Boer van wie meer dan honderd dieren in beslag genomen werden naar Raad van State: “Inbeslagname was buiten proportie”

Advocaat Jan Donkers stelt zich vragen bij de beslissingen en enkele rapporten voor de inbeslagname

De ezels werden op 16 juli ingeladen en in beslag genomen door de Zorghoeve.
Koen Baten De ezels werden op 16 juli ingeladen en in beslag genomen door de Zorghoeve.
Boer R.B. uit Meldert bij Aalst, die op 16 juli 2018 meer dan honderd dieren moest afstaan aan Dierenwelzijn nadat er vermeende dierenmishandeling werd vastgesteld, vecht die beslissing aan bij de Raad van State. “De inbeslagname van alle dieren was voor ons buiten proportie”, zegt zijn advocaat Jan Donkers.

De eigenaar had meer dan honderd dieren in zijn bezit, waaronder ezels en schapen, en was al langer gekend bij verschillende buurtbewoners. Velen maakten melding van dierenmishandeling, maar de man ontkent tot op vandaag dat zijn dieren iets te kort kwamen. Volgens sommige buurtbewoner was er in de weiden nooit drinkwater of eten en lag er heel wat plastic. Sommige ezels hadden verwondingen en zagen er onverzorgd uit. Dierenwelzijn en verschillende organisaties kwamen die dag in juli alle beesten in beslag nemen. Dit veroorzaakte hevige discussies tussen de eigenaar en de organisaties.

Niet bevoegd

De man heeft nu een zaak lopen bij de Raad van State om de inbeslagname aan te vechten. “Wij stellen ons onder meer vragen bij de bevoegdheid van de inspecteurs van dierenwelzijn die de keuze hebben gemaakt om de dieren in beslag te nemen”, stelt Donkers. “Op dat moment waren zij niet bevoegd door een wetswijziging die nog niet geschreven werd. Enkel federale ambtenaren mochten hier ingrijpen, maar die bestonden op dat moment niet meer”, klinkt het.

“Wij vinden de inbeslagname van alle dieren ook bijzonder disproportioneel. Tot slot zijn er ook geen objectieve waarnemingen gebeurd van verschillende personen van dierenwelzijn en tal van organisaties. De verslagen die de toestand moesten beschrijven waarin de dieren zich bevonden, werden aangeleverd door dezelfde organisaties die ook de klachten hebben ingediend, worden betaald om voor de opvang te zorgen en intussen zelfs eigenaar werden van de dieren. Deze verslagen kunnen bezwaarlijk als objectief worden beschouwd. Hierdoor kunnen wij ons niet neerleggen bij deze beslissing. Ook de bestemming van de opvang voor de dieren kunnen wij niet aanvaarden.”

De ezels werden in beslag genomen.
Koen Baten De ezels werden in beslag genomen.

Gerechtigheid

Over de procedure is nog lang geen uitspraak en dit kan nog maanden op zich laten wachten. Zijn advocaat hoopt alleszins dat er gerechtigheid komt voor zijn cliënt en dat hij gelijk krijgt. “We zullen hoe dan ook een schadevergoeding vragen voor alles wat er die dag heeft plaatsgevonden. Alle kosten van de inbeslagname en de opvang van de dieren komt op de rug van mijn cliënt terecht. Dit willen we resoluut tegenhouden”, zegt Donkers. Of de man zijn dieren zal terugkrijgen is niet duidelijk, daarover moet de raad eerst uitspraak doen.

R.B. verbleef de laatste maanden in stilte en had rust nodig na de inbeslagname van zijn dieren. Zijn advocaat laat weten dat hij in alle rust wil bekomen. De man heeft na de inbeslagname alleszins geen verbod op het houden van dieren gekregen. “Hij mag nog perfect dieren houden, want er is nooit een verbod uitgesproken, laat dat duidelijk zijn”, aldus Donkers.




1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Cecarine De Smet

    De bewijzen zijn.er wel he van de uitgemergelde dieren en al de verwaarloosde dieren. Het.was al meerdere keren gemeld!! Ik zou niet durven!!!!Schamen jullie zich niet,???