.
Volledig scherm
. © thinkstock

Waarom we het stiekem heerlijk vinden als iemand een afspraak afbelt

"Sorry dat ik het zo last minute laat weten, maar ik moet onze afspraak vanavond afzeggen," klinkt het telefoontje van die ene vriend. "Oh, wat jammer," lieg je, terwijl je ondertussen met een vreugdedansje uitkijkt naar een avond niksen in de zetel. Hoe komt het dat we het soms zó bevredigend vinden als een afspraak met vrienden op het nippertje wordt afgezegd? 

1 reactie

 • Peter Buyck

  3 jaar geleden
  Ja inderdaad, erg heerlijk dat je je tijd vrijhoudt, vrijmaakt en die andere gewoon niet opdaagt... Weer een gemiste afspraak om te werken aan een project, een kwestie bespreken, ...
 1. Psycholoog geeft tips voor het smeden en volhouden van goede voornemens in coronatijd: “Een wereldreis is lastig, maak plannen die haalbaar zijn”
  PREMIUM

  Psycholoog geeft tips voor het smeden en volhouden van goede voornemens in coronatijd: “Een wereldreis is lastig, maak plannen die haalbaar zijn”

  Traditioneel staat de maand januari voor het maken van goede voornemens, maar een groot deel van ons faalt er ook gauw in. Heeft het dan nut om voornemens te maken in tijden van pandemie? “Stilstaan bij wat jij belangrijk vindt, is sowieso zinvol”, aldus motivatiepsycholoog Maarten Vansteenkiste (UGent). “Je hoeft je dromen niet ‘on hold’ te zetten.” Plus, hij geeft ook tips om je plannen vol te houden. Benieuwd of het dit jaar wél lukt?
 2. Zit god in ons hoofd? Volgens de neurowetenschap zijn er in ons brein verklaringen te vinden voor religieuze ervaringen

  Zit god in ons hoofd? Volgens de neuroweten­schap zijn er in ons brein verklarin­gen te vinden voor religieuze ervaringen

  Deze dagen zoeken veel mensen troost in religie of spiritualiteit. De nood aan iets groters dat zich als een warm dekentje om ons heen vlijt, wordt plots wel erg groot. Of God bestaat, daar kan je aan twijfelen. Maar dat goddelijke ervaringen bestaan, dat staat volgens psycholoog en neurowetenschapper Michiel van Elk als paal boven water. Al is de kans dat er psychedelica bij komen kijken niet uitgesloten. “Men zegt weleens dat één sessie met psychedelica gelijkstaat aan vijf jaar psychotherapie”
 1. Relschoppers in Nederland laten spoor van vernieling achter
  Play

  Relschop­pers in Nederland laten spoor van vernieling achter

 2. Chuck Schumer doet gênante verspreking tijdens belangrijke speech
  Play

  Chuck Schumer doet gênante verspre­king tijdens belangrij­ke speech