"Gevraagd door rector De Paepe"

AALSTERS DUO GOOIT ZICH OP VALREEP IN STRIJD OM UGENT TE LEIDEN

Guido Van Huylebroeck en Sarah De Jaeger stelden zich op de valreep kandidaat voor de rectorverkiezingen van de UGent.
Foto James Arthur Guido Van Huylebroeck en Sarah De Jaeger stelden zich op de valreep kandidaat voor de rectorverkiezingen van de UGent.
De Universiteit van Gent krijgt vanaf oktober mogelijk een Aalsterse tint. Professor Guido Van Huylenbroeck en zijn collega Sarah De Saegher, beiden Aalstenaren, gooien zich in de strijd om huidig rector Anne De Paepe en vice-rector Freddy Mortier op te volgen. "Als het van mij afhangt, wordt de carnavalsvakantie opnieuw ingevoerd", grapt Van Huylenbroeck.

Beide Aalstenaren kunnen al een mooie staat van dienst voorleggen in de academische wereld. Professor Van Huylenbroeck maakt momenteel al dienst uit van het rectoraat als directeur Internationalisering en is voormalig decaan van de faculteit Ingenieurswetenschappen. Hij zag het levenslicht in Aalst en groeide er op. Hij liep er school aan het Sint-Maartenscollege om na zijn studies te blijven plakken in Gent. Toch zit zijn geboortestad nog altijd in zijn hart. "Mijn vader woont er nog steeds, dus ik ga nog geregeld op bezoek en heb er nog veel vrienden. Ook op het carnaval ben ik bijna elk jaar van de partij en ik kan nog steeds een aardig mondje 'Oiljsters' spreken. Als ik straks rector word, is het herinvoeren van het carnavalsverlof aan de UGent één van de eerste maatregelen die ik zal nemen", grapt hij.

"Goede tandem"

Ook De Saegher zetelt in heel wat raden en commissies voor de UGent en is als professor aan de vakgroep Bio-analyse gespecialiseerd in voedselveiligheid en voedingsmiddelenanalyse. Zij werd geboren in Dendermonde, maar verhuisde door de liefde naar Aalst. "Ook ik ben elk jaar van de partij op carnaval. Met een groepje vrienden verkleden we ons elk jaar in een ander thema", vertelt ze. "Dat Sarah oorspronkelijk van Dendermonde is, heb ik haar al vergeven", lacht Van Huylenbroeck. "Bij ons is er geen sprake van een vete over het Ros Beiaard. Dat ook zij nu in Aalst woont, kan er enkel voor zorgen dat we straks een goede tandem vormen." Van Huylenbroeck heeft ook een uitstekende band met de huidige rector van de UGent Anne De Paepe, die afkomstig is van Zottegem. "Ze heeft mij zelfs persoonlijk gevraagd of ik me geen kandidaat wilde stellen", vertelt de professor.

Eerste stemronde

Van Huylenbroeck en De Saegher nemen het straks op tegen professor Rik Van de Walle en hoogleraar Engelse taalkunde Mieke Van Herreweghe. De eerste stemronde tussen beide kandidaat-duo's vindt plaats van woensdag 19 april tot vrijdag 21 april om 12 uur. Voor het eerst gebeurt dat elektronisch en kunnen studenten meestemmen. Kandidaten moet een tweederdemeerderheid halen om verkozen te zijn.