"Bak weer Aalsterse vlaaien"

JAN LOWIE WIL TRADITIE LATEN HEROPLEVEN MET STARTERSKIT

Fons en Jan Lowie met het doe-het-zelfpakket.
Foto Rutger Lievens Fons en Jan Lowie met het doe-het-zelfpakket.
Bakkerij Lowie pakt uit met een doe-het-zelfpakket 'bak je eigen vlaai'. Er was een tijd dat elke Aalsterse huismoeder het lekkernij zelf maakte, maar de kennis en kunde zijn door de jaren heen verloren gegaan. Vlaaien blijven nochtans gegeerd in de lokale bakkerijen en dus vindt Lowie het hoog tijd dat de Aalstenaars zelf weer beginnen bakken.

"Alles wat je nodig hebt om vlaaien te bakken zit in de starterskit, behalve dan de eieren", zegt Jan Lowie van de gelijknamige bakkerij. In de vitrines van zijn bakkerijen in de Molenstraat en de Heilig Hartlaan staan sinds kort doe-het-zelfpakketten 'bak je eigen Aalsterse vlaai'. Wat zit er dan in het pakket? "Een kom, mastellen, kandijsiroop, melk, foelie, kaneel en suiker", vertelt Jan Lowie. "Het recept en de bereidingswijze zitten er ook bij. Dat is alles wat je nodig hebt, en natuurlijk ook nog een vleugje handigheid." Volgens bakker Jan Lowie is vlaaien bakken trouwens helemaal niet zo moeilijk. Alleen doet de jeugd het niet meer en zijn velen het een beetje verleerd. "Het is nochtans een traditie in Aalst. Vroeger bakte elke huismoeder het lekkers en iedereen had wel zijn eigen recept. De ene deed er wat meer siroop bij bijvoorbeeld, de ander meer kaneel. Zo had de vlaai in elk gezin een iets andere smaak. De mensen kwamen vroeger naar de bakkerij met hun vlaaien om ze af te bakken in de oven van mijn vader. Maar iedereen kan het, het is een vrij eenvoudig recept. Met dit doe-het-zelfpakket hoop ik de jeugd weer aan het bakken te krijgen. Het zou mooi zijn dat we nieuw leven kunnen blazen in deze lokale traditie. Vlaaien zijn megapopulair, want bij de vier - vijf bakkers die ze verkopen blijken ze nog steeds een veelgevraagd product. Het is dus niet dat de mensen het niet meer lusten", zegt Jan.

Vlaaienambassadeur

Jan Lowies familie heeft zich jarenlang ingezet voor de erkenning van de Aalsterse vlaai als officieel streekproduct en het is dus niet toevallig dat Lowie nu met dit origineel idee op de proppen komt. "Mijn vader was in de jaren '80 lid van de Aalsterse Vlaaiengilde, het equivalent van de Geraardsbergse mattentaarten. De Vlaaiengilde werkte goed samen met de collega's uit Geraardsbergen en dat allemaal voor de erkenning van hun streekproduct", zegt Jan. De erkenning van de vlaai volgde pas in 2010. Maar ondertussen heeft Jan Lowie de rol van vlaaienambassadeur overgenomen. "Zo was ik in Bokrijk om ons streekproduct te promoten. Al keken de Limburgers wel raar op toen de Aalsterse vlaai niet het taartje bleek te zijn dat ze kennen als Limburgse vlaai." Het startpakket kost 24,9 euro.