"Tof, zelf spelletjes maken"

SJC-LEERLINGEN LEREN TIJDENS MIDDAGPAUZE PROGRAMMEREN IN CODECLUB

Are en Jarne stonden op de eerste rij om zich in te schrijven voor de Codeclub.
Rutger Lievens Are en Jarne stonden op de eerste rij om zich in te schrijven voor de Codeclub.
Het Sint-Jozefscollege aan de Capucienenlaan in Aalst heeft de eerste Codeclub van Vlaanderen. 12 leerlingen uit het vijfde en zesde leerjaar, waarvan twee meisjes, leren hoe ze filmpjes en spelletjes moeten programmeren. Ze doen dat gratis en vrijwillig, onder de middagpauze in de computerklas van de school. In Engeland zijn er al enkele duizenden leerlingen, maar de trend waait nu over naar Vlaanderen.

"Codeclubs zijn in Engeland alvast geen onbekende", zegt Geert Callebaut, docent in Odisee en coach van de Codeclub van het Sint-Jozefscollege. "Duizenden kinderen leren er programmeren en coderen op school in een Codeclub. Zo'n Codeclub werkt als volgt: kinderen uit de derde graad kunnen zich inschrijven om wekelijks voor of na school een uurtje onder begeleiding van gemotiveerde en gekwalificeerde deskundige begeleiders hun codeervaardigheden aan te scherpen. Ook het Sint-Jozefscollege springt nu op de kar als proefproject. Wekelijks kunnen er 12 leerlingen uit de derde graad tijdens de middagpauze aansluiten in de computerklas bij de allereerste Codeclub van Vlaanderen. Aan de hand van programma's zoals Scratch en Python bouwen we elke week onze vaardigheden verder uit. Noch de coach, noch de kinderen hebben voorkennis nodig, enkel de motivatie om wekelijks aanwezig te zijn en je te willen verdiepen in programmeervaardigheden. Er bestaan al zeer goeie initiatieven, zoals Coderdojo, maar het verschil daarmee is dat Codeclubs op school plaatsvinden en dus ook de kinderen bereiken die je misschien anders niet bereikt. Als dit pilootproject slaagt, zou het fantastisch zijn mochten Codeclubs zich verspreiden over de rest van Vlaanderen."

Coach Geert Callebaut geeft uitleg.
Rutger Lievens Coach Geert Callebaut geeft uitleg.

Een echte club

"Net zoals er kinderen zijn die naar een voetbalclub gaan, zijn er die naar de Codeclub komen. Voor de leerlingen moet het iets leuks zijn, en ze moeten het gevoel hebben dat ze lid zijn van een exclusief clubje. Wie een Codeclub op school wil, hoeft daar geen speciale training voor te volgen. Ouders en grootouders kunnen coach zijn, ze leren samen met de leerlingen", zegt Geert Callebaut. Codeclub voorziet educatieve oefeningen, een opbouwend oefeningenpakket en professionele begeleiding.

Emmanuelle en Ellen zijn voorlopig de enige meisjes in de Codeclub van het Sint-Jozefscollege.
Rutger Lievens Emmanuelle en Ellen zijn voorlopig de enige meisjes in de Codeclub van het Sint-Jozefscollege.

Concentratie

De sfeer in de Codeclub is los maar de jonge programmeurs in spe zijn wel geconcentreerd bezig aan de opdrachten die coach Geert hen geeft.

"Ik moest hier bij zijn", zegt Jarne Van Hamme (11) uit het zesde leerjaar. "Ik ken Scratch (het computerprogramma waarmee de kinderen leren coderen, nvdr.) van thuis. Je kan er spelletjes mee maken, maar mij lukt het niet altijd. Zo heb ik eens een Pac Man gebouwd, maar verder dan een eerste level gaat het niet. Ik stond op de eerste rij toen ik hoorde van de Codeclub."

Are Van Berkel (11) droomt ook van een toekomst van programmeur. "Op vakantiekamp heb ik kennis gemaakt met progammeren. Ik wil het kunnen, dan kan je spelletjes verbeteren. Thuis op mijn eentje is het moeilijk, maar hier heb je anderen die je verder helpen", zegt Are.

Nieuws voor HLN.be? Mail je tekst, foto of video naar 3535@hln.be of SMS naar 3535.

Twee meisjes

Een meerderheid van de deelnemers zijn jongens, maar er zijn ook twee meisjes. "Misschien denken de meesten: computers, dat is meer iets voor jongens. Maar dat is niet zo. Meisjes zijn minstens even slim!", zeggen Emmanuelle Goeman (11) en Ellen Van Dessel (11).