Aalst en Ninove scoren bij ondernemers

RESULTATEN VOKA-ENQUÊTE ZIJN BINNEN EN...

De resultaten van de Voka-enquête in een tabel gegoten.
Sabine Van Damme De resultaten van de Voka-enquête in een tabel gegoten.
Uit een bevraging van ondernemersorganisatie Voka blijkt dat ondernemers tevreden zijn over het gevoerde beleid in Ninove en Aalst. "1 op 3 ondernemers in Aalst is ronduit tevreden over het stadsbestuur, maar 6% zegt ontevreden te zijn", zegt Jan Van Gyseghem van Voka. In Geraardsbergen kan het ondernemersklimaat beter, op 19 gemeentes bengelt Geraardsbergen voorlaatste.

Met de vragen 'Hoe kijken ondernemers naar het gemeentelijk beleid en wat verwachten zij van het lokaal bestuursniveau?' trok onderzoeksbureau ICMA in opdracht van Voka naar de 525 ondernemers in 19 Oost-Vlaamse gemeenten. "Globaal is slechts 40% van de ondernemers echt tevreden over zijn of haar lokaal bestuur. Opvallend is de positieve waardering van ondernemers voor het beleidswerk in Aalst en Ninove. In Geraardsbergen is dit vooralsnog niet het geval", zegt Jan Van Gyseghem van Voka.


Het ondernemersklimaat in Aalst gaat er de laatste jaren op vooruit, vinden de ondernemers zelf. "Aalst heeft in vergelijking met een gelijkaardige peiling in 2012 een mooie inhaalbeweging gemaakt. De stad haalt nu een zesde plaats op 19 bevraagde gemeentes in Oost-Vlaanderen. 1 op de 3 ondernemers is tevreden over het stadsbestuur, maar vooral het geringe aantal ontevreden respondenten (6%) van de enquête is een indicatie dat het beleid algemeen naar waarde wordt geschat", zegt Jan Van Gyseghem. "De ondernemingen vragen meer ruimte om te ondernemen en vooral een vlotter vergunningsbeleid. De lokale bedrijfsbelastingen worden als te hoog ervaren."

Schepen van Economie in Geraardsbergen, Véronique Fontaine.
Frank Eeckhout Schepen van Economie in Geraardsbergen, Véronique Fontaine.

Goeie samenwerking

"Ondernemers laten meedenken, naar hen luisteren en hen ondersteunen is het belangrijkste voor een goeie samenwerking", zegt schepen van Economie Katrien Beulens.


Ook Ninove doet het met een gemiddelde score van 7,2 op 10 goed."En vooral: slechts 6% is niet tevreden. Een mooi rapport", zegt Jan Van Gyseghem. "In Ninove vindt men voldoende ruimte om te ondernemen. Het vergunningenbeleid en de mogelijkheden tot overleg worden gewaardeerd."


Een ander verhaal is het in Geraardsbergen, het kneusje van deze bevraging.


"Op de 19 bevraagde gemeentes staat Geraardsbergen voorlaatste. Een kwart van de ondernemers is zeer tevreden, maar evenveel spreken zich ontevreden uit. Die ontevredenheid is vooral gedreven door het vergunningenbeleid en het gebrek aan overleg daarrond. Tenslotte moeten de lokale belastingen lager voor de ondernemers", klinkt het bij Voka. Schepen van Economie Véronique Fontaine trekt de resultaten in twijfel. "We hebben deze legislatuur ons economisch beleid als één van de speerpunten van ons beleid genomen en hebben de laatste jaren veel energie gestoken in de ondersteuning van onze ondernemers. Onze ondernemers kunnen met al hun vragen op één plaats terecht. In financieel moeilijke tijden schaften we de belasting op drijfkracht af. Ik stel me vragen bij de representativiteit van deze enquête. Het waren enkel Voka-leden die bevraagd zijn en we weten dat dit in Geraardsbergen maar een klein deel van onze ondernemers is."

Schepen van Economie in Aalst, Katrien Beulens.
Rutger Lievens Schepen van Economie in Aalst, Katrien Beulens.