Brasserie en winkels op Pier Kornel

TUPPERWARE-SITE IN NIEUW KLEEDJE VANAF 2019

Zo zullen de assistentiewoningen van Pier Kornel eruit zien.
Repro Rutger Lievens Zo zullen de assistentiewoningen van Pier Kornel eruit zien.
Vanaf 2019 kan je dineren en winkelen op de plek waar vroeger de Tupperware-potjes werden gemaakt in Aalst. Op 'Pier Kornel' in Aalst zijn de voorbereidende werken voor de bouw van vijftig assistentiewoningen, een brasserie en enkele winkels begonnen. Pas binnen vijf jaar zullen we ook aan de Dender appartementen zien verrijzen.

Graafmachines zijn volop bezig de bergen steenpuin weg te halen, alles wordt in gereedheid gebracht om opnieuw te beginnen bouwen op Pier Kornel - de vroeger Tupperware-site in Aalst.

Op deze plek komen de assistentiewoningen.
Rutger Lievens Op deze plek komen de assistentiewoningen.

Assistentiewoningen

"De activiteit die je nu op de site ziet, is de aannemer Verhelst die het sloopafval weghaalt. Zodra die voorbereidende werken afgelopen zijn, zullen we kunnen starten met de eigenlijke bouw van de vijftig assistentiewoningen, vermoedelijk in het begin van 2018. Dat zijn individueel aangepaste woningen waarin de bewoner zelfstandig verblijft, maar tegelijk een beroep kan doen op zorg en diensten. Daardoor kan een eventuele verhuis naar een woonzorgcentrum worden uitgesteld", zegt Trui Tydgat van projectontwikkelaar Matexi.


"Voor het dagelijkse beheer van de assistentiewoningen kan Dender Development terugvallen op de steun van de erkende beheersinstantie vzw Assist Home Services. De toekomstige bewoners kunnen naast een woonassistent ook een beroep doen op een noodoproepsysteem en crisishulp die 24 uur op 24 beschikbaar is."


Voor een assistentiewoning voor één persoon van 65 à 74 m² betaal je 195.000 euro, exclusief BTW en registratierechten. Voor een grotere assistentiewoning van 88 tot 92 m² voor twee personen, betaal je 247.500 euro.

Industrieel erfgoed

Over het behoud van de overblijfselen van het historisch belangrijk industrieel erfgoed op de vroegere Tupperware-site wordt nagedacht. "We hebben besloten om een paar gebouwen te behouden: het magazijn aan de kant van de Dender, het afdak met het typische zaagdak en het dak en de muur langs de kant van Hertshage. We zullen nu overleggen met de stad Aalst hoe we die kunnen integreren in ons project", zegt Tydgat.

Trage verkoop

Het project op Pier Kornel begon in 2013 en de eerste fase is nog niet helemaal verkocht. Het lijkt dus traag en moeizaam vooruit te gaan, maar Matexi zegt dat het tegendeel waar is.


"De verkoop loopt net heel goed. Sinds begin dit jaar wonen er mensen op Pier Kornel. Op dit moment is 80 procent van de woningen en appartementen verkocht. Daarom vonden we het tijd om te starten met de volgende fase, de assistentiewoningen", zegt Matexi. In totaal komen er 450 wooneenheden op de site, met hoogbouw langs het water van de Dender. "Volgens onze verwachtingen zal alles binnen vijf jaar klaar zijn. Voor de gebouwen aan de Dender was het wachten op de visie van de stad, en die visie over de ontwikkeling langs de Dender is er nu met De Kaaien. We weten waar we aan toe zijn nu", zegt ze.


In 2019 zullen er niet alleen vijftig assistentiewoningen staan.


"Om een echt wijkgevoel te creëren, willen we ook een brasserie en enkele winkels zetten. We zoeken dus niet alleen bewoners voor de woningen, maar ook restaurant- en winkeluitbaters", klinkt het.