Aalst kent weekend vol records

LEVENSLOOP KOMT IN GUINNESS BOOK DANKZIJ 653 LITER AJUINSOEP

Het team achter Levensloop kan met trots het wereldrecord ajuinsoep op haar naam zetten.
Rutger Lievens Het team achter Levensloop kan met trots het wereldrecord ajuinsoep op haar naam zetten.
Het wereldrecord Franse Ajuinsoep is in handen van Aalstenaars Hilde Michiels, Manu Opsomer, Els Van Wesemael en Jo verbeken. Zij bereidden tijdens Levensloop 653 liter soep, waarmee ze het vorige record in het Guinness Book van 500 liter serieus verbeteren. Levensloop zelf had een recordopbrengst van 207.983 euro en 5.300 lopers.

Het was oorspronkelijk de grote droom van Jo Verbeken - van transportbedrijf Verbeken - om de vrachtwagen die hij gebruikt om voedsel te transporteren ook eens in te zetten om gigantisch veel ajuinsoep mee te maken. "Normaal vervoeren we er voedingsmiddelen zoals chocolade mee, maar waarom er eens geen soeprecord mee proberen te verslaan?", zegt Verbeken. Hilde, Manu en Els besloten de droom ook werkelijkheid te laten worden. "In het Guinness Book of Records staat er een record van 500 liter Franse ajuinsoep, een niet onhaalbare zaak", klonk het.

Vrijwilligers in de weer met het bereiden van de ajuinsoep.
Rutger Lievens Vrijwilligers in de weer met het bereiden van de ajuinsoep.

Volgens het boekje

Het klaarmaken van Franse ajuinsoep gebeurde afgelopen weekend volledig volgens het boekje. "We moeten het recept volgen van de traditionele Franse ajuinsoep, met croutons en kaas. Je moet eerst de ajuinen laten carameliseren in de pan en dan pas gaan ze in de kom.


Daarbij komt dan de bouillon. Voor Levensloop hebben we 2.000 kilogram ajuinen gepeld en gesneden, waarna we nog 1.400 kilogram ajuin hadden om mee te koken. In totaal kookten we 5.000 liter ajuinsoep dit weekend in onze tent in sportcomplex Osbroek tijdens Levensloop. Daarvan telde 653 liter mee voor het wereldrecord. Alle soep verkopen we en de opbrengst gaat integraal naar Levensloop", zegt Hilde.


Om de wereldrecordpoging te doen slagen, werd een gerechtsdeurwaarder opgetrommeld om alles in het oog te houden. Luc Paepe, een vriend van de initiatiefnemers met ervaring in de grootkeuken, werd erbij gehaald om de grote hoeveelheid ajuinsoep op smaak te brengen.

Er waren meer dan 5000 lopers, tegenover de 3.300 deelnemers van vorig jaar.
Rutger Lievens Er waren meer dan 5000 lopers, tegenover de 3.300 deelnemers van vorig jaar.

207.983 euro

Niet alleen het wereldrecord Franse ajuinsoep klaarmaken werd verbroken, ook Levensloop zelf vestigde een nieuw record. Vorig jaar werd er tijdens de eerste editie 171.058 euro ingezameld voor de Stichting Tegen Kanker. Er waren toen bijna 3.300 deelnemers. Levensloop Aalst werd door de internationale koepelvereniging voor Levenslopen overal ter wereld geprezen voor de eerste succesvolle editie. De tweede editie overtreft nu die geslaagde eerste. "We wisten dat we het bedrag van vorig jaar zouden kloppen, want voor het weekend stond er al meer dan 150.000 euro op de teller. Na 24 uur lopen in Osbroek hebben we een fenomenaal bedrag van 207.983 euro en telden we 5.300 lopers", zegt Karolien Devos van Stichting Tegen Kanker.