Waarom onze hersenen hunkeren naar junkfood (en wat we eraan kunnen doen)
PsychologieJunkfood is ongezond: we weten het, maar we kunnen er niet aan weerstaan. Het is geen geheim dat een ongezonde voeding hartproblemen, een hoge bloeddruk en zelfs een depressie kan veroorzaken. Waarom komen we dan toch steeds in de verleiding hamburgers, chocolade en chips te eten?
Delen per e-mail
Een belangrijke factor is het gevoel van het voedsel: de smaak, de geur, maar ook - en vooral - hoe het aanvoelt in je mond
Voedingswetenschapper Steven A. Witherly spendeerde 20 jaar aan een studie naar verslavend voedsel. Het resultaat vatte hij samen in 'Why humans like junk food'.
Volgens Witherly zijn er twee belangrijke factoren die bijdragen tot de aangename ervaring wanneer je iets lekkers eet. Een eerste is het gevoel van het voedsel: de smaak, de geur, maar ook - en vooral - hoe het aanvoelt in je mond. Voedingsproducenten spenderen miljoenen om te achterhalen wat het meest aangename kraakgehalte is voor chips, of het perfecte bruisgehalte in een frisdrank.
Al deze kenmerken bepalen mee het gevoel dat je hersenen overhouden aan een bepaalde drank of snack. De volgende keer dat je het drankje of de snack ziet, ruikt of erover leest, roepen je hersenen die herinnering weer op. Dat kan fysieke reacties uitlokken, zoals de aanmaak van speeksel.
Trucs
Een krakende buitenzijde, gevuld met een zachte en smaakvolle kern: een verslavende combinatie
De tweede factor is de samenstelling van de voeding. Producenten van junk food zoeken naar de perfecte combinatie van zout, suiker en vetten die de hersenen prikkelt, waardoor je altijd meer wilt.
Er zijn verschillende trucs om voedsel verslavend te maken. Ten eerste spreekt Witherly van een "dynamisch contrast": een krakende buitenzijde, gevuld met een zachte en smaakvolle kern. Denk aan een Oreo-koekje of het gekarameliseerde laagje op een crème brûlée.
Daarnaast speelt de speekselrespons een rol. Hoe meer speeksel geproduceerd wordt, hoe meer het voedsel door je mond zwemt en de smaakpapillen bespeelt. Boter, chocolade, mayonaise en ijs lokken een speekselreactie uit die je smaakpapillen overrompelt.
De oplossing: sporten
De beste oplossing voor een effectieve zelfbeheersing is de gezondheid van de hersenen te stimuleren. Dat kan door te sporten, voldoende te slapen en het alcoholgebruik te beperken
Verraderlijk is voedsel dat in je mond 'smelt'. Het stuurt je hersenen het signaal dat je niet veel gegeten hebt en niet verzadigd bent. In werkelijkheid heb je dan al een hele hoop calorieën verorberd. Een van de meest wonderlijke producten volgens Witherly zijn Cheetos. De chips smelten in je mond en de hersenen blijven vragen om meer.
Met deze wetenschap in het achterhoofd is het mogelijk de voedselproducenten te slim af te zijn. Uit studies blijkt dat hoe minder junkfood je eet, hoe minder je er nood aan hebt. Als je dus een manier vindt om geleidelijk gezonder te eten, zal je minder en minder de begeerte naar junkfood voelen.
Een recent onderzoek van de Canadese universiteit van Waterloo toont aan dat gezonde gewoonten - zoals sporten - de nood aan junkfood verminderen. Volgens de studie, die verscheen in het vakblad Psychosomatic Medicine: Journal of Biobehavioral Medicine, helpt de dorsolaterale prefrontale cortex je gedrag te beheersen. Het verhogen van de activiteit in dit deel van de hersenen, vermindert de drang naar ongezond voedsel. Een verminderde activiteit heeft het omgekeerde effect.
"De beste oplossing voor een effectieve zelfbeheersing is dus de gezondheid van de hersenen te stimuleren", klinkt het in de studie. "Dat kan door te sporten, voldoende te slapen en het alcoholgebruik te beperken."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Ook BV’s koesteren hun (t)huisdieren in tijden van corona. Goedele Liekens: “Nu ik ziek ben zijn mijn dieren onmisbaar. Ze bieden mij maximale troost.”
-
VIDEO. Dieter Coppens ontwerpt zelf ‘steunkousen’ voor Wereld Downsyndroomdag met hulp van zijn ‘Down The Road’-reisgenoten
Op 21 maart is het Wereld Downsyndroomdag. Ook dit jaar roept Eén op om die dag te vieren door twee verschillende #steunkousen te dragen, want anders zijn is dik oké. Naar goede gewoonte zetten presentator Dieter Coppens en zijn compagnons uit ‘Down The Road’ hun schouders onder de actie, maar dit keer ontwerpt Coppens zélf leuke sokken voor het goede doel. -
Sportanker Lies Vandenberghe werd pas bij de nieuwsdienst een ochtendmens: “Het geeft een enorme kick om als eerste het nieuws naar de luisteraars te brengen”
Ben je een vroege vogel of een nachtraaf? Die vraag stellen we elke week aan een bekend gezicht. Deze keer aan de beurt: sportanker Lies Vandenberghe (30). Ze vertelt hoe haar job bij de nieuwsdienst haar ritme doorheen heeft gezwierd - “Ik stond om kwart voor vier op en was om vijf uur op de redactie.” - en praat ronduit over haar grote liefdes Maarten Breckx en hun zoontje Georges. “De angst dat er iets met Georges zou gebeuren, kan me soms zot maken.” -
-
Sporten in stijl: de perfecte tassen voor tijdens je work-out
De lente staat voor de deur. Tijd om die wintervetjes aan te pakken! Een bezoekje aan de fitness zit er nog even niet in, maar ook in openlucht kan je aan je summer body werken. Ninashop.be selecteert haar favoriete tassen waarmee jij in stijl kan bewegen. -
Hoe kan je besparen op je autoverzekering?
De premie van een autoverzekering is vaak een hele hap uit het gezinsbudget. Altijd een vervelend moment dus wanneer de premieafrekening in je brievenbus of mailbox zit. Benieuwd of je nog steeds de voordeligste autopremie hebt? In vele gevallen kan je namelijk verschillende euro’s besparen. Independer.be legt je uit hoe je dat het beste aanpakt. -
Jobs
Dit worden de uitdagingen voor de ICT-sector in de komende jaren
Vanuit ons kot werken, shoppen, les volgen en eten bestellen. ICT’ers wisten het voorbije coronajaar niet waar eerst gesprongen om al die zaken technisch mogelijk te maken. Maar wat als de pandemie straks voorbij is? Ziet de toekomst er dan nog rooskleurig uit voor de ICT-sector? Jobat.be vroeg het aan Patrick Slaets van technologiefederatie Agoria. -
PREMIUM
INTERVIEW. De eerste vrouwelijke decaan van de Vlerick Business School Marion Debruyne (48): “Ooit was ik hier zelf een verlegen studentje”
Ze schopte het van studente tot decaan. Als eerste vrouw ooit leidt Marion Debruyne de Vlerick Business School, waar de Marc Couckes en Bart Verhaeghes dezer wereld de stiel leerden. Thuis heeft ze met haar echtgenoot en twee zonen drie mannen onder de vleugels. “Het zijn veel bordjes om in de lucht te houden. En soms knalt er al eens eentje tegen de grond.”