Getty Images/iStockphoto
Volledig scherm
© Getty Images/iStockphoto

Zowel jonge mannen als vrouwen minstens één keer seksueel geïntimideerd op het werk het voorbije jaar

Negen procent van de Belgische vrouwen en vier procent van de mannen ervaarde al seksuele intimidatie op het werk. Opvallend: jongeren lijken een makkelijker doelwit. Zowel mannen (10 procent) als vrouwen (7 procent) onder de 25 jaar gaven aan zich het afgelopen jaar minstens één keer seksueel geïntimideerd te hebben gevoeld. Dat blijkt uit de nationale seksisme-enquête ‘#Youtoo?’ van het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen.

 1. Mijn huid, mijn canvas: Fleur is een fier sproetenkopje. “Ik ben een prototype bleekscheet met rode haren en melkflessen”
  PREMIUM

  Mijn huid, mijn canvas: Fleur is een fier sproeten­kop­je. “Ik ben een prototype bleek­scheet met rode haren en melkfles­sen”

  “Ik kan mezelf niet voorstellen zonder. Moest ik morgen opstaan en alle kleine stipjes zijn verdwenen, dan zou ik een stuk van mezelf kwijt zijn.” Onze huid heeft een enorme impact op ons zelfbeeld. Dat vertelt ook Fleur (25) in onze nieuwe reeks ‘Mijn huid, mijn canvas’. Ze koestert haar sproetjes, maar moest leren om haar bleke huid te appreciëren. “Als tiener durfde ik tijdens de eerste zomermaanden zelfs geen short te dragen.” Dermatoloog Ingrid Van Riet licht toe hoe je zo’n velletje à la Fleur het best verzorgt.
 2. Onveilig op straat: 2 studentes maken pakkende video over seksuele intimidatie. “Als het al de tiende man is die je aanspreekt, voel je je een prooi”
  Play

  Onveilig op straat: 2 studentes maken pakkende video over seksuele intimida­tie. “Als het al de tiende man is die je aanspreekt, voel je je een prooi”

  1 op de 2 Belgische meisjes neemt weleens een omweg op straat uit angst voor seksuele intimidatie. Dat blijkt uit een onderzoek van Plan International. Het issue krijgt een gezicht – eigenlijk zelfs drie – in een minidocumentaire die twee studentes van Thomas More Mechelen maakten. “We zijn geschrokken van de getuigenissen die we binnenkregen”, zeggen Jasmien (23) en Fien (21). Met de video en de bijbehorende Instagrampagina hopen ze de dialoog opnieuw op te starten, en een plek in het curriculum van scholen te krijgen. “Werkelijk elke vrouw heeft een verhaal.”