Alle leuke buitenspeelplekjes op één buitenspeelkaart

De nieuwe speelkaart van de stad Aalst.
Stad Aalst De nieuwe speelkaart van de stad Aalst.
Deze week kregen alle kinderen van de Aalsterse kleuter- en lagere scholen niet enkel de nieuwe CHIPKAdee in de boekentas, maar de stad zorgde bij dit begin van het nieuwe schooljaar ook voor een extraatje: de gloednieuwe buitenspeelkaart. Op de kaart worden alle buitenspeelplekjes van Aalst en deelgemeenten verzameld op één grote speelkaart.

De buitenspeelkaart geeft een overzicht van alle speelterreintjes en -bossen in Groot- Aalst en wat je er precies kunt doen. Zo hoopt de stad kinderen meer naar buiten te trekken en het avontuur te gaan opzoeken. “De speelkaart is een weergave van de speelmogelijkheden vandaag. Met behulp van het plan Kindvriendelijke Publieke Ruimte hebben we de ambitie om nog veel meer speelterreinen op straat-, wijk- en stadsniveau te maken", zegt schepen van Jeugd Iwein De Koninck (CD&V).

In plassen springen

“Het viel ons op dat veel toffe speelterreintjes helemaal nog niet bekend waren bij de kinderen. En nu het schooljaar terug van start gegaan is en kinderen weer hele dagen op de schoolbanken zitten, is buitenspelen nog zo belangrijk", zegt Inne Van den Abbeele van Team Jeugd. "Dat het zomerweer stilaan verdwijnt, is uiteraard geen excuus om niet meer buiten te spelen. In plassen springen, kampen bouwen met afgevallen takken en bladeren, en binnen enkele maanden hopelijk volop sneeuwpret beleven... Buitenspelen kan in élk seizoen. De start van het nieuwe schooljaar is dan ook het ideale moment om buitenspelen nog eens extra in de kijker te zetten."

‘Eugene & Louise’

Er staan niet zomaar afbeeldingen op de kaart, het zijn tekeningen van speeltuigen die in werkelijkheid op die betrokken plaats staan of van kenmerkende elementen aan het speelpleintje of -bos. De kaart werd vormgegeven door het creatief bureau ‘Eugene & Louise’, opgericht door Aalstenaars Glenn D'Hondt en Sylvia Meert. "Met de buitenspeelkaart zijn ze niet aan hun proefstuk toe. Zo waren ze bijvoorbeeld het creatieve brein achter de hele rebranding van Ketnet, verzorgden ze het artwork van de muziekgroep 'Marble Sounds' en ontvingen ze talloze prijzen, waaronder de 'Award Of Excellence' van 'the Society for News Design' voor hun werk in the Washington Post", zegt de stad Aalst.

"Toch was het geen gemakkelijk werk", vertelt Glenn D’Hondt van Eugene & Louise. “Het was een ferme opdracht, maar ik ben er heel tevreden mee. Meestal hoor ik: 'teken mij vijf paarden die in de ruimte leven', iets makkelijker dan zo een kaart in elkaar steken. Maar enfin, ik ben heel blij. Hopelijk de kinderen ook!”
Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels