"Jongeren denken dat het hier Chicago is"

NIVEAU 4 VOLGT POLITIE-INTERVENTIES EN TOONT HARDE REALITEIT

Op Vier was de eerste aflevering van Niveau 4 te zien, het nieuwe programma van tv-maker Eric Goens, waarbij onder meer de politiediensten van Aalst gevolgd worden. In de eerste aflevering moest de politie ingrijpen wanneer enkele jongeren amok maakten aan het station. "Sommigen denken dat ze in Los Angeles of Chicago rondlopen", zegt een agent.

In Niveau 4 is te zien hoe de Aalsterse politie op een zaterdagavond een oproep binnenkrijgt van de broodjeszaak aan het station. In Panos zorgen enkele jongeren voor overlast. Wanneer de politieagenten hen om hun identiteitskaarten vragen, beginnen de problemen. Een van hen gedraagt zich agressief en krijgt het aan de stok met de politie. Uiteindelijk worden vier jongeren opgepakt. De agenten moet groepen toegesnelde leeftijdsgenoten op afstand houden, terwijl het viertal naar het politiebureau wordt afgevoerd. "Hadden ze meegewerkt was dit op vijf minuten afgehandeld", zegt een agent.

Mensen uit Brussel

Tekenend voor de mentaliteit van sommige bezoekers van de stationsbuurt? Volgens de politie wel. "Vaak gaat het om mensen die uit het Brusselse komen. De ouders van die jongeren denken dat hun kinderen in Aalst goed onderwijs zullen kunnen volgen, dus sturen ze hen hier naar school. Maar sommigen denken dat ze in Los Angeles rondlopen, of in Chicago, en gedragen zich zo ook", zegt de politie van Aalst.

Burgemeester Christoph D'Haese (N-VA) is blij met de reeks. "Ik heb de eerste vier afleveringen gezien en het geeft een mooi beeld van het Aalsters politiewerk. Je ziet dat onze politiemensen met veel empathie te werk gaan, aanwezig zijn en dat ze goed werk verrichten. Soms in heel moeilijke omstandigheden, denk maar aan de schietpartij aan het station", zegt D'Haese. Volgens de burgemeester toont de reeks aan dat de politie wel degelijk de problemen aanpakt, los van wat de oppositie in de gemeenteraad zegt.

Carnaval

Er werd ook gefilmd tijdens carnaval. "Wat altijd gezegd wordt, dat amokmakers tijdens carnaval van buiten Aalst komen, zie je mooi op de beelden. Het zijn duidelijk geen carnavalisten die komen vechten in Aalst met carnaval", zegt D'Haese.

In de aflevering van Niveau 4 is te zien hoe agenten in Aalst regelmatig orde op zaken moeten stellen.
Vier In de aflevering van Niveau 4 is te zien hoe agenten in Aalst regelmatig orde op zaken moeten stellen.
De Aalsterse politie pakt een persoon op aan de stationsbuurt.
Vier De Aalsterse politie pakt een persoon op aan de stationsbuurt.17 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Lucien Mertens

  Toch blijft de politiek correcte wereld heel verwonderd bij de verrechtsing van Europa...En vooral linkse gutmenschen die nooit te maken krijgen met deze agressie hebben het steevast en meteen meteen over "de racistische Vlaming", liever dan onbevooroordeeld enkele feiten onder ogen te zien...

 • Bob Bedford

  Euh sorry, maar dat is hier dan ook het nieuwe chicago van het westen. Ze denken het niet, burgemeester...het is al zo. Alleen zien jullie dat niet van in jullie grote villa's en dikke auto's maar de steden zijn al lang zoals Chicago ! Loop maar eens gewoon over straat om 22u, je zult het wel zien en soms ook geweten hebben !

 • De Waen Luc

  wij zijn er gaan lopen, als geboren Aalstenaar,, er is niks onder controle, tenzij in de winkelstraten,,maar daarbuiten vormen ghetto"S

 • gilberte Vergaelen

  Anny laureys enkele jaren terug heb ik daar iets anders meegemaakt in Mechelen. Durf jij na 8 uur daar buiten komen.

 • Roel Theys

  Ik heb enkele jaren in Ninove gewoond en ben er om gelijkaardige reden ook gaan lopen. En dan iedereen verwonderd door de monsterscore van Guy D'Haeseleer, de enige díe de feiten durft benoemen...