130.000 euro voor een stad aan de Dender

AALST INVESTEERT IN WATERBEWUST WONEN

Het schepencollege (met tweede van links burgemeester Christophe D'Haese) stelt het nieuwe campagnebeeld voor.
Rutger Lievens Het schepencollege (met tweede van links burgemeester Christophe D'Haese) stelt het nieuwe campagnebeeld voor.
130.000 euro heeft de stad Aalst ervoor over om de stadsontwikkeling langs de Dender bij de immowereld en private investeerders in de kijker te zetten. Jaren van plannen en nadenken resulteren nu in een 3D-visualisatie en de lancering van de naam 'De Denderkaaien'. Hiermee werd de aanzet gegeven voor een hele reeks nieuwe projecten.

Burgemeester Christoph D'Haese (N-VA) verwees tijdens de persconferentie naar de in Nieuwerkerken geboren schrijver Dimitri Verhulst. "Die schreef het ook al, hoe vreemd het is dat in andere steden water en rivieren een prominente rol spelen in het stadsleven, dat er rond die rivieren wordt geleefd, maar dat het in Aalst lijkt alsof iedereen vergeten is dat dit ook een stad aan het water is", zegt hij. "Het lijkt wel alsof we al die tijd met onze rug naar de Dender hebben geleefd", voegt Ann Van de Steen (SD&P), schepen van Stadsvernieuwing eraan toe. "Tijd om onze blik op het water te richten."

De situatie op de Tragel over tien jaar tijd.
Rutger Lievens De situatie op de Tragel over tien jaar tijd.

Toekomstvisie

In de Oude Vismijn was er afgelopen weekend een 3D-visualisatie te zien - een combinatie van maquette en film - om te laten zien hoe Aalst er binnen tien à twintig jaar kan uitzien. 130.000 euro kosten het studiewerk, de 3D-visualisatie en de hele Denderkaaien-campagne samen. En dat is geen weggesmeten geld, vindt de burgemeester. "Met deze toekomstvisie scheppen we een kader en een houvast, en tonen we aan de buitenwereld wat er mogelijk is in Aalst. Dit is nodig om investeerders aan te trekken, want het is niet de taak van de stad om zelf kantoren en woningen te zetten. Mensen uit de immowereld weten nu wel wat er kan in Aalst, waar er ondergrondse parkings gaan komen, waar woningen staan ingeplant, hoe hoog de gebouwen mogen zijn, etc. Binnenkort staan we met een stand op Realty, de real estate-beurs in Brussel en de maquette zal erop te zien zijn. Later zal ze door alle Aalstenaars te bekijken zijn in het Admnistratief Centrum van de stad", zegt de burgemeester.

Concrete realisaties

De eerste concrete realisaties zijn nu al te zien langs de Dender: aan de Zeebergbrug rijzen de eerste residenties uit de grond, volgens de burgemeester een mooi voorbeeld van wonen aan de Dender. De Tupperware-woningen aan het water worden gerealisserd door Matexi. Er moet een doorstart komen van de realisatie van een parkeergebouw en bijhorende woonblokken op de pendelparking van het station. Een gebouw voor 15.000 vierkante meter retail op de Tragel is het volgende op het lijstje. Op langere termijn komt op de Tragel ook een nieuw plein en een woontoren, op de toekomstvisie nu een gebouw van 15 verdiepingen hoog. "De stad zal de komende 20 jaar aan de Dender investeren in mooie parken, pleinen, fietswegen en groen", aldus schepen Ann Van de Steen.