Wat liegen doet met je lichaam
Een leugentje om bestwil, het floept er soms uit voor we het zelf doorhebben. Ach, kan geen kwaad, toch? Dat dacht je maar. Door te liegen doen we ons lichaam namelijk allerlei onheil aan.
Delen per e-mail
Volgens een onderzoek van de universiteit van Columbia hebben mensen die iets verborgen houden fysiek meer moeite met het uitvoeren van dagelijkse taken. "Hoe groot of ophefmakend je geheim is, maakt niet uit," verklaart auteur van de studie Michael Slepian. "Wat belangrijk is, is hoezeer je er zelf mee begaan bent." In andere woorden: je lippen stijf op elkaar houden over een geheime crush, kan even zwaar op je drukken als een levensbelangrijk staatsgeheim.
Effect op vrienden en werk
Zo'n geheim met je meedragen kan ernstige gevolgen hebben. Niet alleen heb je meer moeite met het uitvoeren van fysieke activiteiten, je lichaam maakt ook meer cortisol aan, beter bekend als het stresshormoon. Dat kan leiden tot een verstoord metabolisme en een hoge bloeddruk. Maar het kan ook depressies met zich mee brengen. Onderzoek wees immers uit dat geheimen ervoor kunnen zorgen dat je je meer alleen en humeuriger voelt.
Naast de relatie met je vrienden en familie kan ook je carrière eronder lijden, zelfs als je geheim niet eens gerelateerd is aan je werk. Volgens een studie in Journal of Experimental Psychology kunnen onze hersenen maar een paar dingen tegelijk. En hoe meer energie je verspilt door na te denken over je geheim, hoe minder energie je hebt om je te focussen op andere dingen.
Sterkere band
Volgens het onderzoek zouden de mentale en fysieke problemen die samenhangen met het verzwijgen van geheimen, maar liefst de helft minder zwaar worden, zodra je de waarheid vertelt.
Bovendien berusten al onze relaties op wederzijds vertrouwen. De waarheid vertellen versterkt jullie band omdat jullie elkaar beter leren kennen en kunnen begrijpen, vertelt psychiater Gail Saltz. "Als iemand je laat vallen omwille van een geheim, dan was het gewoon geen goede vriend(in)."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Oude wijn is niet automatisch beter (en andere alcoholische mythes)
Het is vrijdag, en dat betekent: happy hour! Vooraleer je onbezonnen in de light biertjes vliegt of de oudste fles wijn op de kaart bestelt: deze alcohol-weetjes zijn meer fabel dan fictie. -
PREMIUM
Tv-maker Kobe Ilsen is graag vroeg uit de veren om te verbouwen: “Tijdens de eerste lockdown deed ik maanden niets. Dat vond ik heftig”
-
Internationale en Belgische mode-influencers lanceren #StopAsianHate: “Ik was gechoqueerd toen ik zag hoe een Thaise opa op straat werd geduwd”
Sinds de pandemie is racisme en discriminatie fel toegenomen. Niet in het minst geweld en haat tegen mensen van Aziatische afkomst. Wereldwijd gebruiken designers, influencers en bekende gezichten op sociale media nu de hashtag #StopAsianHate om persoonlijke ervaringen te delen en aandacht te vragen voor de problematiek. Ook de Belgische modeblogger Monica Ho doet mee. -
-
Hoe kan je besparen op je autoverzekering?
De premie van een autoverzekering is vaak een hele hap uit het gezinsbudget. Altijd een vervelend moment dus wanneer de premieafrekening in je brievenbus of mailbox zit. Benieuwd of je nog steeds de voordeligste autopremie hebt? In vele gevallen kan je namelijk verschillende euro’s besparen. Independer.be legt je uit hoe je dat het beste aanpakt. -
Jobs
Dit worden de uitdagingen voor de ICT-sector in de komende jaren
Vanuit ons kot werken, shoppen, les volgen en eten bestellen. ICT’ers wisten het voorbije coronajaar niet waar eerst gesprongen om al die zaken technisch mogelijk te maken. Maar wat als de pandemie straks voorbij is? Ziet de toekomst er dan nog rooskleurig uit voor de ICT-sector? Jobat.be vroeg het aan Patrick Slaets van technologiefederatie Agoria. -
Sparen
Tijd om uw woning energiezuinig(er) te maken? Zo vindt u de goedkoopste energielening
Hebt u plannen om uw woning energiezuiniger te maken en denkt u eraan om hiervoor een lening af te sluiten? Weet dan dat u verschillende opties hebt: een specifieke energielening, een hypothecair krediet, een wederopname op uw hypotheeklening of het gratis Vlaamse renovatiekrediet. Spaargids.be overloopt de voor- en nadelen. -
Sms'en tijdens het wandelen: we doen het allemaal, maar niemand geeft het toe
Snel even een berichtje typen terwijl we ergens naartoe wandelen? Geen goed idee, je gaat er immers automatisch trager door wandelen. En hoewel we massaal aangeven dat we er een hekel aan hebben wanneer we het iemand anders zien doen, maken we er ons zelf ook schuldig aan. Al geven we dat heel wat minder makkelijk toe.