Uwi, Evi en Kathleen.
Volledig scherm
PREMIUM
Uwi, Evi en Kathleen. © Greetje Van Buggenhout

Zo ervaren Uwi, Evi en Kathleen holebi- en transfobie: “‘Geysels is lesbi’ stond er in het groot op de schoolmuren geschreven”

“Ik hield er een geheim leven op na waarin ik experimenteerde met vrouwenkledij en bezoekjes aan homodiscotheken. Mijn ex-vrouw schold me de huid vol: een vuil janet, dat was ik. Een freak of nature, zo voelde ik me." Vandaag, op de Internationale Dag tegen Holebifobie en Transfobie, vertellen Evi, Kathleen en Uwi over de woelige waters die ze als LGBTQ+-persoon sinds hun coming-out moeten doorzwemmen. Van uitgelachen worden op straat tot geteisterd worden op het werk. “Het is hard wanneer je beledigd wordt om wie je bent, om iets waar je niets aan kan doen.”

  1. ‘Rainbow washing’: waarom niet alle regenbogen voor Pride Month even oprecht zijn. “Gewoon een commerciële opportuniteit”
    PREMIUM

    ‘Rainbow washing’: waarom niet alle regenbogen voor Pride Month even oprecht zijn. “Gewoon een commer­ciële opportuni­teit”

    Juni betekent Pride Month, en dus duikt naar goede gewoonte de regenboogvlag overal op. Niet alleen in het straatbeeld, maar ook steeds vaker in de winkelrekken. Een nobele actie van de bedrijven of een slinkse marketingtruc? Senne Misplon van Wel Jong Niet Hetero, Eef Heylighen van Çavaria en lgbtq+-activiste Fleur Pierets leggen uit wat ‘rainbow washing’ is. “Een vlag uithangen of een T-shirt drukken heeft niets van doen met lgbtq+-mensenrechten verdedigen.”