Waarom we het stiekem heerlijk vinden als iemand een afspraak afbelt
"Sorry dat ik het zo last minute laat weten, maar ik moet onze afspraak vanavond afzeggen," klinkt het telefoontje van die ene vriend. "Oh, wat jammer," lieg je, terwijl je ondertussen met een vreugdedansje uitkijkt naar een avond niksen in de zetel. Hoe komt het dat we het soms zó bevredigend vinden als een afspraak met vrienden op het nippertje wordt afgezegd?
Delen per e-mail
Als bovenstaande situatie herkenbaar is, hoef je nog niet meteen te vrezen dat je de slechtste vriend op aarde bent. Want laten we eerlijk zijn: iedereen heeft ooit al eens opgelucht ademgehaald bij het plots wegvallen van een verplichting, zelfs als die gezellig bijpraten met vrienden inhoudt. Het gure weer, vermoeidheid en misschien wel een herfstig hoestje kunnen ervoor zorgen dat je stiekem liever met een kop thee in de zetel belandt dan de bloemetjes buitenzet op een weekavond.
Een shot heroïne
"Dat instant gevoel van opluchting... Plannen die in het water vallen zijn zoals een shot heroïne. Zo'n plots geluksgevoel," zo omschrijft de Amerikaanse comedian John Mulaney het al grappend. De eenentwintigste eeuw heeft het ons bovendien wel heel makkelijk gemaakt om last minute toch nog een afspraak te verzetten of annuleren. Wie kiest voor de makkelijke optie van een sms, hoeft zelfs niet eens tegenprutteling te verwachten. "Onze schema's zijn zo volgepropt met veeleisende taken en to do-lijstjes, dat opluchting als er onverwacht tijd vrijkomt helemaal niet zo vreemd is," stelt neurobiologe Amy Banks ons gerust. "Veel mensen overschatten hoe vol ze hun agenda kunnen proppen. Dan voelt zo'n geplande afspraak die niet doorgaat heerlijk, omdat je eigenlijk nood hebt aan een avond vrij."
Verwaterde vriendschap
Niets mis mee dus als je wel eens enthousiast wordt bij de au fond jammere boodschap dat een avondje met vrienden niet doorgaat. Maar wordt het een patroon en heb je weinig zin om een nieuwe datum te prikken, dan is het tijd om eens stil te staan bij je relatie met die andere persoon. Misschien houden jullie vast aan een vriendschap die niet meer veel waard is of zijn jullie uit elkaar gegroeid? "Afspreken met mensen waar je geen echte band meer mee hebt, kan stresserend en veeleisend zijn. Dan is het tijd om eens na te denken of het wel zin heeft om nog af te spreken. Als je op voorhand al opkijkt tegen een badmintonsessie met een oude vriend(in), dan stop je er beter geen energie meer in om die in te plannen."
Prop je agenda minder vol
Ben je wel nog oprecht geïnteresseerd in de personen met wie je wil afspreken, maar voelt het toch af en toe als een opgave op pakweg dinsdagavond? Prop je agenda dan eens wat minder vol. Wie het vaak druk heeft en het gevoel krijgt dat het leven bulkt van de verplichtingen, neemt beter wat gas terug. Engageer je niet voor activiteiten waarvan je op voorhand al weet dat je er de energie niet voor zal hebben, maar selecteer zorgvuldig op basis van jouw eigen schema en behoeften. En zeg ook af en toe zelf eens last minute plannen af als je er echt geen zin hebt. Wedden dat die vriend jou ook wel eens dankbaar is?
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
5 leuke manieren om stress te verminderen
Stress lijkt wel dé ziekte van onze tijd. Heel wat mensen zijn dan ook op zoek naar manieren om hun stressniveau te verlagen. Naast meer sporten en bewegen, blijkt ook creatief zijn een goede uitlaatklep om je stress onder controle te houden. Heb jij je creatieve hobby nog niet gevonden? We geven je graag enkele suggesties mee. -
PREMIUM
Psycholoog geeft tips voor het smeden en volhouden van goede voornemens in coronatijd: “Een wereldreis is lastig, maak plannen die haalbaar zijn”
Traditioneel staat de maand januari voor het maken van goede voornemens, maar een groot deel van ons faalt er ook gauw in. Heeft het dan nut om voornemens te maken in tijden van pandemie? “Stilstaan bij wat jij belangrijk vindt, is sowieso zinvol”, aldus motivatiepsycholoog Maarten Vansteenkiste (UGent). “Je hoeft je dromen niet ‘on hold’ te zetten.” Plus, hij geeft ook tips om je plannen vol te houden. Benieuwd of het dit jaar wél lukt? -
Zit god in ons hoofd? Volgens de neurowetenschap zijn er in ons brein verklaringen te vinden voor religieuze ervaringen
Deze dagen zoeken veel mensen troost in religie of spiritualiteit. De nood aan iets groters dat zich als een warm dekentje om ons heen vlijt, wordt plots wel erg groot. Of God bestaat, daar kan je aan twijfelen. Maar dat goddelijke ervaringen bestaan, dat staat volgens psycholoog en neurowetenschapper Michiel van Elk als paal boven water. Al is de kans dat er psychedelica bij komen kijken niet uitgesloten. “Men zegt weleens dat één sessie met psychedelica gelijkstaat aan vijf jaar psychotherapie” -
-
PREMIUM
COLUMN: Lara Switten (34), ziek en net bevallen: “We kozen twee meters uit die Gabriel zijn hele leven lang zullen bijstaan”
-
Stand-upcomedian en actrice Serine Ayari (29): “Als een man me leuk vindt, denk ik: ik ben het niet waard”
Op de bühne is ze één en al humor en jokes. In het echt draagt succesvol stand-upcomedian Serine Ayari (29) een rugzakje vol sérieux. NINA duikt er dit weekend samen met haar in. “Ik had vroeger een laag zelfbeeld. Mensen zouden alleen maar denken: ‘Wat doet die dikke op dat podium?’” -
PREMIUM
“Het is zoals seks: het triggert je beloningssysteem”: twee experts over waarom we zo gelukkig worden van eindejaarslijstjes
-
Sparen
Vastgoed kopen in 2021: komt de marktcorrectie er dan toch eindelijk aan?
Als u de afgelopen jaren een huis of appartement kocht (of dat wou doen), dan weet u dat de vastgoedprijzen al een tijdje in stijgende lijn zitten. De coronacrisis heeft daar ook niets aan veranderd: in 2020 betaalde u gemiddeld 5,7% meer voor een woning en 6,8% meer voor een appartement dan in 2019. Spaargids.be zocht uit of die opwaartse curve ook in 2021 een realiteit blijft.
1 reactie
Peter Buyck