Volledig scherm
© Shutterstock, Unsplash, nina.be

Waarom lieve mensen minder verstandig omgaan met geld

Geld mag dan niet gelukkig maken, er goed mee om kunnen gaan wel. En daar zijn sommige mensen nu eenmaal beter in dan anderen. Volgens een studie van de Columbia Business School die werd gepubliceerd in Journal of Personality and Social Psychology heeft veel te maken met hoe lief je bent voor anderen.

 1. Pantone wil menstruatietaboe doorbreken met nieuwe kleur ‘Period Red’. “Maar zo ziet ons bloed er helemaal niet uit”

  Pantone wil menstrua­tie­ta­boe doorbreken met nieuwe kleur ‘Period Red’. “Maar zo ziet ons bloed er helemaal niet uit”

  Beeld je in dat je je toilet zou schilderen in de kleur van het bloed op je derde menstruatiedag. Enthousiast? Het is nu een optie, want Pantone, een bedrijf dat kleurcoderingen publiceert, heeft een nieuwe tint rood toegevoegd aan zijn catalogus: Period, ofwel: maandstondenrood. Met de kleur wil Pantone benadrukken dat menstrueren even normaal is als ademen. Maar er is ook kritiek. “Het had realistischer gemogen.”
 1. Sara Leemans, de vrouw achter het hilarische socialmedia-account ‘Dansaertvlamingen’: “We vinden onszelf zo speciaal, maar apen elkaar de hele tijd na”
  PREMIUM

  Sara Leemans, de vrouw achter het hilarische socialme­dia-ac­count ‘Dansaert­vla­min­gen’: “We vinden onszelf zo speciaal, maar apen elkaar de hele tijd na”

  Sara Leemans (30) mocht zichzelf jarenlang Dansaert-Vlaming noemen. Het appartement dat ze deelde met twee roomies lag in de ‘authentieke’ Kartuizerstraat en je trof haar weleens aan op het terras van De Markten, alwaar ze stijlvol nipte van een flat white. Sinds twee jaar is het al even hippe Groene Kwartier in Antwerpen haar thuishaven. Hier doet ze inspiratie op voor haar satirisch socialmedia-account ‘Dansaertvlamingen’. Op dat platform zet ze zichzelf en haar generatie lieflijk te kijk via fake typetjes die veel verder dan de Dansaertbuurt voor herkenbaar gegniffel zorgen. Voor NINA schrijft ze voortaan een wekelijkse rubriek.
 2. “Help, mijn kind heeft een gruwelijke video op TikTok gezien”, hoe pak je dat als ouder aan? Kinderpsychologe geeft concrete tips
  PREMIUM

  “Help, mijn kind heeft een gruwelijke video op TikTok gezien”, hoe pak je dat als ouder aan? Kinderpsy­cho­lo­ge geeft concrete tips

  Op TikTok circuleert al enkele dagen een brutale zelfmoordvideo. Miljoenen gebruikers, voornamelijk jongeren tussen 13 en 18 jaar, hebben het filmpje gezien. Hoe gruwelijk het ook is, het is niet de enige gewelddadige video op het platform. Beelden van rellen, explosies, racisme of een auto die op iemand inrijdt, en dat allemaal zonder enige duiding en context. Wat moet je als ouder doen, wanneer zoon of dochter zo'n filmpje heeft gezien en met vragen zit? Welke gesprekken voer je best? Hoe voorkom je dat het traumatisch wordt? Kinderpsychologe Klaar Hammenecker geeft concrete tips.
 3. Is karma echt een ‘bitch’? Een filosoof legt uit: “Positiviteit trekt doorgaans ook positiviteit aan”
  PREMIUM

  Is karma echt een ‘bitch’? Een filosoof legt uit: “Positivi­teit trekt doorgaans ook positivi­teit aan”

  Je belazert een dierbare en hopla, je fiets wordt gestolen. Bad karma. Of omgekeerd. Je helpt je buurvrouw om haar boodschappen naar binnen te dragen en krijgt even later een mooi professioneel voorstel in je mailbox. Karma is alomtegenwoordig. Tenminste, dat geloven we toch graag. Filosoof en hoogleraar wijsbegeerte Johan Braeckman over de oorsprong van karma en waarom we er ons zo graag op beroepen. “Het geloof dat een goede daad van nature goede gevolgen zal hebben, en een slechte daad slechte gevolgen, zorgt voor een zekere ­gemoedsrust. Het komt ooit wel in orde, oef.”