"Voil Jeanetten fotograferen, dat is een stiel apart"

FOTOGRAAF BRENGT ICONISCH CARNAVALSFIGUUR IN BEELD

Foto boven en rechtsonder zijn beelden van Pascal Moens, die in het fotoboek te zien zijn.
repro Lievens Foto boven en rechtsonder zijn beelden van Pascal Moens, die in het fotoboek te zien zijn.
Een fotoboek over de Aalsterse Voil Jeanetten mét een overzicht van hun rijke geschiedenis: dat is wat Pascal Moens (52) heeft gerealiseerd. Moens fotografeerde de Voil Jeanetten eind jaren 90 en nog eens in het begin van dit decennium. Het resultaat is een boek met 110 foto's over de evolutie van de meest kleurrijke, ietwat controversiële, maar o zo geliefde carnavalsfiguur.

"Wist je dat de Voil Jeanet bijna uitgestorven was in de jaren 70?", steekt Aalsters fotograaf Pascal Moens van wal. "Toen ik opzoekingswerk deed naar de historiek van de Voil Jeanet vond ik een artikel in Voorpost uit 1975 over de laatste zeven Voil Jeanetten. Het was dus bijna gedaan toen, al waren er het jaar nadien wel weer 22", zegt Pascal. De Voil Jeanet refereert rechtstreeks naar het 19de-eeuwse arbeidersverleden van de stad Aalst: arbeiders die geen geld hadden voor een chique kostuum deden dan maar de kleren van hun vrouw aan.


Pascal ontdekte dat de Voil Jeanet evolueert en dat ze beïnvloed wordt door mondiale trends.

repro Lievens

Mondiale trends

"Ik heb een foto van in 1975 teruggevonden van een Voil Jeanet die een gescheiden vrouw uitbeeldt. Het was de tijd dat er voor het eerst vaker gescheiden werd. In de jaren 80 was er een enorme revival van de Voil Jeanet. Ze waren ineens met heel veel. Toevallig of niet was dat ook de tijd van de punk en het anarchisme en in het carnaval is er niks anarchistischer dan de Voil Jeanet. Dus werd het weer populair om je als Voil Jeanet te verkleden. Dat past daar perfect in", zegt hij. "Ook de travestieten die je in de jaren 2010 zag opdagen in de Voil Jeanettenstoet passen in die redenering. Het waren de tijden van de Gay Prides en Aalstenaars pikten dat op", zegt hij. Ondertussen is er een tegenreactie op gang gekomen en roept een organisatie als 'Een Voil Jeanet is giejn Travestie' op om weer de lampenkap, haring en bontjas te dragen, als vanouds. Wie die authentieke Voil Jeanetten in vol ornaat met kinderwagen in actie wil zien, moet nu zaterdag zeker eens naar de '2de Koesjkes Mieting', een kroegentocht van Voil Jeanetten.

De oudste gekende foto van een Voil Jeanet.
repro Rutger Lievens De oudste gekende foto van een Voil Jeanet.

Besmeurd

Het boek Voil Jeanet gaat onder meer over de geschiedenis van het carnavalspersonage, maar is gestart als fotoproject van Pascal in de jaren 90. "Van 1995 tot 2000 ben ik ieder jaar naar de Voil Jeanettenstoet getrokken met mijn fototoestel. Het leefde weer, de Voil Jeanet groeide uit tot hét symbool van carnaval Aalst. Die Voil Jeanetten fotograferen, dat is een stiel. Je moet de confrontatie aangaan. Van op afstand, dat gaat niet. Soms word je besmeurd, ja, maar van het materiaal blijven ze wel af. Na die vijf jaar heb ik de foto's laten rusten in mijn archief. In 2010 ben ik er opnieuw naartoe getrokken. Op 15 jaar was er veel gebeurd. Er was minder pornografisch materiaal, de Voil Jeanetten waren minder vuil en er waren meer travestieten", zegt Pascal.


Het verhaal van de Voil Jeanet is gebundeld in een boek van 160 pagina's met 110 foto's waarvan tweederde door Pascal Moens is genomen. Het boek wordt uitgegeven door Flying Pencil Uitgeverij, die ook al de Oilsjtersen Diksjoneir uitgaf, en wordt voorgesteld op 13 december om 19.30 uur in het stadhuis van Aalst.

Fotograaf Pascal Moens.
Rutger Lievens Fotograaf Pascal Moens.