Ga naar de mobiele website
^ Top

"Geen survivalgids geschreven"

HERMAN BOEL HEEFT BOEK MET 333 LEUKE WEETJES KLAAR

Herman Boel met zijn boekenreeks. Zijn eerste drie gingen vlot over toonbank.
Foto Rutger Lievens Herman Boel met zijn boekenreeks. Zijn eerste drie gingen vlot over toonbank.
Weetjesgoeroe Herman Boel (45) heeft met '333 tips die je leven (misschien) kunnen redden' het nieuwste deel in zijn weetjesreeks klaar. Van de drie eerste boeken werden er alles samen 28.000 exemplaren verkocht en het zijn stuk voor stuk bestsellers. Het werk van Boel werd zelfs in het Chinees vertaald. "Dit boek is geen survivalwerk geworden, dat wou ik niet. Maar wanneer je eens tien minuten tijd hebt, sla je het open en ben je weer wat weetjes rijker."

In 2013 kwam '666 leugens die iedereen gelooft' uit en het boek werd een enorm succes. "Het is ondertussen al aan zijn twaalfde druk toe en er zijn 15.000 exemplaren van verkocht. Het is ondertussen in het Chinees vertaald", zegt Herman Boel. "'555 feiten waar je helemaal niets aan hebt' volgde een jaar later en daarvan zijn er nu 8.000 boeken van verkocht. Van '444 blunders die de geschiedenis (bijna) hebben veranderd' gingen er 5.200 over de toonbank. Van '333 tips die je leven (misschien) kunnen redden' zullen er in de eerste druk 4.000 exemplaren geprint worden", zegt hij. Het zijn stuk voor stuk bestsellers. "Bij non-fictie is een boek dat 2.500 exemplaren verkoopt een bestseller."

Thailand

Het aantal weetjes vermindert bij elk boek, toch blijft het aantal pagina's hetzelfde, ongeveer 250 bladzijden. "Dat betekent dat elk weetje steeds meer uitleg krijgt. Voor mij betekent het net meer schrijf- en opzoekingswerk. Vandaar dat dit boek toch het moeilijkste was", zegt Herman Boel. "Ik vind mijn weetjes echt overal. Televisie, de krant, het internet. Zo staat er een weetje in het boek over Thailand, dat je er in de gevangenis kan belanden door op geld te staan. Dat komt omdat de afbeelding van het staatshoofd op het geld staat afgebeeld. Ik vond dat weetje via een blog van een expat die in Thailand werkte en via zijn blog zijn cultuurshock beschrijft. Als je dat leest moet je dat natuurlijk dubbelchecken, maar er bleken inderdaad al mensen voor opgepakt." Zijn vier boeken samen bevatten nu 1.998 tips en weetjes. "Het zou mooi zijn om ze allemaal eens te bundelen en er nog twee bij te doen, dan heb ik er 2.000. Dat moet ik eens bespreken met de uitgeverij", zegt Herman. Of er nog een vijfde boek komt, dat staat nog niet vast. '333 tips die je leven (misschien) kunnen redden' ligt vanaf 19 april in de boekhandel en kost 14,99 euro.Meld een bug