Aalstenaar architect van Muzeum L

Fotograaf Kris Dimitriadis maakte deze foto van Muzeum L, waarbij het lichtspel een cruciale rol heeft.
Repro Rutger Lievens Fotograaf Kris Dimitriadis maakte deze foto van Muzeum L, waarbij het lichtspel een cruciale rol heeft.

Aalstenaar Marc Van Schuylenbergh uit Aalst ontwierp de plannen van Muzeum L in Roeselare, dat afgelopen weekend de deuren opende. De bouwheer van het project is Fernand Callebert, een West-Vlaams designhandelaar. "Hij is eigenaar van een stuk grond in Roeselare en wou daar iets mee doen. Uiteindelijk is het een museum geworden, maar geen traditioneel museum waar schilderijen in getoond worden. Het is geen galerie om kunst te verkopen, maar voor de rest staat Callebert open voor alles. Muziek, abstracte kunst, performances, iedereen kan het gebouw gebruiken. Er is ook een amfitheater aan de achterzijde", zegt Marc Van Schuylenbergh.


Het gebouw is allerminst alledaags te noemen. "We wilden een gebouw op mensenmaat, geen grote blok in het landschap. Daarom hebben we niet hoger gebouwd dan 1,8 meter."

Marc Van Schuylenbergh.
Rutger Lievens Marc Van Schuylenbergh.

Lichtmerediaan

"De ruimte bevindt zich dan ook grotendeels ondergronds. Een lichtschacht parallel met de lichtmeridiaan doorkruist het gebouw en haalt licht naar binnen. Als de zon haar hoogste punt bereikt dan staat ze loodrecht boven die lichtmeridiaan", zegt Van Schuylenbergh. De denkbeeldige lijn moet ook de link leggen naar andere locaties. "Zo zijn er contacten met de gemeente Blankenberge. Op een plein daar waar de lichtmeridiaan passeert zou er een kunstwerk komen met een verwijzing naar Muzeum L", zegt Van Schuylenbergh.


De creatie van de Aalsterse architect is terug te vinden op www.muzeuml.be. (RLA)