Hoe Racing Genk nooit kan bevestigen na een succes: spelers zijn bezig met hún eigen toekomst
Racing GenkKwaliteit, mentaliteit en stabiliteit. Hoe de moeilijke zoektocht van Racing Genk oneindig lijkt.
Delen per e-mail
Racing Genk blijft een club van golfbewegingen. Na het hoogtepunt komt de onvermijdelijke terugval. Hoezeer de club zich daar ook bewust van is en hoezeer de club dat ook wil vermijden en hoezeer de club ook hunkert naar stabiliteit en verankering aan de top van de Jupiler Pro League.
Een titel wordt in Genk altijd gevolgd door een overgangsperiode.
Het is eigen aan de vzw-structuur. Geen ‘sugar daddy’, rijke ondernemer of oliesjeik die de geldkraan kan openzetten. Racing moet zijn eigen boontjes doppen. Het structurele verlies van om en bij de 10 miljoen dient jaarlijks bijgepast te worden door transferinkomsten en/of opbrengsten uit Europees voetbal.
Post-titel verkocht Genk voor 81 miljoen aan spelers. Dat astronomische bedrag naar Belgische normen luidde wel het einde van een cyclus in. Philippe Clement had het snel begrepen. Hij verliet de kabelbaan op de top van de berg, net voor de steile afdaling. Aidoo, Malinovskyi en Trossard sprongen er mee uit. Berge en Samatta ergens halfweg. Club Brugge slaagt erin zijn sterkhouders zoals Mignolet en Vanaken voor de lange termijn aan zich te binden. Jongens op de top van hun kunnen, die elders misschien wel meer kunnen verdienen, maar beseffen dat ze goed zitten bij Club Brugge.
Tussenstap
Genk probeerde de voorbije jaren twee keer om een veldspeler in de piek van z’n carrière langdurig vast te leggen. Bij Alejandro Pozuelo bleek de lokroep van de dollars uit de MLS groter dan zijn clubliefde. Sébastien Dewaest is één van de grootverdieners en bewees zijn nut in het kampioenenjaar. Ook hij laat nu zijn ego primeren op het clubbelang.
Het blijven uitzonderingen. RC Genk zal altijd een talentenfabriek blijven. Niemand die in de Luminus Arena tekent, ziet Genk als eindstation. Wel als de poort naar de grootste Europese competities. Sportief directeur Dimitri de Condé kon zijn gsm de laatste dagen net zo goed aan zijn oor tapen. Cuesta, Lucumi, Onuachu, Maehle, makelaars die zwaaien met aanbiedingen. Racing Genk is het slachtoffer geworden van z’n eigen reputatie. Presteren op het veld is bijzaak geworden. Wie bij Genk speelt, is klaar voor de volgende stap, zo redeneren de meeste jongens. En dat denkproces verloopt alsmaar sneller.
Met dit als gevolg, er staat geen ploeg op het veld. Het drama van de Freethiel. Jess Thorup zwaaide vandaag elf A-internationals uit, geen Belgische club die meer internationaal talent aflevert dan Genk. Maar allemaal zijn ze bezig met hun eigen verhaal. De zoektocht naar stabiliteit naast het veld loopt samen met de zoektocht naar kwaliteit en mentaliteit op het veld.
Puinhoop
De situatie nu is precairder dan toen Philippe Clement in december 2017 de club onder zijn hoede kreeg. De fundamenten om te bouwen waren steviger toen. Mazzu en Wolf bleken niet de juiste aannemers. En Thorup beseft na een dikke week dat hij op een puinhoop staat. Willen de leidersfiguren in de kleedkamer eindelijk opstaan? Als die er al zijn.
Carlos Cuesta, aanvoerder geweest bij de Colombiaanse beloften? Daniel Muñoz, kapitein van Atlético Nacional? Bij hun presentatie geroemd om hun leiderscapaciteiten, maar de taalbarrière remt hen af. Vukovic is belangrijk in de groep, maar als doelman is zijn rol op het veld eerder beperkt. En op Sébastien Dewaest wordt voorlopig niet meer gerekend. De Genkse pijnpunten zijn duidelijk, maar de oplossing ligt niet voor de hand. Is de kabelbaan bijna in het dal?
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Racing Genk Theo Bongonda zit al aan elf goals, maar: “Dat is niet genoeg”
Theo Bongonda scoorde zijn elfde doelpunt van het seizoen en dat was best een pareltje. Hij zwaaide de vrijschopbal met de linker net naast de doelpaal binnen. “Vrijschoppen zijn niet mijn specialiteit, maar ik heb een goeie linker en het was een ideale plek voor een linksvoetige.” -
Belgisch voetbal Maehle verlaat Genk in januari voor bedrag hoger dan 10 miljoen
Joakim Maehle (23) is aan zijn laatste weken bezig in Genk. Dat hij in januari voor meer dan tien miljoen vertrekt staat vast. Alleen de bestemming is nog onbekend. De gesprekken met Atalanta lopen, maar ook Marseille blijft op de loer liggen. -
Jobs Werken in productie & techniek? Deze profielen zijn gewild
Kijk je in dit nieuwe jaar uit naar een nieuwe baan? Dan maak je een goede kans in productie en techniek. Ondanks de coronacrisis zijn er massaal jobs te vinden in deze elementaire sector. Vacatures raken er ook niet altijd even vlot ingevuld. Jobat.be geeft een overzicht van de meest gevraagde profielen en hoe je je kan heroriënteren. -
-
Racing Genk Met decibels, triomferende keepers en... appeltaart: zo maakte kersvers T1 John van den Brom zijn intrede bij Racing Genk
Met een derbyzege als bonus neemt John van den Brom over van interim-coach Domenico Olivieri. Zonder een onuitwisbare indruk na te laten staat Genk plots mee bovenin en de Nederlander moet zijn stempel nog beginnen te drukken. Op zijn eerste dag stond hij al meteen energiek te coachen. -
Energie Nieuwe tariefregeling voor energie: het effect op uw factuur onder de loep
Het Grondwettelijk Hof heeft de regeling rond de terugdraaiende teller voor eigenaars van zonnepanelen vernietigd. Dat laat prosumenten (consumenten die zelf een deel van hun energie opwekken) niet onberoerd. Ze zien hun energiefactuur grondig door elkaar geschud en vrezen een pak meer te betalen. Maar klopt die vrees wel? Mijnenergie.be probeert met een aantal simulaties duidelijkheid te scheppen in wat het concreet allemaal betekent voor uw portemonnee. -
Vrouwen financieel minder goed voorbereid dan mannen
-
RC Genk Van den Brom steekt Kompany hart onder de riem: “Het valt alleen maar te prijzen dat hij vasthoudt aan zijn ideeën”
2 reacties
peter van engeland
guy van meeuwen