst is een charmante stad. De charmantste van Vlaanderen. “Het is fijn dat een klasbak als Steven Van Herreweghe actief meedenkt en meewerkt aan een positieve uitstraling van Aalst. Kritisch maar constructief, zo heb ik het graag”, zegt de burgemeester. “Het is overigens nog leuker dat hij mij in dat interview een fantastische burgemeester noemde. Het klopt dat ik Aalst met een knipoog graag omschrijf als de meest charmante stad van Vlaanderen, want tot ieders opluchting zijn ‘de jaren stillekes’ van grijze en grauwe industriestad al een hele poos verleden tijd.”

Aalst is voor mij eigenzinnig en vurig. Aalstenaars hebben een wil, een eigenheid, hun creativiteit, een trots over de eigen stad. Wat vaak niet begrepen wordt als je Aalst onvoldoende kent.

Lander Wantens (Groen)

“In zijn kenmerkende stijl zei Steven dat hij ‘charmant’ associeert met een ongetrouwde tante, maar dat lijkt mij een beetje kort door de Aalsterse bocht. Woordenboek Van Dale definieert charmant als bekoorlijk en aantrekkelijk. Dat is exact wat onze stad is: sierlijk en aantrekkelijk op vele vlakken. Dit lijkt mij dus vooral een discussie over het geslacht der engelen, maar punt is dat we – na de gigantische vooruitgang die de afgelopen jaren in tal van domeinen is gemaakt – zeker nog positieve stappen kunnen én zullen zetten. En hoe meer Aalstenaars aan de kar helpen trekken, hoe beter voor onze charmante stad”, knipoogt de burgemeester.

Een debat waard in de gemeenteraad?

Tijd voor een debat in de gemeenteraad over het imago van Aalst? Verschillende politieke partijen zijn bezig zich een mening te vormen. “Ik moet eerlijk zeggen dat ik charmant ook eerder een braaf woord vind om Aalst mee te definiëren in één woord”, vindt Bart Van Den Neste (Open Vld). “Aalst is een stad die er altijd heeft willen uitspringen in alles wat ze doet. Eruit springen doe je niet onmiddellijk door charmant te zijn vind ik, en dat is de reden dat ik Aalst daar moeilijk mee kan linken. Ik zie Aalst eerder als de markantste stad van allemaal. Maar of dat dan het juiste woord is om Aalst mee in de kijker te zetten durf ik nu ook niet zeggen. Pas op ik begrijp het opzet van de uitdrukking ‘charmantste stad’ wel. Onze burgemeester wil af van het grijze imago die rond onze stad hangt en gelijk heeft hij. Maar charmant straalt misschien iets te weinig de ambitie uit die ons er doet uitspringen. Wat denk je van Fenomenaalst?”, zegt Van Den Neste (Open Vld).

Lander Wantens (Groen) denkt aan twee adjectieven die bij Aalst passen. “Eigenzinnig en vurig”, zegt hij. “Aalstenaars hebben een wil, een eigenheid, hun creativiteit, een trots over de eigen stad. Wat vaak niet begrepen wordt als je Aalst onvoldoende kent.”

Ook Steve Herman (Vlaams Belang) denkt aan ‘vurig’. “Het klinkt niet, maar ik zou het de ‘vurigste’ stad van het land noemen. De Aalstenaars zijn vooral ‘vurige’ mensen: fel, passioneel, temperamentvol, pittig.”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.