"Schimmel zit zelfs op mijn longen"

VROUW LEEFT IN HUURHUIS MET GROTE VOCHTPLEKKEN, MAAR EIGENAAR DOET NIETS

Wivina Borremans in haar slaapkamer in het huurhuis. De schimmel en beschadigingen zijn duidelijk te zien.
Mozkito Wivina Borremans in haar slaapkamer in het huurhuis. De schimmel en beschadigingen zijn duidelijk te zien.
Een 55-jarige vrouw uit Aalst, die bij de Woonwinkel hulp heeft ingeroepen omdat haar huurwoning vol schimmel hangt, is ten einde raad. Wivina Borremans leeft in erbarmelijke omstandigheden in een klein huurhuisje waar de garagepoort dienst doet als voordeur, er geen deurbel is en de schimmel binnenshuis weelderig op de muren groeit. Een onderzoek leverde tien strafpunten op, terwijl er zestien nodig zijn om de woonst onbewoonbaar te verklaren. De huisbaas, die in een woonwagen naast het huurhuis woont, weigert mee te werken aan een oplossing.

Wivina Borremans woont sinds mei 2012 in een kleine huurwoning in de Pieter Daensstraat in Aalst. De vrouw die ondertussen aan een tweede rugoperatie toe is, aan diabetes lijdt en al twee hartoperaties onderging, moet het er stellen met grote hoeveelheden schimmel op de muren. "Vochtproblemen", zo klinkt het. "Vooral de slaapkamer is er bijzonder erg aan toe. Ik kan er niet meer slapen en de schimmel zit zelfs al op mijn longen", klaagt de vrouw. "Een vochtvreter die in normale omstandigheden een maand lang zijn werk doet, is hier op amper een week volledig vol". Aan tien euro per vochtvreter geeft dat een extra onkost van 40 euro per maand, bovenop de 470 euro huishuur en de lasten die de vrouw moet betalen. Met een invaliditeitsuitkering van amper 800 euro per maand is dat geen sinecure.

Wilvina plaatste vochtvreters om de schimmel tegen te gaan.
Mozkito Wilvina plaatste vochtvreters om de schimmel tegen te gaan.

Foute clausule

Eerdere gesprekken met de huisbaas die in een woonwagen naast het huurhuis woont, leverden niets op. "Die man trekt zich dat allemaal niet aan. Zelfs het huurcontract is niet volledig in orde. Het is niet geregistreerd en er staat een compleet foute clausule in dat document", luidt het. Zo zou Wivina als wederhuringsvergoeding van haar negenjarig huurcontract zes maanden schadevergoeding moeten betalen als ze de woning wenst te verlaten. "Onmogelijk", zegt Wivina, "want ik woon hier langer dan drie jaar waardoor er wettelijk geen opzeggingsvergoeding moet betaald worden".

Het huurhuis hangt vol met dit soort vochtplekken en schimmel.
Mozkito Het huurhuis hangt vol met dit soort vochtplekken en schimmel.

Tien strafpunten

De vrouw stapte ten einde raad naar de dienst Ongezond Wonen bij de Woonwinkel van Aalst. Die stuurden een specialiste ter plaatse om de nodige vaststellingen te doen. Uit dat rapport blijkt de huurwoning tien strafpunten te krijgen voor doordringend vocht, gebarsten muren en allerhande schade. Zes punten te weinig voor een verklaring van onbewoonbaarheid. "Volgens mij is hier niet goed gecontroleerd, want dit huis is niet bewoonbaar. Ik sta al geruime tijd op een wachtlijst voor een sociale woning, maar ook daar word ik steeds achteruit geschoven in de wachtrij", zegt ze. Burgemeester D'Haese (N-VA) beloofde ondertussen zelf een bezoek te brengen aan de radeloze vrouw en garandeert er alles aan te doen om haar te helpen bij een oplossing naar het probleem. Schepen van Wonen Sarah Smeyers (N-VA) garandeert dat de verhuurder de gepaste sanctionering zal krijgen als hij niets aan de situatie verandert.