Vrouwen zijn toch niet beter in multitasken
Koken, babbelen met partnerlief en ondertussen met een half oog door Instagram scrollen. Als het over multitasken gaat, wordt vaak gesuggereerd dat vrouwen er beter in zijn. Complete onzin, zo blijkt uit een nieuwe studie.
Delen per e-mail
Voel jij je soms slecht in je vel als vrouw, omdat je dat zogenaamd aangeboren multitaskingtalent niet lijkt te bezitten? Fear no more, want blijkbaar zijn vrouwen niet zo’n geboren multitaskers als altijd al beweerd werd. Meer zelfs: wanneer het gaat over verschillende taken op hetzelfde moment uitvoeren blijkt er weinig tot geen verschil te bestaan tussen beide seksen. Dat staat in een nieuwe studie die gepubliceerd is in het wetenschappelijke tijdschrift PLOS One.
Voor het onderzoek moesten 48 mannen en 48 vrouwen een heleboel taken uitvoeren. Soms moesten taken afwisselen, de andere keer moesten ze twee opdrachten tegelijk uitvoeren. De wetenschappers controleerden hoe accuraat en hoe snel de deelnemers de proeven tot een goed einde brachten. Ze zagen daarbij geen enkel verschil tussen mannen en vrouwen.
“Onze bevindingen bevestigen het wijdverspreide stereotype - dat vrouwen beter kunnen multitasken dan mannen - niet”, besluiten de auteurs.
Gênant
Toegegeven: een grote verrassing is dat niet. Er wordt al langer gezegd dat multitasken - of je nu een man bent of een vrouw - een mythe is. Onder meer door Theo Compernolle, professor, arts, neuropsychiater, consultant én auteur van het boek ‘Zo haal je meer uit je brein: efficiënter en creatiever werken in een hyperverbonden multitaskende wereld’.
De expert legt uit dat er twee verschillende soorten bestaan: simultaan en serieel multitasken. Waarschijnlijk was je je tot nu toe niet bewust van het onderscheid, maar pas je beide wel geregeld in de praktijk toe. De eerste soort is veeleer het klassieke multitasken: je doet twee dingen tegelijk. Of dat denk je althans.
“Als je aan simultaan multitasken doet - bijvoorbeeld e-mails schrijven terwijl je aan een conferencecall deelneemt - switch je voortdurend van de ene taak en context naar de andere. Het resultaat is navenant: informatie en energie gaan verloren, je stressniveau verhoogt en je zal meer domme fouten maken. Vermoeiend en afschuwelijk inefficiënt.”
Van homo sapiens naar homo interruptus
De verklaring? Je denkende brein kan slechts één taak tegelijk aan, onderstreept professor Compernolle. “Je aandacht wordt helemaal niet verdeeld, maar gebroken. Om verder te gaan op het voorbeeld: terwijl je een e-mail schrijft, hoor je niet wat er gezegd wordt tijdens een conferencecall. De personen met gebroken aandacht herken je makkelijk: ze stellen vragen die al gevraagd of zelfs beantwoord zijn.”
Naast gênante - leuk is het niet echt om er door je baas op gewezen te worden dat jouw vraag drie seconden geleden gesteld werd - kan multitasking ook knap lastige gevolgen hebben. “Ons brein houdt absoluut niet van zulke plotse onderbrekingen in de informatiestroom. Het zal ze daarom proberen op te vangen door te gissen. En dus hoor je zaken die nooit gezegd zijn.”
Kortom, De homo sapiens is een homo interruptus geworden, poneert Compernolle. Gemiddeld kunnen we slechts elf minuten aan een taak werken zonder onderbroken te worden. In zo’n hippe ‘open office’ bedraagt dat getal slechts twee minuten. En dat terwijl multitasking even natuurlijk is als kunstgras. “Elimineer wisselingen radicaal en meedogenloos”, klinkt het dan ook.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Britten maken zich zorgen om Queen: waarom zo veel ouderen sterven na het verlies van hun partner
“Hoe langer twee mensen een koppel zijn, hoe groter de kans dat de één het niet lang trekt zonder de ander”, zegt klinisch ouderenpsycholoog Luc Van de Ven. Het verklaart waarom de Britten nu angstig zijn. Na een huwelijk van 73 jaar moet Queen Elizabeth (94) afscheid nemen van prins Philip. “Er bestaat inderdaad zoiets als het ‘weduwschap-effect’”, zegt Van de Ven. Maar familie en vrienden kunnen wat dat betreft levens redden. -
PREMIUMGoed Gevoel
Vandaag is Wereld Autisme Dag: deze vrouwen leven met de stoornis. “Ik forceerde me om me normaal te gedragen”
-
Minister Annelies Verlinden en basketbalsters Ann Wauters zijn vriendinnen voor het leven. “Als ik online lelijke kritiek zie, denk ik: ‘hopelijk leest ze dat niet”
Dit weekend viert NINA de vriendschap met twee bekende vriendinnenduo’s. Minister Annelies Verlinden (42) en basketbalster Ann Wauters (40) komen uit twee erg verschillende werelden, en toch begrijpen ze elkaar door en door. En actrices Clara Cleymans (32) en Charlotte Timmers (32) zijn high school friends en elkaars absolute tegenpolen. -
-
Magische girlpower, hoopgevende natuurbeelden of achter de schermen bij Snelle: dit is onze streaming top vijf voor dit weekend
Wekelijks schuimt onze redactie de verschillende streamingplatformen af, op zoek naar de beste films, series en docu’s voor het weekend. Deze week op het menu: een hoopgevende natuurdocumentaire over het lockdowneffect op Apple TV+, een magisch Brits kostuumdrama op Streamz en een doodeerlijk portret van Lars Bos, beter gekend als popartiest Snelle, op Netflix. -
Pensioen
Wel pensioenleeftijd, maar geen zin om te stoppen met werken? Dit moet je weten
Rondkomen van je pensioen? Voor veel mensen zal het verre van evident zijn. Daarnaast heeft ook niet iedereen zin om op pensioenleeftijd meteen te stoppen met werken. Als je nog wil blijven werken, zijn er wel enkele belangrijke spelregels om in acht te nemen. Jobat.be somt ze op. -
PREMIUM
COLUMN. Lara Switten (34), mama van 3 die strijdt tegen kanker: “Ik ben zo bang”
-
Wielrennen2
Niet iedereen start in de drie heuvelklassiekers, wie rijdt de komende week waar?
Het Ardense drieluik staat voor de deur. De Amstel Gold Race, de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik zijn traditioneel de slotakkoorden van het klassieke wielervoorjaar. Wie komt nog waar in actie? En wie zijn dus geschikte transfers in jouw Gouden Klassiekers-ploeg? Een blik op de programma’s van de toppers.
6 reacties
Catherine MISTIAEN
Hubert Wouters
Theo Van Hoof
Danielle Duym
Geert Vande Walle