Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Pexels

Wat is hangxiety, oftewel een angst-kater? “Verlegen mensen zijn vatbaarder”

Voel jij je op katerdagen niet alleen fysiek belabberd, maar ook mentaal slecht? Ben je verdrietig, onrustig en erg angstig? De kans is groot dat je last hebt van hangxiety, oftewel een angst-kater. Tom Evenepoel, coördinator bij De Druglijn, geeft duiding bij het fenomeen. “Onder je hersenpan kaatst de bal terug.” 

 1. Stevige uitbreiding terugbetaling anticonceptiva sinds vorig jaar: bij deze mutualiteiten krijg je nóg meer terug
  Spaargids.be

  Stevige uitbrei­ding terugbeta­ling anticoncep­ti­va sinds vorig jaar: bij deze mutualitei­ten krijg je nóg meer terug

  Voorbehoedsmiddelen beschermen je gezondheid en dragen bij tot je gemoedsrust. De federale overheid heeft daarom de terugbetaling voor anticonceptiva vorig jaar stevig uitgebreid. Onder meer de pil en het spiraaltje zijn op die manier gratis voor vrouwen tot 25 jaar, terwijl iedereen op een volledige terugbetaling van de morning-afterpil kan rekenen. Maar hoe zit het met andere voorbehoedsmiddelen, en hoe doorslaggevend is de keuze van je mutualiteit? Spaargids.be zoekt het uit.
 2. COLUMN. Sara Leemans schrijft over 33-jarige single Hanne: “Ik heb mezelf na de tandarts dan maar getrakteerd op een glas cava. Dat kon ik als kind niet”

  COLUMN. Sara Leemans schrijft over 33-jarige single Hanne: “Ik heb mezelf na de tandarts dan maar getrak­teerd op een glas cava. Dat kon ik als kind niet”

  Beloningen? Daar houden we allemaal van. Als kind liggen ze voor het rapen, maar als volwassene moet je helaas op jezelf rekenen voor een schouderklopje. En het is niet dat het leven er makkelijker op wordt, dat weet de 33-jarige Hanne maar al te goed. “Bij de laatste afspraak van de dag had ik het gehad. Er was naar mijn mening iets té veel in en uit m’n lijf gegaan: na cellen, zweet en tranen was ook m’n erfelijke tandsteen aan de beurt.”
 1. Dankzij dove Marvel-held zit gebarentaal in de lift. Dove tolk Carolien geeft spoedcursus in handige video
  Play
  PREMIUM

  Dankzij dove Mar­vel-held zit gebaren­taal in de lift. Dove tolk Carolien geeft spoedcur­sus in handige video

  In blockbuster ‘Eternals’ wordt de kaart van diversiteit getrokken. In de film kunnen we superheld Makkari bewonderen, de eerste dove superheld ooit in een Marvel-film. Dat personage werd wereldwijd met zo veel lof onthaald dat het aantal mensen dat gebarentaal wil leren sindsdien verdubbeld is. Ook Carolien Doggen, de eerste gediplomeerde dove tolk in Vlaanderen en docent aan de KU Leuven, is blij met de komst van de actiefiguur. Ze geeft een spoedcursus Vlaamse Gebarentaal voor beginners. “Er zijn vandaag nog te veel foute aannames over dove mensen.”
 2. Redactrice Marie drinkt veel nu de horeca weer open is. Ze interviewt een detoxcoach: “Je hebt als drinker geen besef van de voordelen van een alcoholvrij leven”
  PREMIUM

  Redactrice Marie drinkt veel nu de horeca weer open is. Ze interviewt een detoxcoach: “Je hebt als drinker geen besef van de voordelen van een alcohol­vrij leven”

  Nu we opnieuw op café mogen, genieten we - letterlijk - met volle teugen. Maar daar schuilt meer gevaar in dan we denken, of aan onszelf willen toegeven, zegt detoxcoach Jacqueline Van Lieshout. Vijf jaar geleden stopte ze met drinken en ze schreef er een bestseller over, getiteld ‘Ontwijnen’. Prediken wil ze niet, wel is het haar missie om mensen te informeren over de voordelen van een alcoholvrij leven. “Pas toen ik een aantal maanden gestopt was met drinken, besefte ik dat ik me in de business class van het leven bevond.” Redactrice Marie stelt haar de vragen waarmee ze zelf worstelt.