"Wachtlijsten voor rusthuiskamer weggewerkt"

NIEUWE OCMW-WOONZORGCENTRA TEGEN VOLGEND JAAR GEOPEND

Schepen van Welzijn Dylan Casaer (SD&P) en OCMW-voorzitter Sarah Smeyers (N-VA) planten de meiboom in de nok van rusthuis De Faluintjes.
Foto Rutger Lievens Schepen van Welzijn Dylan Casaer (SD&P) en OCMW-voorzitter Sarah Smeyers (N-VA) planten de meiboom in de nok van rusthuis De Faluintjes.
Zwaar zorgbehoevende senioren hoeven in Aalst geen maanden tot jaren meer te wachten vooraleer ze naar een rusthuiskamer kunnen. De wachtlijsten die er waren zijn allemaal weggewerkt door de bouw van OCMW-woonzorgcentrum De Hopperank en enkele private woonzorgcentra. Gisteren plantte OCMW-voorzitster Smeyers in Baardegem de meiboom van één van de twee OCMW-rusthuizen die tegen volgend jaar open zullen gaan.

Vier jaar geleden plantte Smeyers de meiboom van OCMW-rusthuis De Hopperank in Erembodegem, dat ondertussen geopend is. Een meiboom wordt gezet wanneer de ruwbouwwerken hun hoogste punt hebben bereikt. Wanneer we vier jaar geleden vroegen hoe groot de wachtlijst was om in een woonzorgcentrum binnen te geraken, was het antwoord dat er 550 wachtend voor u waren. Ondertussen is er veel veranderd.


Er is ondertussen een ander beleid, gestuurd door Vlaams minister Vandeurzen (CD&V). "Dat beleid is erop gericht om een onderscheid te maken tussen lichtzorgbehoevenden en zwaarzorgbehoevenden", zegt Christiane De Kempeneer, directrice Ouderenzorg van het OCMW van Aalst. "Senioren die geen zware zorg nodig hebben proberen we thuis te houden. Vanaf het moment dat thuiszorg niet meer volstaat, dat ze niet meer zelfstandig kunnen eten of zich kunnen verzorgen, dan worden ze zwaarzorgbehoevend. Op dat moment maken ze kans op een kamer in één van de Aalsterse woonzorgcentra", zegt ze.

Wachtlijsten weggewerkt

De 550 senioren tellende wachtlijst is weggewerkt. "Door de bouw van ons OCMW-woonzorgcentrum De Hopperank in Erembodegem en de bouw van verschillende private woonzorgcentra in de stad kunnen we op zeer korte termijn een zwaarzorgbehoevende oudere van een rusthuiskamer voorzien. In woonzorgcentrum Mijlbeek staat er nu bijvoorbeeld een kamer leeg. Van de mensen die lichte zorg nodig hebben, zijn er 673 die laten weten hebben dat ze in de toekomst graag naar een woonzorgcentrum zouden verhuizen, mocht het nodig zijn", zegt De Kempeneer.

Twee nieuwe centra

De kans is klein dat er op korte termijn een lange wachtlijst zal ontstaan, want het OCMW van Aalst bouwt tegelijkertijd twee nieuwe woonzorgcentra. Eén in Baardegem en één in Sint-Job. Als je dat in Erembodegem erbij telt zal het OCMW van Aalst in deze legislatuur drie woonzorgcentra gezet hebben, een ongeziene prestatie. OCMW-voorzitster Sarah Smeyers (N-VA) plantte gisteren de meiboom in de nok van rusthuis De Faluintjes in Baardegem. "Hier zullen 85 rusthuisbedden komen. 65 bewoners van het huidige Sint-Job zullen naar hier verhuizen", klonk het. "In april volgend jaar zal de ruwbouw van dit woonzorgcentrum af zijn, waarna de inrichting en bemeubeling zal volgen. Opening is voorzien op 1 oktober 2018."