Volledig scherm
© Getty Images/iStockphoto

Zijn linkshandigen écht creatiever, slimmer en beter in sport? Alle feiten en fabels op een rij

13 augustus is de internationale linkshandigendag. Vandaag is linkshandigheid de normaalste zaak ter wereld, maar vroeger werd het geassocieerd met boosaardigheid, hekserij en de duivel. Maar zijn ze ook anders die linkshandigen? Van alle verhalen die de ronde doen over linkshandigen, blijft een flink deel larie en apekool. Hoog tijd dus om een en ander 'recht' te zetten.

 1. Onderneemster Souad Abihi (30) wil het taboe rond zelfdoding doorbreken: “Ik was zwaar onder de indruk toen ik ondervond hoeveel Vlamingen met de gedachte rondlopen”

  Onderneem­ster Souad Abihi (30) wil het taboe rond zelfdoding doorbreken: “Ik was zwaar onder de indruk toen ik ondervond hoeveel Vlamingen met de gedachte rondlopen”

  Vrouwelijke ondernemers, er zijn er te weinig. Voeg daar een migratie-achtergrond aan toe en het lijstje wordt nog korter. Toch vonden we er die de pijnpunten in hun gemeenschappen aanpakken en zo de wereld op hun eigenzinnige manier een beetje mooier maken. Vandaag: de jonge Souad Abihi (30) helpt met haar vzw Hshoema Vlamingen die suïcidaal zijn, ongeacht hun leeftijd, gender, religie of roots. “In Vlaanderen liggen de cijfers hoog. Net omdat we niet met elkaar over zelfdoding durven te praten.”
 2. “Help, mijn kind heeft een gruwelijke video op TikTok gezien”, hoe pak je dat als ouder aan? Kinderpsychologe geeft concrete tips
  PREMIUM

  “Help, mijn kind heeft een gruwelijke video op TikTok gezien”, hoe pak je dat als ouder aan? Kinderpsy­cho­lo­ge geeft concrete tips

  Op TikTok circuleert al enkele dagen een brutale zelfmoordvideo. Miljoenen gebruikers, voornamelijk jongeren tussen 13 en 18 jaar, hebben het filmpje gezien. Hoe gruwelijk het ook is, het is niet de enige gewelddadige video op het platform. Beelden van rellen, explosies, racisme of een auto die op iemand inrijdt, en dat allemaal zonder enige duiding en context. Wat moet je als ouder doen, wanneer zoon of dochter zo'n filmpje heeft gezien en met vragen zit? Welke gesprekken voer je best? Hoe voorkom je dat het traumatisch wordt? Kinderpsychologe Klaar Hammenecker geeft concrete tips.
 1. 3 Filosofen over hun passie en job: “We worden gezien als grote wijzen waar je bij kan aankloppen om hét antwoord te krijgen. Alsof wij weten hoe je moet leven”
  PREMIUM

  3 Filosofen over hun passie en job: “We worden gezien als grote wijzen waar je bij kan aankloppen om hét antwoord te krijgen. Alsof wij weten hoe je moet leven”

  Vergeet het clichébeeld dat filosofen oude mannen zijn. Er staat een nieuwe generatie vrouwelijke denkers op die het maatschappelijk debat kleur geven. Wij gingen op de koffie met drie filosofes, die ronduit babbelden over hun passie en de relevantie van hun vak. “Door corona zijn onze levens op pauze gezet en werd je gedwongen om na te denken over je keuzes. Je job, je gezin, je relatie … Filosofie kan daar enorm bij helpen.”
 1. Maak kennis met Woppie, het konijn dat het kerkhof van Wellen onkruidvrij houdt
  Play

  Maak kennis met Woppie, het konijn dat het kerkhof van Wellen onkruid­vrij houdt

 2. Kleuter steekt zonder aarzelen levende vis in haar mond
  Play

  Kleuter steekt zonder aarzelen levende vis in haar mond