"14.000 jobs minder dan Mechelen"

OPEN VLD LEGT VINGER OP DE WONDE: TE WEINIG WERK IN EIGEN STREEK

Wat als... de Siesegemkouter een industrieterrein zou zijn?
Foto Rutger Lievens Wat als... de Siesegemkouter een industrieterrein zou zijn?
"Wil Aalst de kloof met Mechelen dichten, dan moeten er 14.000 extra jobs gecreëerd worden", zegt Open Vld. "Terwijl er in Mechelen 50.027 jobs zijn, zijn er dan in Aalst slechts 36.326." N-VA repliceert dat Open Vld decennialang de tijd heeft gehad om in Aalst vanuit het stadsbestuur te doen wat in Mechelen wel kon.

Aalst loopt hopeloos achterop ten opzichte van Mechelen en andere centrumsteden wat betreft jobs in eigen streek. Dat berekende Open Vld. "Uit de cijfers van het ministerie van Economie, KMO, Middenstand en Energie blijkt dat Aalst zijn voet kan zetten naast Mechelen, de meest vergelijkbare centrumstad. Zowel Aalst als Mechelen tellen ruim 5.400 bedrijven. Daar blijkt de vergelijking evenwel al te stoppen", zegt Open Vld Aalst. "Aalst loopt hopeloos achterop op vlak van jobs in eigen streek. Beide steden hebben ruim 48.000 inwoners tussen 20 en 64 jaar, dat is de beroepsactieve leeftijd. Maar terwijl er in Mechelen 50.027 jobs zijn, zijn er dan in Aalst slechts 36.326. De jobratio in Aalst is 74,6, terwijl dat in de andere centrumsteden 101,7 is en in Mechelen zelfs 104,1."


Open Vld kaart aan dat de stad een schrijnend tekort heeft aan jobs, ondanks haar strategische ligging. "Dat is een gigantisch probleem en er is meer nodig dan vernieuwde straten en charmante pleinen om van Aalst een aantrekkelijke stad te maken", zeggen de liberalen. "Wil Aalst de kloof met de andere centrumsteden dichten, dan moeten er 14.000 extra jobs gecreëerd worden. Investeerders en projectontwikkelaars moeten overtuigd worden om naar Aalst te komen en niet te kiezen voor een andere stad. Jammer genoeg lijkt dit stadsbestuur geen idee te hebben hoe ze dat moet klaarspelen."


"Aalst is een stad met enorme mogelijkheden, die jammer genoeg niet of te weinig benut worden", zegt Jean-Jacques De Gucht van Open Vld. "Als we Aalst echt op de kaart willen zetten dan moeten we maken dat bedrijven willen investeren in onze stad door letterlijk en figuurlijk daar de ruimte voor te creëren. Investeren in de Siesegem moet één van de hoekstenen in zo'n beleid zijn", zegt hij.


"Op 8 juli 2010 keurde de gemeenteraad het masterplan Siesegem goed voor de inrichting van een bedrijvenpark. De ontwikkeling van dat terrein zou goed moeten zijn voor 1.300 jobs, maar vier jaar na de goedkeuring van dat masterplan is er nog steeds geen steen verlegd."


Burgemeester Christoph D'Haese (N-VA) zegt dat Open Vld te weinig heeft gedaan in de lange periode dat ze aan de macht was. "De unieke ligging van Aalst als centrumstad werd in het verleden niet of te weinig uitgewerkt door de diverse Aalsterse stadsbesturen", zegt D'Haese. "Onbegrijpelijk dat Open Vld hier niet heeft gedaan wat ze wel in Mechelen konden. Na anderhalf jaar heeft dit bestuur al heel wat op de kaart gezet en is er een positieve beweging ontstaan. Politici die hun regio in Brussel vertegenwoordigen, dat heeft deze stad nodig. Meer dan ooit is duidelijk dat een burgemeester ook in de hoofdstad moet zijn", zegt de burgemeester.


Hij zegt dat het ondernemersklimaat veel is verbeterd. "Met als signaal vanuit het bestuur de verlaging nog zeker voor vier en half jaar van de lokale bedrijfsbelastingen met 25%", zegt hij.